Rotterdam

Milieuzonewethouder Pex Langenberg. /ANP

Raad boos op Rotterdamse milieuzonewethouder

Milieuzonewethouder Pex Langenberg. /ANP

Foto van 'Lucette Mascini'

7 SEP 2017

De PvdA en de VVD in de Rotterdamse gemeenteraad verwijten de wethouder die de vorig jaar milieuzone invoerde, Pex Langenberg (D66, mobiliteit), onbehoorlijk bestuur. Reden is dat hij midden in de zomervakantie een nieuw verkeersbesluit publiceerde waarin staat dat oude benzineauto’s de milieuzone niet in mogen, terwijl de rechter had geoordeeld dat dit juist wel mag. Over anderhalve week gaat hij al boetes uitdelen.

Rechter genegeerd

Reden voor de rechter om tot zijn oordeel te komen is dat het om maar circa 500 klassieke auto’s gaat. Die dragen volgens de rechter niet aantoonbaar bij tot de vervuiling van de stad door de uitstoot van roet en andere schadelijke stoffen.

Maar dat oordeel besloot Langenberg naast zich neer te leggen. „Terwijl heel Rotterdam op vakantie was voerde hij opnieuw een verbod in op die auto’s”, zei PvdA-raadslid Barbara Kathmann. „Ze wisten van niks.”

Volgens raadslid Jan Willem Verheij van de VVD had Langenberg de Rotterdammers die een oud Eendje of Kevertje bezitten op zijn minst voldoende tijd moeten geven om kennis te nemen van het nieuwe verkeersbesluit waardoor hun auto’s toch weer verboden worden. „Ik heb berichten van mensen die vandaag pas de brief van de gemeente gehad hebben dat ze er volgende week niet meer in mogen. Dat is te kort dag. Het ergste is nog dat de rechter eerder oordeelde dat de gemeente Rotterdammers niet op tijd geïnformeerd heeft over de invoering van de milieuzone. Nu maakt u dus dezelfde fout opnieuw.”

Volgens Langenberg zijn de eigenaren van oldtimertjes in Rotterdam juist heel goed op de hoogte van zijn nieuwe verkeersbesluit, gezien de rechtszaken tegen de gemeente die sommigen daarom willen starten.

Probleem is wel dat autobezitters die nu pas een ontheffing aanvragen omdat zij nu pas kennis genomen hebben van het hernieuwde verbod op hun auto in de milieuzone deze mogelijk te laat krijgen. „Terwijl de gemeente al vanaf 18 september boetes gaat uitdelen”, aldus raadslid Tom Weerdemeester van de SP.

Ontheffingen

Volgens Langenberg krijgen alle aanvragers binnen een week hun ontheffing. Om hoeveel aanvragen het gaat, is niet duidelijk. „Langenberg noemt geen cijfers. Dus het moet achteraf blijken of dit gaat lukken”, aldus Weerdemeester.

Fractieleider Samuel Schampers van D66 schoot uit zijn slof tijdens de raadsvergadering en beschuldigde de VVD ervan ten koste van de gezondheid van de Rotterdammers voortdurend tegen de milieumaatregelen te zijn geweest. Volgens hem mogen ‘honderd oude auto’s’ de verlaging van roet met 29 procent sinds de invoering van de milieuzone in Rotterdam niet tegenhouden, en moet de VVD zich realiseren ‘dat 21 procent van alle bronchitismeldingen wordt veroorzaakt door roet in de lucht’.

Maar daarmee schept de D66-fractieleider een vals beeld van de werkelijkheid, schamperde Kathmann van de PvdA. „Het zou mooi zijn als maar om honderd auto’s, maar dat is natuurlijk niet zo.’ Op de valreep nam de gemeenteraad een motie van VVD’er Verheij aan om de sloopregeling de komende jaren te verlengen. Daarbij krijgen Rotterdammers die hun oude, meer vervuilende auto naar de sloop brengen een bedrag voor de aankoop van een nieuwe auto. Opmerkelijk was dat de fractie van D66 deze niet wilde steunen. Volgens Schampers omdat deze te veel geld kost. „En de hoeveelheid geld is eindig.”

Komend jaar dient het hoger beroep van de gemeente tegen het oordeel van de rechter waarin staat dat oude benzineauto’s wel de milieuzone in mogen. Een motie van de PvdA en de VVD om deze wagens tot de uitspraak van de hoogste bestuursrechter toe te laten haalde het niet. Volgens Schampers van D66 is dat maar goed ook. De rechter is volgens hem ‘op de stoel van de wethouder gaan zitten’ door het oorspronkelijke verkeersbesluit van de wethouder aan te passen en oude benzineauto’s wel in de milieuzone toe te staan.

Dure advocaten

De gemeente Rotterdam spendeerde al 60.000 euro aan de inhuur van juristen en advocaten buiten de gemeentelijke organisatie. Deze moesten de gemeente bijstaan in rechtszaken tegen de milieuzone. Dit jaar geeft de gemeente in totaal 860.000 euro uit aan de milieuzone, zo schrijft de wethouder in een brief aan de raad. In 2015 en 2016 besteedde de gemeente daar 5 miljoen euro aan. Dat geld ging op aan personeel, camera’s, verkeersborden, communicatie en informatietechnologie.


Likeability of5

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Kinderen een dag de baas in Rotterdam

Marc Boersch, CEO Nestlé Nederland, en zijn jonge collega tijdens JINC Baas van Morgen 2018.

Foto van ''

21 JAN 2019

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, directeuren en politici. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren de basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben van een bedrijf als Coca Cola, de RET of het Hilton Hotel.

Goede start

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


Rotterdam meeste excellente scholen van Nederland

Foto van ''

21 JAN 2019

Maar liefst negen scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs krijgen vandaag het predicaat Excellente School 2018 van de Inspectie van het Onderwijs. Het totale aantal excellente scholen in Rotterdam komt daarmee op 17. Nooit eerder waren dat er zo veel.

Winnende scholen


Rotterdam is vegan hotspot tijdens filmfestival

Foto van ''

21 JAN 2019

Ook tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) kun je er dit jaar niet om heen: plantaardig eten is dé voedseltrend van 2019. Bezoekers van het festival hebben dit jaar veel veganistische opties om uit te kiezen – van fastfood tot fine dining.

Plantaardige menu’s


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

18 JAN 2019

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

18 JAN 2019

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

18 JAN 2019

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

18 JAN 2019

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

18 JAN 2019

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen