Rotterdam

Rotterdam weigert kosten milieuzone vrij te geven

Foto van 'Lucette Mascini'

31 AUG 2017

„Ik ga zo even naar een ander kamertje om daar even keihard te schreeuwen dat ik keihard genaaid ben”, zegt Niels van Ham, voorzitter van de stichting Rotterdamse Klassiekers. De stichting strijdt voor toegang van hun oldtimers met een bouwjaar van voor 1992 tot de stad. Die is hen sinds de invoering van de milieuzone in 2016 ontzegd. Ook een uitspraak van de rechter vlak voor de zomer bracht daar geen verandering in. De rechtbank oordeelde dat de gemeente de oldtimers moet toelaten omdat hun effect op het milieu nihil is, maar het stadsbestuur blijft de auto’s weigeren.

Van Ham weet niet meer of hij nu moet lachen of huilen. Na bijna een jaar vragen stellen aan de gemeente over wat de milieuzone nu eigenlijk kost, heeft hij te horen gekregen dat zijn informatieverzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur mogelijk niet ontvankelijk geworden is. „Je moet zowat jurist zijn om de gemeente een vraag te kunnen stellen”, moppert Van Ham. „Waarom geven ze die informatie niet gewoon?”

Reclamekosten

Van Ham wilde weten wat de kosten zijn geweest van de advertentiebijlage voor de milieuzone in het Algemeen Dagblad eind 2015 en wat de reclamestickers op een tram van de RET kostten. En hoeveel de gemeente al uitgegeven heeft aan advocaatkosten voor de rechtszaken van Rotterdammers tegen de milieuzone. „En wat kostte het onderzoek van TNO, waaruit nota bene blijkt dat de effecten van de milieuzone nagenoeg nihil zijn”, wil Van Ham weten. En hoe duur waren de camera’s langs de weg om te controleren welke auto’s illegaal de milieuzone inrijden? En wat kostten de verkeersborden voor de milieuzone eigenlijk?"

De wethouder die erover gaat Pex Langenberg (D66, verkeer) heeft altijd gezegd dat de totale kosten 11,7 miljoen euro bedragen. „Maar dat kan nooit kloppen. Het is veel meer”, meent Van Ham. „Dat kan niet anders. De milieuzone in het centrum van Utrecht kostte namelijk evenveel. En die is veel kleiner.”

De gemeente schrijft Van Ham dat het niet nodig is om de gevraagde informatie te leveren omdat hij vraagt om een kant en klaar overzicht van al deze kosten. Dat zou niet bestaan. Dit antwoord zette Van Ham aan tot het starten van een bezwaarprocedure bij de gemeente. De commissie die daarover gaat, besloot dat hij om tafel moet gaan zitten met de Rotterdamse ambtenaren om de vragen zo te formuleren dat ze deze wel moeten beantwoorden. Hij moet in dat geval vragen naar documenten die al wel bestaan en waarin deze kosten genoemd worden, zoals brieven of e-mails, of informatie uit de boekhouding.

Excuses

Deze week bleek dat van Ham maandag eindelijk langs mag komen op het stadhuis. Maar dan is het waarschijnlijk te laat. Van Ham: „De secretaresse van de juridische afdeling zei dat de termijn van zes weken verstreken was. Daar maakte ze excuses voor.”

Volgens WOB-specialist en advocaat mr. Roger Vleugels hoeft de gemeente geen antwoord te geven op de vragen als de termijn na de beslissing van de algemene bezwaarcommissie verlopen is. Dan kan het verzoek niet ontvankelijk verklaard worden. Dat soort dingen gebeuren volgens hem aan de lopende band.

„Rotterdam is één van de meest onvriendelijke steden als het gaat om openbaarheid van bestuur. Het ambtenarenapparaat doet er alles aan om maar onder de verzoeken uit te komen. Dat is een cultuur die al tientallen jaren heerst. Tijdens een WOB-procedure die ik namens een cliënt voerde, zei een ambtenaar van de gemeente Rotterdam tegen mij: openbaarheid van bestuur is leuk in Den Haag, in Amsterdam en in de rest van Nederland. Maar niet in Rotterdam!”

Misbruik

Van Ham is niet van plan om zich met een kluitje in het riet te laten sturen. „Ik ga maandag naar de gemeente toe en dan moeten ze maar toezeggen dat ze de informatie leveren. Ongeacht de termijn die ervoor staat.”

Maar zo makkelijk gaat dat allemaal niet, zegt Vleugels. „We hebben het hier over een rechtssysteem. Daar gelden specifieke regels. Daar moet je je aan houden. Het is niet eerlijk, maar het systeem gaat uit van kennis van het recht bij de WOB-indiener. En die hebben de meeste leken niet. Daar maken de juridische afdelingen van gemeentes misbruik van.”

„Het gaat wel om belastinggeld”, zegt Van Ham. „Ons geld, en niet dat van wethouder Langenberg die daar een beetje campagne van wil voeren voor zijn partij.”

Gemeente: Bezig met procedure

De gemeente laat weten dat het verzoek om de specificatie van de kosten van de milieuzone in behandeling heeft. „Deze informatie wordt verstrekt. De procedure loopt echter nog.”

VVD-raadslid Jan Willem Verheij gaat vragen stellen. „Ik heb ook al tevergeefs om een kostenplaatje gevraagd. Er is echt geen enkele reden waarom Rotterdammers niet mogen weten wat men uitgeeft aan de milieuzone.”


Likeability of5

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Kinderen een dag de baas in Rotterdam

Marc Boersch, CEO Nestlé Nederland, en zijn jonge collega tijdens JINC Baas van Morgen 2018.

Foto van ''

21 JAN 2019

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, directeuren en politici. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren de basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben van een bedrijf als Coca Cola, de RET of het Hilton Hotel.

Goede start

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


Rotterdam meeste excellente scholen van Nederland

Foto van ''

21 JAN 2019

Maar liefst negen scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs krijgen vandaag het predicaat Excellente School 2018 van de Inspectie van het Onderwijs. Het totale aantal excellente scholen in Rotterdam komt daarmee op 17. Nooit eerder waren dat er zo veel.

Winnende scholen


Rotterdam is vegan hotspot tijdens filmfestival

Foto van ''

21 JAN 2019

Ook tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) kun je er dit jaar niet om heen: plantaardig eten is dé voedseltrend van 2019. Bezoekers van het festival hebben dit jaar veel veganistische opties om uit te kiezen – van fastfood tot fine dining.

Plantaardige menu’s


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

18 JAN 2019

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

18 JAN 2019

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

18 JAN 2019

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

18 JAN 2019

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

18 JAN 2019

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen