Rotterdam

Rotterdam weigert kosten milieuzone vrij te geven

Foto van 'Lucette Mascini'

31 AUG 2017

„Ik ga zo even naar een ander kamertje om daar even keihard te schreeuwen dat ik keihard genaaid ben”, zegt Niels van Ham, voorzitter van de stichting Rotterdamse Klassiekers. De stichting strijdt voor toegang van hun oldtimers met een bouwjaar van voor 1992 tot de stad. Die is hen sinds de invoering van de milieuzone in 2016 ontzegd. Ook een uitspraak van de rechter vlak voor de zomer bracht daar geen verandering in. De rechtbank oordeelde dat de gemeente de oldtimers moet toelaten omdat hun effect op het milieu nihil is, maar het stadsbestuur blijft de auto’s weigeren.

Van Ham weet niet meer of hij nu moet lachen of huilen. Na bijna een jaar vragen stellen aan de gemeente over wat de milieuzone nu eigenlijk kost, heeft hij te horen gekregen dat zijn informatieverzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur mogelijk niet ontvankelijk geworden is. „Je moet zowat jurist zijn om de gemeente een vraag te kunnen stellen”, moppert Van Ham. „Waarom geven ze die informatie niet gewoon?”

Reclamekosten

Van Ham wilde weten wat de kosten zijn geweest van de advertentiebijlage voor de milieuzone in het Algemeen Dagblad eind 2015 en wat de reclamestickers op een tram van de RET kostten. En hoeveel de gemeente al uitgegeven heeft aan advocaatkosten voor de rechtszaken van Rotterdammers tegen de milieuzone. „En wat kostte het onderzoek van TNO, waaruit nota bene blijkt dat de effecten van de milieuzone nagenoeg nihil zijn”, wil Van Ham weten. En hoe duur waren de camera’s langs de weg om te controleren welke auto’s illegaal de milieuzone inrijden? En wat kostten de verkeersborden voor de milieuzone eigenlijk?"

De wethouder die erover gaat Pex Langenberg (D66, verkeer) heeft altijd gezegd dat de totale kosten 11,7 miljoen euro bedragen. „Maar dat kan nooit kloppen. Het is veel meer”, meent Van Ham. „Dat kan niet anders. De milieuzone in het centrum van Utrecht kostte namelijk evenveel. En die is veel kleiner.”

De gemeente schrijft Van Ham dat het niet nodig is om de gevraagde informatie te leveren omdat hij vraagt om een kant en klaar overzicht van al deze kosten. Dat zou niet bestaan. Dit antwoord zette Van Ham aan tot het starten van een bezwaarprocedure bij de gemeente. De commissie die daarover gaat, besloot dat hij om tafel moet gaan zitten met de Rotterdamse ambtenaren om de vragen zo te formuleren dat ze deze wel moeten beantwoorden. Hij moet in dat geval vragen naar documenten die al wel bestaan en waarin deze kosten genoemd worden, zoals brieven of e-mails, of informatie uit de boekhouding.

Excuses

Deze week bleek dat van Ham maandag eindelijk langs mag komen op het stadhuis. Maar dan is het waarschijnlijk te laat. Van Ham: „De secretaresse van de juridische afdeling zei dat de termijn van zes weken verstreken was. Daar maakte ze excuses voor.”

Volgens WOB-specialist en advocaat mr. Roger Vleugels hoeft de gemeente geen antwoord te geven op de vragen als de termijn na de beslissing van de algemene bezwaarcommissie verlopen is. Dan kan het verzoek niet ontvankelijk verklaard worden. Dat soort dingen gebeuren volgens hem aan de lopende band.

„Rotterdam is één van de meest onvriendelijke steden als het gaat om openbaarheid van bestuur. Het ambtenarenapparaat doet er alles aan om maar onder de verzoeken uit te komen. Dat is een cultuur die al tientallen jaren heerst. Tijdens een WOB-procedure die ik namens een cliënt voerde, zei een ambtenaar van de gemeente Rotterdam tegen mij: openbaarheid van bestuur is leuk in Den Haag, in Amsterdam en in de rest van Nederland. Maar niet in Rotterdam!”

Misbruik

Van Ham is niet van plan om zich met een kluitje in het riet te laten sturen. „Ik ga maandag naar de gemeente toe en dan moeten ze maar toezeggen dat ze de informatie leveren. Ongeacht de termijn die ervoor staat.”

Maar zo makkelijk gaat dat allemaal niet, zegt Vleugels. „We hebben het hier over een rechtssysteem. Daar gelden specifieke regels. Daar moet je je aan houden. Het is niet eerlijk, maar het systeem gaat uit van kennis van het recht bij de WOB-indiener. En die hebben de meeste leken niet. Daar maken de juridische afdelingen van gemeentes misbruik van.”

„Het gaat wel om belastinggeld”, zegt Van Ham. „Ons geld, en niet dat van wethouder Langenberg die daar een beetje campagne van wil voeren voor zijn partij.”

Gemeente: Bezig met procedure

De gemeente laat weten dat het verzoek om de specificatie van de kosten van de milieuzone in behandeling heeft. „Deze informatie wordt verstrekt. De procedure loopt echter nog.”

VVD-raadslid Jan Willem Verheij gaat vragen stellen. „Ik heb ook al tevergeefs om een kostenplaatje gevraagd. Er is echt geen enkele reden waarom Rotterdammers niet mogen weten wat men uitgeeft aan de milieuzone.”


Views

200+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

3k+

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Fun voor jong en oud(er) bij Camping Crooswijk. Foto: Evert Buitendijk

Foto van 'Ilja Post'

13 AUG 2018

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen


Views

400+

Volop gin tastings langs Schiedamse grachten

Foto van 'Ilja Post'

10 AUG 2018

Gin liefhebbers kunnen zaterdag 25 augustus hun lol op. In de Schiedamse binnenstad vindt dan het zomerfestival GinFever plaats. Het ‘zusje’ van het populaire Jeneverfestival, dat dit keer een jaartje overslaat vanwege renovatie van de Havenkerk.

GinCity


Views

800+

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

BlueCity zoekt Rotterdammers die in september mee willen doen aan het plastic dieet.

In BlueCity zijn verschillende ondernemers bezig met de circulaire economie, oftewel het hergebruiken van reststromen. Daarnaast initieert en ondersteund BlueCity zelf circulaire initiatieven, zoals het plastic dieet waarbij in de maand september zo min mogelijk plastic afval wordt gemaakt.

Festival


Views

500+

Rotterdamse bekent doden eigen zoontje

De Rotterdamse vrouw zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te duwen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 AUG 2018

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam heeft bekend dat zij in april dit jaar haar eigen zoontje heeft gedood. Het kind was pas zeven maanden oud. Het is niet bekend waarom Katiuscia R. haar eigen zoontje om het leven bracht.

De officier van justitie verdenkt R. van moord. Ze zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te drukken. Terwijl ze dat deed, zou haar andere zoon ook aanwezig zijn geweest in de woning in Rotterdam. Hij zou er niets van hebben meegekregen.

Veel onduidelijkheid


Views

2k+

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

Ketels aan de Kade, het zomerse dorpsfeest inclusief streekmarkt in Historisch Delfshaven, bestaat dit weekeinde vijf jaar.

Het historische culinaire festival Ketels aan de Kade wil ervoor zorgen dat Rotterdam tenminste één keer per jaar stilstaat bij haar verleden. Organisator Rachid Benhammou: ,,Ketels aan de Kade is het enige historische festival in deze moderne stad, waar het vaak over het heden en de toekomst gaat.”

Gouden concept


Views

1k+

Dood aan het ‘groene monster’

Met een speciale maaimachine maaien bestrijders de duizendknoop weg. Het snoeisel wordt opgevangen en resten zorgvuldig verwijderd. Foto: gemeente Rotterdam

Foto van ''

8 AUG 2018

Echt lelijk is de plant nog geen eens. Probleem is meer dat de Japanse duizendknoop zó snel groeit dat hij alle andere soorten wegdrukt. Daarom bindt de gemeente nu de strijd aan met dit ‘groene monster’, dat zelfs dwars door steen en beton groeit.

Invasieve exoot


Views

600+

Boijmans zoekt nieuw kinderbestuur

Foto van ''

8 AUG 2018

Alle kinderen verzamelen. Museum Boijmans zoekt ook dit jaar weer basisscholieren om lid te worden van het kinderbestuur dat meedenkt over het beleid, de programmering en de identiteit van het museum. Solliciteren kan via de website van Boijmans van Beuningen.

Meer jonge bezoekers


Views

500+

Honderden extra fietsrekken voor Bergpolder

Foto van ''

8 AUG 2018

Goed nieuws voor fietseigenaren in de wijk Bergpolder. Vanaf 14 augustus plaatst de gemeente daar meer dan 600 extra fietsrekken. Handig voor wanneer je, zoals voor veel bewoners daar geldt, geen eigen berging hebt.

Actiepunt


Views

300+

Thuis na vakantie? Spoel je kranen goed door

Foto van ''

7 AUG 2018

Langere tijd van huis geweest? Spoel dan na thuiskomst alle kranen en leidingen één minuut door. In stilstaand water kan namelijk de ziekmakende legionellabacterie ontstaan.

Minuutje doorspoelen


Views

500+

Regen of zonneschijn voor Pleinbioscoop?

Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Foto van ''

7 AUG 2018

Morgen begint dan eindelijk de Pleinbioscoop Rotterdam. Oftewel: negentien zomeravonden genieten van film in het Museumpark.

Neem je eigen stoeltje mee of huur er één voor een euro. En vergeet vooraf ook niet Buienradar te checken. Want na een aantal kurkdroge weken lijkt er vanaf morgen een flink pak regen op ons neer te dalen.


Views

500+

130 man orkest, koor en solisten op drijvend podium

Foto van ''

7 AUG 2018

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zaterdag 25 augustus voor het eerst op het jaarlijkse Veerhavenconcert. Verwacht veel Italiaanse klassiekers, waaronder highlights uit de opera’s Nabucco en La Traviata van Verdi en Madame Butterfly van Puccini.

Drijvend podium


Views

300+

Kinderboerderijen doen sigaret in de ban

Een rookvrij-bordje op kinderboerderij De Blijde Wei. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van 'Ilja Post'

3 AUG 2018

Buiten een sigaretje opsteken, terwijl de kinderen de geitjes aaien? Vergeet het maar. Voortaan zijn alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen off-limits voor rokers.

Meeroken


Views

51

Tien jaar Duizel in het Park

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Bijzondere tijden voor de organisatie van Duizel in het Park. Maar ook voor haar bezoekers: een 10-jarig jubileum betekent immers een nóg betere line-up.

Magische wereld


Views

94

Likeability of 5

Wavey Cartel gaat voor meer vrouwen in de dj-booth

Aaliyah (links van het midden) en Jacqueline (met het grote haar) temidden van een deel van hun girls. Foto: Lisa Elean Top

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Aaliyah van Stiphout (22) vindt het maar vreemd. Die scheve man-vrouwverhouding op de radio, festivalpodia en achter de draaitafels. Daarom richtte ze samen met Jacqueline Monteiro (23) Wavey Cartel op, een artiesten- en evenementbureau met een all-female bestand.

Niet meer van deze tijd


love
user_09d02d9aee097a4a20d130b18f3896a784d7af11_avatar

Views

800+

Opnieuw gaan stemmen op voor een Dance Parade 2.0

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Rotterdam Festivals viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en vraagt mensen te stemmen op hun leukste evenement van de afgelopen 25 jaar. Organisator JMR grijpt de verkiezing aan om de campagne om de Dance Parade weer tot leven te wekken een extra duwtje in de rug te geven.

Pompende dancemuziek


Views

100+

Geluidsoverlast nekt Sjatzi alsnog

Sjatzi in betere tijden, net voor de opening. Met helemaal rechts: Kris de Leeuw. Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Foto van 'Ilja Post'

31 JUL 2018

Aanhoudende klachten over geluidsoverlast hebben eigenaar Kris de Leeuw doen besluiten de deur van Sjatzi voorgoed op slot te doen. Na dit weekend is het over en uit voor de hippe ‘paaldans-bierstube’ in het Scheepvaartkwartier.

Voormalige animeerbar


Views

400+

Ontmoet de Urban Witches Rotterdam

Foto: Timothy van den Dolder

Foto van 'Ilja Post'

30 JUL 2018

Amanda Wams (32) richtte twee jaar geleden Urban Witches Rotterdam op. Geen verzameling oude vrouwen met haakneus en wrat, maar moderne, stadse dames die zij leert te dansen onder de volle maan en vooral om te doen wat hun hartje hen ingeeft.

De fascinatie voor hekserij heeft ze van haar moeder, van wie ze een voorliefde voor al het vreemde en afwijkende geërfd heeft. Zo legde ze op 11-jarige leeftijd al tarotkaarten en begon ze zich twee jaar later te verdiepen in ‘maanmagie’.


Views

700+

Miljoenenvondst aan drugs in Rotterdams appartement

De tas met crystal meth. / Foto: politie Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

30 JUL 2018

De politie heeft in Rotterdam een grote drugsvondst gedaan. In een appartement in Zuidwijk vonden agenten ruim 13 kilo aan crystal meth, met een straatwaarde van ruim twee miljoen euro.

Spookwoning

Het appartement in Zuidwijk viel al een tijdje op. Niemand stond ingeschreven op het adres van het appartement, maar toch liepen steeds mensen in en uit de woning met grote tassen in hun hand.


Views

1k+