Rotterdam

Milieuzonewethouder Pex Langenberg. /ANP

Raad boos op Rotterdamse milieuzonewethouder

Milieuzonewethouder Pex Langenberg. /ANP

Foto van 'Lucette Mascini'

7 SEP 2017

De PvdA en de VVD in de Rotterdamse gemeenteraad verwijten de wethouder die de vorig jaar milieuzone invoerde, Pex Langenberg (D66, mobiliteit), onbehoorlijk bestuur. Reden is dat hij midden in de zomervakantie een nieuw verkeersbesluit publiceerde waarin staat dat oude benzineauto’s de milieuzone niet in mogen, terwijl de rechter had geoordeeld dat dit juist wel mag. Over anderhalve week gaat hij al boetes uitdelen.

Rechter genegeerd

Reden voor de rechter om tot zijn oordeel te komen is dat het om maar circa 500 klassieke auto’s gaat. Die dragen volgens de rechter niet aantoonbaar bij tot de vervuiling van de stad door de uitstoot van roet en andere schadelijke stoffen.

Maar dat oordeel besloot Langenberg naast zich neer te leggen. „Terwijl heel Rotterdam op vakantie was voerde hij opnieuw een verbod in op die auto’s”, zei PvdA-raadslid Barbara Kathmann. „Ze wisten van niks.”

Volgens raadslid Jan Willem Verheij van de VVD had Langenberg de Rotterdammers die een oud Eendje of Kevertje bezitten op zijn minst voldoende tijd moeten geven om kennis te nemen van het nieuwe verkeersbesluit waardoor hun auto’s toch weer verboden worden. „Ik heb berichten van mensen die vandaag pas de brief van de gemeente gehad hebben dat ze er volgende week niet meer in mogen. Dat is te kort dag. Het ergste is nog dat de rechter eerder oordeelde dat de gemeente Rotterdammers niet op tijd geïnformeerd heeft over de invoering van de milieuzone. Nu maakt u dus dezelfde fout opnieuw.”

Volgens Langenberg zijn de eigenaren van oldtimertjes in Rotterdam juist heel goed op de hoogte van zijn nieuwe verkeersbesluit, gezien de rechtszaken tegen de gemeente die sommigen daarom willen starten.

Probleem is wel dat autobezitters die nu pas een ontheffing aanvragen omdat zij nu pas kennis genomen hebben van het hernieuwde verbod op hun auto in de milieuzone deze mogelijk te laat krijgen. „Terwijl de gemeente al vanaf 18 september boetes gaat uitdelen”, aldus raadslid Tom Weerdemeester van de SP.

Ontheffingen

Volgens Langenberg krijgen alle aanvragers binnen een week hun ontheffing. Om hoeveel aanvragen het gaat, is niet duidelijk. „Langenberg noemt geen cijfers. Dus het moet achteraf blijken of dit gaat lukken”, aldus Weerdemeester.

Fractieleider Samuel Schampers van D66 schoot uit zijn slof tijdens de raadsvergadering en beschuldigde de VVD ervan ten koste van de gezondheid van de Rotterdammers voortdurend tegen de milieumaatregelen te zijn geweest. Volgens hem mogen ‘honderd oude auto’s’ de verlaging van roet met 29 procent sinds de invoering van de milieuzone in Rotterdam niet tegenhouden, en moet de VVD zich realiseren ‘dat 21 procent van alle bronchitismeldingen wordt veroorzaakt door roet in de lucht’.

Maar daarmee schept de D66-fractieleider een vals beeld van de werkelijkheid, schamperde Kathmann van de PvdA. „Het zou mooi zijn als maar om honderd auto’s, maar dat is natuurlijk niet zo.’ Op de valreep nam de gemeenteraad een motie van VVD’er Verheij aan om de sloopregeling de komende jaren te verlengen. Daarbij krijgen Rotterdammers die hun oude, meer vervuilende auto naar de sloop brengen een bedrag voor de aankoop van een nieuwe auto. Opmerkelijk was dat de fractie van D66 deze niet wilde steunen. Volgens Schampers omdat deze te veel geld kost. „En de hoeveelheid geld is eindig.”

Komend jaar dient het hoger beroep van de gemeente tegen het oordeel van de rechter waarin staat dat oude benzineauto’s wel de milieuzone in mogen. Een motie van de PvdA en de VVD om deze wagens tot de uitspraak van de hoogste bestuursrechter toe te laten haalde het niet. Volgens Schampers van D66 is dat maar goed ook. De rechter is volgens hem ‘op de stoel van de wethouder gaan zitten’ door het oorspronkelijke verkeersbesluit van de wethouder aan te passen en oude benzineauto’s wel in de milieuzone toe te staan.

Dure advocaten

De gemeente Rotterdam spendeerde al 60.000 euro aan de inhuur van juristen en advocaten buiten de gemeentelijke organisatie. Deze moesten de gemeente bijstaan in rechtszaken tegen de milieuzone. Dit jaar geeft de gemeente in totaal 860.000 euro uit aan de milieuzone, zo schrijft de wethouder in een brief aan de raad. In 2015 en 2016 besteedde de gemeente daar 5 miljoen euro aan. Dat geld ging op aan personeel, camera’s, verkeersborden, communicatie en informatietechnologie.


Views

200+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

3k+

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Fun voor jong en oud(er) bij Camping Crooswijk. Foto: Evert Buitendijk

Foto van 'Ilja Post'

13 AUG 2018

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen


Views

400+

Volop gin tastings langs Schiedamse grachten

Foto van 'Ilja Post'

10 AUG 2018

Gin liefhebbers kunnen zaterdag 25 augustus hun lol op. In de Schiedamse binnenstad vindt dan het zomerfestival GinFever plaats. Het ‘zusje’ van het populaire Jeneverfestival, dat dit keer een jaartje overslaat vanwege renovatie van de Havenkerk.

GinCity


Views

800+

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

BlueCity zoekt Rotterdammers die in september mee willen doen aan het plastic dieet.

In BlueCity zijn verschillende ondernemers bezig met de circulaire economie, oftewel het hergebruiken van reststromen. Daarnaast initieert en ondersteund BlueCity zelf circulaire initiatieven, zoals het plastic dieet waarbij in de maand september zo min mogelijk plastic afval wordt gemaakt.

Festival


Views

500+

Rotterdamse bekent doden eigen zoontje

De Rotterdamse vrouw zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te duwen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 AUG 2018

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam heeft bekend dat zij in april dit jaar haar eigen zoontje heeft gedood. Het kind was pas zeven maanden oud. Het is niet bekend waarom Katiuscia R. haar eigen zoontje om het leven bracht.

De officier van justitie verdenkt R. van moord. Ze zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te drukken. Terwijl ze dat deed, zou haar andere zoon ook aanwezig zijn geweest in de woning in Rotterdam. Hij zou er niets van hebben meegekregen.

Veel onduidelijkheid


Views

2k+

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

Ketels aan de Kade, het zomerse dorpsfeest inclusief streekmarkt in Historisch Delfshaven, bestaat dit weekeinde vijf jaar.

Het historische culinaire festival Ketels aan de Kade wil ervoor zorgen dat Rotterdam tenminste één keer per jaar stilstaat bij haar verleden. Organisator Rachid Benhammou: ,,Ketels aan de Kade is het enige historische festival in deze moderne stad, waar het vaak over het heden en de toekomst gaat.”

Gouden concept


Views

1k+

Dood aan het ‘groene monster’

Met een speciale maaimachine maaien bestrijders de duizendknoop weg. Het snoeisel wordt opgevangen en resten zorgvuldig verwijderd. Foto: gemeente Rotterdam

Foto van ''

8 AUG 2018

Echt lelijk is de plant nog geen eens. Probleem is meer dat de Japanse duizendknoop zó snel groeit dat hij alle andere soorten wegdrukt. Daarom bindt de gemeente nu de strijd aan met dit ‘groene monster’, dat zelfs dwars door steen en beton groeit.

Invasieve exoot


Views

600+

Boijmans zoekt nieuw kinderbestuur

Foto van ''

8 AUG 2018

Alle kinderen verzamelen. Museum Boijmans zoekt ook dit jaar weer basisscholieren om lid te worden van het kinderbestuur dat meedenkt over het beleid, de programmering en de identiteit van het museum. Solliciteren kan via de website van Boijmans van Beuningen.

Meer jonge bezoekers


Views

500+

Honderden extra fietsrekken voor Bergpolder

Foto van ''

8 AUG 2018

Goed nieuws voor fietseigenaren in de wijk Bergpolder. Vanaf 14 augustus plaatst de gemeente daar meer dan 600 extra fietsrekken. Handig voor wanneer je, zoals voor veel bewoners daar geldt, geen eigen berging hebt.

Actiepunt


Views

300+

Thuis na vakantie? Spoel je kranen goed door

Foto van ''

7 AUG 2018

Langere tijd van huis geweest? Spoel dan na thuiskomst alle kranen en leidingen één minuut door. In stilstaand water kan namelijk de ziekmakende legionellabacterie ontstaan.

Minuutje doorspoelen


Views

500+

Regen of zonneschijn voor Pleinbioscoop?

Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Foto van ''

7 AUG 2018

Morgen begint dan eindelijk de Pleinbioscoop Rotterdam. Oftewel: negentien zomeravonden genieten van film in het Museumpark.

Neem je eigen stoeltje mee of huur er één voor een euro. En vergeet vooraf ook niet Buienradar te checken. Want na een aantal kurkdroge weken lijkt er vanaf morgen een flink pak regen op ons neer te dalen.


Views

500+

130 man orkest, koor en solisten op drijvend podium

Foto van ''

7 AUG 2018

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zaterdag 25 augustus voor het eerst op het jaarlijkse Veerhavenconcert. Verwacht veel Italiaanse klassiekers, waaronder highlights uit de opera’s Nabucco en La Traviata van Verdi en Madame Butterfly van Puccini.

Drijvend podium


Views

300+

Kinderboerderijen doen sigaret in de ban

Een rookvrij-bordje op kinderboerderij De Blijde Wei. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van 'Ilja Post'

3 AUG 2018

Buiten een sigaretje opsteken, terwijl de kinderen de geitjes aaien? Vergeet het maar. Voortaan zijn alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen off-limits voor rokers.

Meeroken


Views

51

Tien jaar Duizel in het Park

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Bijzondere tijden voor de organisatie van Duizel in het Park. Maar ook voor haar bezoekers: een 10-jarig jubileum betekent immers een nóg betere line-up.

Magische wereld


Views

94

Likeability of 5

Wavey Cartel gaat voor meer vrouwen in de dj-booth

Aaliyah (links van het midden) en Jacqueline (met het grote haar) temidden van een deel van hun girls. Foto: Lisa Elean Top

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Aaliyah van Stiphout (22) vindt het maar vreemd. Die scheve man-vrouwverhouding op de radio, festivalpodia en achter de draaitafels. Daarom richtte ze samen met Jacqueline Monteiro (23) Wavey Cartel op, een artiesten- en evenementbureau met een all-female bestand.

Niet meer van deze tijd


love
user_09d02d9aee097a4a20d130b18f3896a784d7af11_avatar

Views

800+

Opnieuw gaan stemmen op voor een Dance Parade 2.0

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Rotterdam Festivals viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en vraagt mensen te stemmen op hun leukste evenement van de afgelopen 25 jaar. Organisator JMR grijpt de verkiezing aan om de campagne om de Dance Parade weer tot leven te wekken een extra duwtje in de rug te geven.

Pompende dancemuziek


Views

100+

Geluidsoverlast nekt Sjatzi alsnog

Sjatzi in betere tijden, net voor de opening. Met helemaal rechts: Kris de Leeuw. Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Foto van 'Ilja Post'

31 JUL 2018

Aanhoudende klachten over geluidsoverlast hebben eigenaar Kris de Leeuw doen besluiten de deur van Sjatzi voorgoed op slot te doen. Na dit weekend is het over en uit voor de hippe ‘paaldans-bierstube’ in het Scheepvaartkwartier.

Voormalige animeerbar


Views

400+

Ontmoet de Urban Witches Rotterdam

Foto: Timothy van den Dolder

Foto van 'Ilja Post'

30 JUL 2018

Amanda Wams (32) richtte twee jaar geleden Urban Witches Rotterdam op. Geen verzameling oude vrouwen met haakneus en wrat, maar moderne, stadse dames die zij leert te dansen onder de volle maan en vooral om te doen wat hun hartje hen ingeeft.

De fascinatie voor hekserij heeft ze van haar moeder, van wie ze een voorliefde voor al het vreemde en afwijkende geërfd heeft. Zo legde ze op 11-jarige leeftijd al tarotkaarten en begon ze zich twee jaar later te verdiepen in ‘maanmagie’.


Views

700+

Miljoenenvondst aan drugs in Rotterdams appartement

De tas met crystal meth. / Foto: politie Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

30 JUL 2018

De politie heeft in Rotterdam een grote drugsvondst gedaan. In een appartement in Zuidwijk vonden agenten ruim 13 kilo aan crystal meth, met een straatwaarde van ruim twee miljoen euro.

Spookwoning

Het appartement in Zuidwijk viel al een tijdje op. Niemand stond ingeschreven op het adres van het appartement, maar toch liepen steeds mensen in en uit de woning met grote tassen in hun hand.


Views

1k+