Rotterdam

Likeability of5

5 vragen over de werkzaamheden aan de Maastunnel

De Maastunnel is vanaf maandag twee jaar lang gesloten voor verkeer richting Zuid. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Donna van der Kolk'

2 JUL 2017

De grootschalige renovatie en restauratie van de Maastunnel begint maandag. Even voor 00.00 uur zondag- op maandagnacht rijdt de (voorlopig) laatste auto van noord naar zuid door de tunnel. De komende twee jaar is-ie richting Zuid dicht, soms zelfs in beide richtingen. Wat gaan ze precies doen en waarom? 5 vragen (én antwoorden natuurlijk) over de werkzaamheden aan de Maastunnel.

1. Wat gaat er precies gebeuren?
Het beton van de rijvloer gerepareerd worden en er komt er nieuwe ventilatie om aan de nieuwe eisen op het gebied van veiligheid te voldoen. Omdat de tunnel een rijksmonument is, moet deze bovendien waar mogelijk in oorspronkelijke staat worden hersteld. „Dat maakt het allemaal extra complex”, zegt woordvoerster van Stadsbeheer Brigitte Moratis. Beschadigde of losgeraakte tegels worden bijvoorbeeld vervangen door handgemaakte replica’s. Daarnaast worden de camera’s, speakers, brandhaspels en andere installaties vervangen, wordt de huidige verlichting vervangen door LED-verlichting en komt er een systeem dat de snelheid van het verkeer in de tunnel meet en verkeersinstallaties in de omgeving bedient, zodat het verkeer er nooit langzamer rijdt dan 15 kilometer per uur.

2. Waarom is dat nodig?
In 2011 is geconstateerd dat het beton van de 75-jarige tunnel, de oudste van ons land, is aangetast door betonrot. Daarnaast moet de Maastunnel in 2019 voldoen aan de nieuwe Europese veiligheidsnormen, anders mag de tunnel vanaf dan niet meer gebruikt worden. „Het is niet dat de tunnel nu niet veilig is, maar de eisen zijn flink aangescherpt”, licht Moratis toe.

3. Wat zijn de gevolgen voor het verkeer?
„Er rijden dagelijks zo’n dertigduizend mensen per buis door de tunnel, dus het gaat pijn doen”, aldus de woordvoerster. Voor de renovatie en restauratie van elke buis is een jaar nodig, dus de tunnel wordt buis voor buis afgesloten. „De tunnelbuis die open blijft, is alleen voor verkeer van Zuid naar Noord, zodat het Erasmus MC bereikbaar blijft voor spoedtransporten.” Verkeer richting Noord kan dus nog wel door de tunnel. Verkeer richting Zuid moet omrijden. Om de doorstroom te verbeteren tijdens de spits heeft de gemeente ‘flink wat fysieke maatregelen’ genomen. Van het aanpassen van kruispunten en bewegwijzering tot extra rijstroken toevoegen. Echt bang voor chaos is de gemeente niet. Als namelijk blijkt dat het verkeer ergens niet goed doorstroomt, worden er alternatieven bedacht. De fiets- en voetgangerstunnel blijft overigens wel in beide richtingen open.

4. Wat zijn de alternatieve routes?
„Eigenlijk willen we iedereen aanmoedigen het ov of de fiets te pakken of de spits te mijden”, zegt Moratis. Als dat echter geen optie is, wordt geadviseerd via de Erasmusbrug, maar liever de ring of de Willembrug te rijden. Vooral die laatste kan wat meer capaciteit prima aan.”

5. Wanneer zijn de werkzaamheden klaar?
In de zomer van 2019 gaat de tunnel weer helemaal open voor autoverkeer. Datzelfde jaar wordt de voetgangers- en fietstunnel aangepakt. Naar verwachting is het hele project Maastunnel in de zomer van 2020 klaar.


like
user_04ef8055308a243befbf4dd8b675f10cab0cfddc_avatar

Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

7 MIN

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren