Rotterdam

Rotterdamse in finale Miss World Nederland

Annet. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Donna van der Kolk'

15 JUN 2017

De Rotterdamse Annet Duarte Lopes staat binnenkort in de finale van de schoonheidswedstrijd Miss World Nederland. Als ze wint, vertegenwoordigt ze Nederland bij de wereldwijde Miss World-verkiezing. „Maar ik ben helemaal geen tutje en ‘world peace’ vind ik maar cliché”, grapt de 25-jarige schone om het vooroordeel over missen maar meteen onderuit te halen. „Als je me vorig jaar had verteld dat ik nu mee zou doen, had ik je echt voor gek verklaard”, lacht ze. „Daar was ik veel te onzeker voor.”

Onzeker

Toch voelde ze zich direct geroepen toen ze per toeval de wervingsvideo van de verkiezing op Facebook voorbij zag komen „Ik had echt een voorgevoel dat ik naar die casting moest gaan”, vertelt ze. Maar niet omdat ze nu wil pronken met haar uiterlijk. In tegendeel. „Ik vond mezelf vroeger helemaal niet mooi. Ik heb hard aan mezelf gewerkt en daardoor is mijn zelfvertrouwen gegroeid. Daarbij hebben mijn collega’s van van eerste ‘echte’ baan me heel erg geholpen op het gebied van bijvoorbeeld vrouwelijk leiderschap en kwetsbaarheid. Ik wil met mijn deelname jonge meiden meegeven dat je alles kunt bereiken als je aan jezelf wilt werken. Ik vind women empowerment heel belangrijk.”

Verbinding

Daarnaast wil Annet graag meer verbinding zien in de maatschappij. Ook daarvoor wil ze haar stem tijdens de verkiezing inzetten. „Met al dat nare nieuws zie je dat mensen verder weg van elkaar komen te staan.” Jammer, vindt ze dat. „Tijdens het kampioensfeest van Feyenoord zag ik dat het ook anders kan. Alle nationaliteiten stonden samen te feesten in de Hofpleinfontein. Ik zag verbroedering.”

In de hoop dit vaker te zien is de Miss World Nederland-finaliste bezig een foundation op te zetten. „Ik wil op lokaal niveau mensen van verschillende culturen laten zien dat ‘anders’ niet eng is door middel van bijvoorbeeld het organiseren van evenementen in de wijk.”

Winnen

De missverkiezing winnen betekent voor Annet de bevestiging dat je inderdaad kunt bereiken wat je maar wilt als je bereid bent aan jezelf te werken. Daarnaast hoopt ze de foundation meer onder de aandacht te brengen. „Maar ik kan het niet alleen. Daarom wil ik hierbij Feyenoord en de gemeente Rotterdam oproepen mij te steunen. Zij zijn bepalend voor de Rotterdamse identiteit. Dat is onze verbindende factor. En ik wil natuurlijk iedereen oproepen op mij te stemmen.”

Op 30 juli is de finale. Stemmen kan via Facebook: Annet Lopes – Finalist Miss World Nederland 2017. Daarnaast kun je haar volgen op Instagram en Snapchat @MissL0pess.


Views

100+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

2k+

7000 historische afbeeldingen uit RDM-archief

De tewaterlating van onderzeeboot hr. ms. Zwaardvis op 2 juli 1970. Foto: Stadsarchief Rotterdam

Foto van ''

2 UUR

Beelden van onderzeeboten die te water gaan en machinebankwerkers, onder het vuil, die druk bezig zijn in de werf. Via het stadsarchief zijn 7.000 afbeeldingen te zien uit het archief van de RDM. Gemaakt over een periode van 80 jaar.

Glasnegatieven


Views

100+

Bever opent grootste winkel in Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Afgelopen weekend hebben duizenden Rotterdammers de feestelijke opening van de grootse Bever-winkel aan de Stadionweg bijgewoond. Het pand met twee verdiepingen is ruim 2100 m2 groot en is daarmee één van de grotere vestigingen van de buitenwinkel in Nederland.

‘Experience-zones’


Views

400+

Tech-savvy generaties dankzij Digital Playground

Foto: Isabelle Boon

Foto van 'Ilja Post'

13 JUL 2018

Films maken, fotografiebewerking, leren programmeren en virtual reality. Jaarlijks volgen ruim 5000 leerlingen mediaworkshops bij Digital Playground, dat dit jaar zijn 20-jarig jubileum viert. Hele generaties hebben ze zo tech-savvy gemaakt.

Ontstaansgeschiedenis


Views

600+

The 004 zingt om kanker kansloos te maken

Foto: The 004/Daniel den Hoed

Foto van ''

13 JUL 2018

De Rotterdamse popgroep The 004 en het Daniel den Hoed Fonds slaan de armen in één om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoeken.

Impact van kanker


Views

800+

Rotterdammertjes-ijs voor Sophia Kinderziekenhuis

Foto: De Rotterdammertjes en De IJsmaker

Foto van 'Ilja Post'

13 JUL 2018

IJs eten is leuk en lekker. Maar ijs eten voor het goede doel is dubbel feest. Wie deze zomer een bolletje ‘Rotterdammertjes-ijs’ bestelt, ondersteunt daarmee direct de kindjes in het Sophia Kinderziekenhuis.

Een bol voor een bol


Views

800+

Bewoners verleiden hardrijders af te remmen

Bewoners verleiden hardrijders af te remmen

Foto van 'Tara Lewis'

12 JUL 2018

Al experimenterend hopen bewoners de hardrijders van de Beukelsdijk- en weg te verleiden om af te remmen. Donderdagmiddag onthulde kersverse wethouder Judith Bokhove de borden waarin automobilisten worden gevraagd snelheid te minderen, 40 kilometer per uur in plaats van de toegestane 50. Bokhove: ,,Het is mooi dat dit vanuit de bewoners zelf is gekomen en dat zij de oplossingen hebben bedacht.” De borden zijn de tweede van een totaal van acht maatregelen om de verkeersproblematiek aan te pakken.

150 hardrijders

Jorden Lentze is een van de bewoners die achter het initiatief zit. ,,Volgens de politie rijdt hier 1 procent van de auto’s te hard, maar dat komt neer op 150 auto’s per dag. Terwijl hier 10 scholen zitten en zo’n 3000 kinderen per dag langskomen.” Met behulp van subsidie voor burgerinitiatieven (CityLab) zijn verspreid over de twee aaneensluitende wegen drie radars opgehangen. ,,Deze hebben een voormeting gedaan en over vier en zes weken gaan we die data met elkaar vergelijken. We weten daardoor niet alleen of het werkt, maar ook welke tijdstippen hardrijders hier langskomen. Daar kan de politie dan gericht op controleren.”


Views

400+

Rotterdam heeft zijn eigen Pokémon Go

Foto van ''

12 JUL 2018

Het moet de Rotterdamse versie van Pokémon Go worden: de Rotjeknor-game. Kinderen en hun ouders moeten via dit digitale spel de Rotterdamse binnenstad beter leren kennen.

Interactieve ontdekkingstocht


Views

500+

Miljoenen uitgetrokken voor een aantrekkelijke Rotte

Als onderdeel van de plannen krijgt het Grotekerkplein trappen naar een brede vlonder aan het water.

Foto van ''

12 JUL 2018

Recreatieschap Rottemeren en gemeente Rotterdam investeren ieder drie miljoen euro in het aantrekkelijker maken van de Rotte. Zes miljoen in totaal dus voor de ‘plezierrivier’ die vanuit Lansingerland helemaal naar het bruisende stadshart kronkelt.

Meer activiteiten


Views

700+

Help Galerie Herenplaats naar de Outsider Art Fair

Werk van Edward Teeuw, kunstenaar bij Galerie Herenplaats, hangt inmiddels metersgroot in de stad.

Foto van 'Ilja Post'

11 JUL 2018

Nog een paar honderd euro hebben ze nodig om hun crowdfundingactie te laten slagen. Dan kan Galerie Herenplaats eindelijk weer eens aanschuiven bij de Outsider Art Fair in Parijs, de grootste internationale kunstbeurs voor kunstenaars met een beperking.

Kunstenaars met een beperking


Views

400+

Facelift voor dak van Maassilo

Foto van 'Ilja Post'

11 JUL 2018

Op de tiende verdieping werken ze momenteel hard aan een nieuwe danceclub, die in september af moet zijn. Maar de Maassilo wil ook haar dak openstellen en toegankelijk maken. Ze zoeken alleen nog naar het gouden idee.

Grootste graansilo van Europa


Views

600+

De Blauwe Verbinding ‘goed voor mens, dier en plant’

Foto: Eric Fecken

Foto van ''

10 JUL 2018

Varen van Rotterdam-Zuid naar Barendrecht, onder de A15 door. Vanaf nu kan dat. Na jarenlang hard werken werd afgelopen weekend dan eindelijk de Blauwe Verbinding officieel opgeleverd.

Bevaarbare route


Views

500+

Jarig Blijdorp Festival wil weekendevent worden

Frankie Dros op de unieke Blijdorp-Vespa die bezoekers tot 10 juli kunnen winnen door een kaartje te kopen. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

9 JUL 2018

Deze zomer viert Blijdorp Festival haar vijfde verjaardag op 11 augustus. Organisator Frankie Dros droomt van een meerdaags festival, inclusief camping.

Vijf jaar geleden organiseerde DJ-duo Nino & Frankie voor het eerst Blijdorp Festival. Frankie Dros (30): ,,Toen wij acht jaar geleden begonnen met draaien was er in Rotterdam weinig te doen. Daarom begonnen we met het geven van feestjes en een festival was de logische volgende stap. Eigenlijk was er in het gemeentelijk beleid geen plek voor een nieuw dancefestival, dus we kregen het advies om de woorden dance en house weg te laten in onze aanvraag. In plaats daarvan hadden we een brede programmering met bandjes, kunst en performances.”

Allemaal Dingen Festival


Views

1k+

Heel de buurt aan de zonnepanelen

Heel de buurt aan de zonnepanelen

Foto van 'Tara Lewis'

9 JUL 2018

‘Dit dak maakt zonnestroom’ – dit kleine gevelbordje zal je steeds vaker naast Rotterdamse voordeuren zien hangen. Het zonneschildje nodigt buurtgenoten uit hun ervaringen met de installatie en het gebruik van zonnepanelen met elkaar te delen.

Zonpotentie

De kersverse wethouder Energietransitie Arno Bonte heeft vrijdag 6 juli het eerste ‘zonneschildje’ in het Nieuwe Westen geïnstalleerd. ,,Rotterdam wil ervoor zorgen dat meer Rotterdammers met zonne-energie aan de slag kunnen gaan. De klimaatopgaven uit het Akkoord van Parijs vragen om een forse energietransitie van stad en haven. Onze stad heeft veel zonpotentie, zeventig procent van het totale dakoppervlak in Rotterdam bestaat uit platte daken. Dit is een mooi voorbeeld van een initiatief van bewoners en ondernemers om het gebruik van zonne-energie in de stad op een nieuwe manier te stimuleren.”


Views

300+

Vijf weekenden Theater in de Koopgoot

Foto van ''

9 JUL 2018

Van 14 juli tot en met 19 augustus vindt de zesde editie van Theater de Koopgoot plaats in de bekendste verdiepte winkelpassage van Nederland: de Koopgoot in Rotterdam. De binnenstad van de Maasstad wordt vijf weekenden lang omgetoverd tot een amuserend straattheater, met verrassende circusacts en zinnenprikkelende activiteiten.

Suikerspinkunst


Views

500+

Spelende kinderen vinden vuurwapen

Foto van ''

9 JUL 2018

Een gezin dat met het mooie weer aan het water van het Eiland van Brienenoord zat, deed zaterdagmiddag een bijzondere ontdekking. Spelend in het zand, vonden de kinderen een vuurwapen. De politie heeft het wapen meegenomen.


Views

400+

Primeur voor Rotterdam: ‘datagestuurd’ reinigen

Foto van ''

6 JUL 2018

Ooit gehoord van ‘datagestuurd’ reinigen? Vast niet, want het gebeurde tot voor kort nog nergens. De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente van Nederland die via een speciale app de straten schoon gaat vegen.

‘Schouwpunten’


Views

600+

Ooievaar rukt uit voor kleine panda’s

Foto: videostill Facebook Diergaarde Blijdorp/Rotterdam Zoo

Foto van 'Ilja Post'

5 JUL 2018

Als het klopt dat in mei alle vogels een ei leggen, dan moet juni de maand zijn waarin rode panda’s jonkies krijgen. Vorige week beviel moeder Yukiko in Diergaarde Blijdorp van een blakend gezonde baby.

Fokprogramma


Views

500+

Nooit meer knijpen dankzij Hoge Nood App

Foto van ''

5 JUL 2018

Bezoekers van de (binnen)stad kunnen voortaan in een aantal cafés, restaurants en hotels gratis gebruik maken van een schoon toilet, zónder dat ze verplicht zijn daar een consumptie te gebruiken. De horeca-instellingen met een ‘propere plee’ zijn te herkennen aan een sticker op hun deur, waaraan ook te zien is of het toilet rolstoeltoegankelijk is.

Start met zeven horecazaken


Views

1k+