Job Halkes
Job Halkes Binnenland 1 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Deze vijf dingen moet je zien op de Wereldhavendagen

De 40e editie van de Wereldhavendagen is donderdag officieel geopend. Aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman werd de opening verricht door de Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, Commandant Zeestrijdkrachten Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en de CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, Allard Castelein.

Er is de komende drie dagen genoeg te doen aan de Rotterdamse kades en in het havengebied. Wij zetten vijf dingen die je moet zien voor je op een rij:

De boot van Blijdorp

WERELDHAVENDAGEN
WERELDHAVENDAGEN

Heeft Diergaarde Blijdorp een eigen boot? Jazeker wel. Want iedereen kent het Oceanium wel, maar wie denkt dat daar gewoon leidingwater in zit, heeft het mis. Met een speciale boot wordt er water gehaald op de oceaan. In totaal kan er 550 ton vers water in het schip, dat wordt gebruikt om onder meer de haaien, tropische vissen, koningspinguïns en zeeleeuwen in te laten spartelen. Ook de IJsberen zwemmen in echt oceaanwater. Hoe het schip werkt laat men zien tijdens demonstraties op de Maas.

De Maasrace

WERELDHAVENDAGEN
WERELDHAVENDAGEN

Vast onderdeel van de Wereldhavendagen is de Maasrace. Over een afstand van 18,38 kilometer strijden tientallen sloepen om de eerste plaats. Vanaf de Erasmusbrug heb je het beste plekje om de race te volgen. Na de start wordt langs de Zuidoever koers gezet naar Bolnes waar wordt overgestoken naar de Noordoever en vanaf Tropicana door het Oude havengebied terug langs het evenementengebied. Na de Leuvehaven moet nog flink worden doorgetrokken tot de finish in de St. Jobshaven. De start is zaterdag om 12.45 uur.

De Marine

ANP
ANP

Rotterdam houdt van de mariniers en de mariniers houden van Rotterdam. Die band gaat al honderden jaren terug en zij laten zich dan ook van hun beste kant zien. Elke dag geven ze een spectaculaire demonstratie met helikopters, snelle rubberboten en heldhaftige mariniers. Heb je de demonstraties net gemist, dan kun je je hart ophalen door een bezoekje te brengen aan een van de marineschepen aan de Parkkade. Onder meer de Zr.Ms. Karel Doorman, onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis, fregat Zr.Ms. Tromp, patrouilleschip Zr.Ms. Holland en mijnenjager Zr.Ms. Willemstad zijn aanwezig.

De Bigroll Baffin

BIGROLL
BIGROLL

Een van de publiekstrekkers het komend weekend is de ‘BigRoll Baffin’. Het 173 meter lange schip voer begin deze week onder grote belangstelling Rotterdam binnen. Belangstellenden kunnen aan de Parkkade een kijkje nemen op dit megaschip. De Bigroll Baffin is speciaal ontworpen om grote ladingen rollend op het dek te laden. Recent transporteerde het nog enorme modules voor een nieuwe LNG-fabriek in Siberië. Aan boord is ook een selfiebooth waarmee je je vastlegt met het schip op de achtergrond.

Het avondprogramma met vuurwerk

ANP
ANP

Speciaal vanwege de 40e editie is het programma zaterdagavond extra feestelijk. Wereldsterren zoals Level 42, Balkanopolis en Nielson treden op op de Bigroll Baffin, die speciaal midden op de Maas wordt gelegd. Omdat het thema werelds is dit jaar, komen er ook muziekstromingen voorbij uit andere continenten. Ook Rotterdam is goed vertegenwoordigd met een optreden van Sabrina Starke en de Marinierskapel. De avond wordt afgesloten met een groots vuurwerk rondom de Erasmusbrug. De optredens staretn om 21.00 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.