Rotterdam

Gilbert Seth. / VINCENT VAN DORDRECHT

Megaflat naast Markthal is nachtmerrie voor Seth

Gilbert Seth. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

11 SEP 2017

„Ik ga kapot als die flat er komt.” Eigenaar Gilbert Seth van de gelijknamige poffertjeskraam op de Rotterdamse Hoogstraat vreest het voortbestaan van zijn zaak. De gemeente lijkt groen licht te gaan geven voor de bouw van een 70 meter hoge kolos pal tussen zijn terras en de Markthal. Samen met dertien bewoners van de Markthal, die ook uitkijken op het grasveld, heeft hij een advocaat in de arm genomen. Ook start hij een petitie om 10.000 handtekeningen binnen te halen.

De hardwerkende poffer-tjesbakker is een begrip in het centrum. Sinds 1983 heeft hij al op verschillende plaatsen gezeten. Eerst moest hij wijken voor de bouw van de Koopgoot, toen moest zijn kraam van de Vlasmarkt weg en nu dreigt hij ook uit de Hoogstraat te worden verdreven. „Ik voel me een soort poffertjesnomade”, zegt Gilbert cynisch. „De huur is op deze plek hoog en dankzij het terras kan ik het hier volhouden. Als de plannen doorgaan dan zit ik straks in de schaduw en kan geen klant de Markthal meer zien. Dus blijven de klanten weg.”

Seth heeft samen met een aantal bewoners van de Markthal een advocaat in de arm genomen. „Ik laat 10.000 flyers drukken, want dat willen we aan handtekeningen ophalen en aanbieden aan de politiek. Ook online kunnen mensen tekenen. Als je tien Rotterdammers vraagt of dit grasveld behouden moet blijven zeggen er negen ja. Dan vraag ik me af, zitten de bestuurders op het stadhuis er om hun eigen zakken te vullen of zitten ze er voor de Rotterdammers? Ze moeten zich achter de oren krabben.”

Oorspronkelijk was het plan dat tegelijk met de Martkhal de Rotta Nova gebouwd zou worden. Dan zou er eenmalig overlast van bouwverkeer zijn, maar een conflict over de invulling van de flat tussen de gemeente en ontwikkelaar Van Herk Groep zorgde ervoor dat er geen spade de grond in ging. Omdat de grond deels van de gemeente en deels van Van Herk is, werd er besloten om een tijdelijk grasveld neer te leggen. Inmiddels zijn de gemeente en de ontwikkelaar het na een rechtszaak wel eens over de invulling en wordt het bouwtraject weer opgestart.

Voor Gilbert een regelrechte nachtmerrie. „Op zijn vroegst kan er pas worden gebouwd eind 2019, maar ik wil liever dat dit mooie stuk groen behouden blijft.” Net als de bewoners dacht ook Gilbert dat er hooguit een flat van 25 meter hoog zou kunnen komen te staan. „Dat staat volgens mij in het bestemmingsplan. Maar een toren van 70 meter is verschrikkelijk. Zelfs de toren van de Laurenskerk is kleiner. En de kerk denkt ook dat de lichtinval eraan gaat.”

Politiek moet in actie komen

Het zou de gemeente en de politieke partijen sieren als ze volgens Gilbert de knip trekken en de grond overkopen van Van Herk of een ruil overeenkomen met andere gemeentegrond. „Er wordt met geld gesmeten voor slechte bestrating en houten scholen, maar hiervoor is dan geen geld beschikbaar. Dat is gewoon onwil.” En hij heeft wel ideeën voor het grasveld. „Wat dacht je van bijvoorbeeld een kerstmarkt? Het is toch een schande dat we iets dergelijks niet hebben? Ik heb elk jaar weer Duitsers aan de kraam die vragen naar de kerstmarkt en die reageren stomverbaasd als ik zeg dat die er niet is. En in de zomer ligt het hier helemaal vol met mensen.”

De toekomst van zijn zaak is dus onzeker. Na tientallen jaren keihard werken wil hij de zaak overdragen aan zijn dochters. „We houden het vol dankzij goede zomers en de toeristen die juist op onze traditionele Hollandse lekkernij afkomen. Maar als de plannen echt doorgaan heb ik weinig meer over te dragen.”

Wie de petitie online wil tekenen klikt hier.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats