Job Halkes
Job Halkes Binnenland 7 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Rel om naam ‘Witte de With’ voor kunstinstelling

Rondom de naam van de kunstinstelling Witte de With is een ware rel ontstaan. De instelling, vernoemd naar de oude zeeheld Witte Corneliszoon de With, wil de naam wijzigen omdat hij betrokken was bij koloniale uitbuiting onder de vlag van de VOC. De naamwijziging is tegen het zere been van Leefbaar Rotterdam, dat daarom pleit voor het intrekken van de ruim vier ton subsidie.

Raadslid Tanya Hoogwerf is ziedend en heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur. „Leefbaar Rotterdam vindt het onbestaanbaar dat tonnen belastinggeld van de Rotterdamse burger in de zakken verdwijnen van cultuurbobo’s die het uitwissen van onze nationale historie voor ogen hebben”, zo stelt ze. Ze wil dat subsidie per direct wordt stopgezet.

Volgens haar zorgen dit soort kunstbobo’s voor een verdere kloof tussen de elite en de gewone burgers. Tevens wijst ze er op dat Witte de With er mede voor heeft gezorgd dat Nederland nu zo’n welvarende natie is.

Andere partijen in de raad hebben minder moeite met de naamswijziging. „Als Leefbaar haar naam wijzigt, moet ze dat ook zelf weten. Dan wordt hun subsidie ook niet ingetrokken,” zo zegt D66-raadslid Jos Verveen.

Het centrum besloot de naam te veranderen onder meer na een brief van kunstenaars deze zomer. Die beklaagden zich over de omstreden naamdrager van het instituut.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.