Rotterdam

5 uitjes net buiten de stad

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Donna van der Kolk'

15 JUN 2017

Het weekend staat voor de deur en met de zomerse weersvoorspellingen is het allesbehalve een straf om eropuit te trekken. Stap uit je Stad biedt dit weekend veertig verschillende uitjes, van actief tot cultureel en voor alle leeftijden, op een presenteerblaadje. Allemaal min of meer in je eigen achtertuin: de buitengebieden van de regio Rotterdam Den Haag. Metro licht er vijf uit. Fijn weekend!

1. Bling in de polder
Midden in de polder van de Krimpenerwaard vind je zilverstad Schoonhoven. Hier kun je terecht voor een tour die helemaal in het teken staat van zilver. Tijdens de tour bezoek je het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, waarbij je de zilversmid in actie ziet, en tijdens de ‘bling bling workshop’ kun je je eigen sieraden maken. Ook wandel je tijdens de tour langs verschillende zilverateliers in de stad en natuurlijk worden de bijzondere verhalen achter en over zilver je niet onthouden.

2. Als Tarzan door Bergse Bos
Zin in iets meer avontuur? In het Bergse Bos leren de instructeurs van survivalbos Outdoor Valley je slingeren als Tarzan. Je start bij familierestaurant de Bergsche Plas, dat je welkom heet met een tasje met wat lekkers. Langs de Hooglanders loop je vervolgens naar het survivalbos voor de slingersessie. Daarna is er gelegenheid om je even op te frissen voordat je de kano instapt om via een ‘uitdagende route’ terug naar het restaurant te varen, waar je op het terras kunt genieten van de ‘Fingerood BBQ’.

3. Speeddate met boswachter
Tijdens de Midden-Delflanddagen kun je in het Abtwoudse Bos bij Schipluiden ‘speeddaten’ met Boswachter Erik Muijselaar van Staatsbosbeheer. Hij beantwoordt met alle liefde je vragen over het gebied, zodat je daarna zelf te voet of met een fietstocht op ontdekking kunt in deze prachtige omgeving waarin moeras, ruigtegebieden en polder elkaar afwisselen.

4. Suppen op Oostvoornse Meer
Ook aan de sportievelingen onder ons is gedacht. Zo kun je van het heerlijke weer genieten tijdens een suptocht op het Oostvoornse Meer. Suppen is een vorm van golfsurfen, maar in plaats van liggend met je handen peddelen, sta je op de plank met een peddel in je hand. Een goede work-out is nog nooit zo relaxed geweest. Na afloop word je ontvangen in Brunotti Beachclub om na te genieten met een drankje.

5. Kano door Hoeksche Waardse jungle
Drukke werkweek gehad? Kom tot rust tijdens een kanotochtje door natuurgebied de Oeverlanden. Vaar van de jachthaven via de vuurtoren zo de Hoeksche Waardse jungle in. Houd ondertussen vooral je ogen open, want je kunt zomaar een ijsvogel of lepelaar spotten en het barst in het gebied van de bevers (en omgeknaagde bomen). Liever ín dan óp het water? Halverwege de route kom je een strandje tegen, waar je de kano kunt aanmeren om een verfrissende duik te nemen.


Views

100+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

1k+

Winne en Fresku op hiphopfestival Get Loose

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Zondag 24 juni vindt het allereerste hiphop festival van Rotterdam plaats. Het Afrikaanderpark wordt vanaf 13.00 uur omgetoverd tot hiphopcity tijdens het Get Loose Festival.

Lokaal talent

Get Loose heeft een line-up die die voor negentig procent uit lokale acts bestaat. Festivaldirecteur Y.M.P: ,,Het is belangrijk om lokaal talent te ondersteunen. Dat doe ik door een festival te organiseren en al dat talent een podium te bieden. Samen met bekende artiesten als Fresku, Winne en Equalz moeten zij ervoor zorgen dat Get Loose een onvergetelijk evenement wordt.” Naast hiphopacts zijn er optredens van DJ’s, spoken word artiesten, urban dancers en graffiti artiesten.


Views

200+

Rotterdam spil in strijd tegen plastic soep

Foto van 'Ilja Post'

GISTEREN

The Ocean Cleanup is een Nederlandse non-profit start-up die technologie ontwikkelt om drijvend plastic uit de oceanen te verzamelen en te verwijderen. Vanaf maandag is ze met haar hoofdkwartier in Rotterdam gevestigd. Een team van rond de tachtig personen neemt zijn intrek in een door Stichting De Verre Bergen beschikbaar gestelde kantoorruimte aan de Batavierenstraat.

'Verhuizing past bij ambities'


Views

52

Fastfood zonder vlees of zuivel bij Jack Bean

Foto van 'Ilja Post'

GISTEREN

‘Plant-based fast cuisine’. Het is een hele mond vol, maar dan wel één zonder vlees of zuivel. Bij Jack Bean op het Weena kun je sinds begin deze week terecht voor een snelle veganistische hap. Plantaardige fastfood dus, aldus mede-oprichter Mathijs Huis in t Veld.

Sociale onderneming


Views

600+

Nieuwe eigenaar voor kleinste café van Rotterdam

Björn Raams (rechts) samen met barman Erik van Doorn

Foto van 'Tara Lewis'

21 JUN 2018

Het kleinste café van Rotterdam heeft een nieuwe eigenaar. De HensePeter, op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de ’s Gravendijkwal is sinds 1 juni van Björn Raams.

Een half jaar geleden had de kersverse uitbater nog nooit achter een bar gestaan. Toen vaste barman Erik van Doorn langdurig ziek was werd hij gevraagd om een dagje in te vallen. ,,Ze dachten dat ik al horecaervaring had, maar niets was minder waar. Tijdens de eerste biertjes die ik tapte zaten hier tien man op mijn vingers te kijken en aanwijzingen te geven.” Raams werkte zeventien jaar in het EMC. ,,Drie jaar geleden besloot ik iets anders met mijn leven te gaan doen.”

Toevallig


Views

800+

Rotterdamse jetset hapt haring

Rotterdamse jetset hapt haring FOTO: VINCENT MENTZEL

Foto van 'Tara Lewis'

21 JUN 2018

Metro doet verslag van de chicste haringparty van het jaar in de binnentuin van Bilderberg Parkhotel.

Bij binnenkomst kan nog net het staartje van de speech van directeur Erik de Wit mee worden gepakt. Gelukkig wil Frans Weisglas de rest van het ontbrekende verhaal wel invullen: ,,Hij heeft álle sponsoren genoemd en het over het weer gehad.”

Nachtburgemeester


Views

500+

Rotterdamse primeur: Sopropo Gin

Rotterdamse primeur: Sopropo Gin

Foto van 'Tara Lewis'

20 JUN 2018

Rotterdam is een wereldprimeur rijker: Sopropo Gin, met de gelijknamige Surinaamse groente en madam jeannette. Zaterdag is de gin voor het eerst te proeven op het Gin Festival in de Cruise Terminal.

Eigenlijk begon theatermaker Stefan van Hees als hobby met illegaal drank stoken. Onder de naam Moonshine Rotterdam (moonshine is de Amerikaanse term voor zelfgemaakte sterkedrank) werd de hobby steeds serieuzer. ,,Het begon met verkoop aan vrienden en kennissen maar dat liep al snel uit de hand, dus ben ik een bedrijfje begonnen.

Afrikaandermarkt


Views

900+

Ondergrondse waterbuffer voedt grasmat van Sparta

De ondergrondse waterbuffer in aanbouw.

Foto van 'Ilja Post'

19 JUN 2018

Een maand of drie, vier geleden ging de eerste schop de grond in, maar nu is-ie dan klaar: de ondergrondse waterbuffer op het Spartaplein. Een nieuwe doorbraak in de strijd tegen overtollig regenwater afkomstig van piekbuien.


Views

500+

Roffa Mon Amour strijdt om voortbestaan

Roffa Mon Amour. Vorig jaar nog op het dak van de Hofbogen. Dit jaar onder andere in het Drijvend Paviljoen.

Foto van 'Ilja Post'

18 JUN 2018

Flink schrikken voor de organisatie van Roffa Mon Amour. Nadat op het laatste moment twee belangrijke subsidieverstrekkers wegvielen, hangt het voortbestaan van het filmfestival aan een zijden draadje.

Crowdfunding


Views

1k+

Anne&Max verlevendigen buitenruimte Korte Hoogstraat

Foto van 'Ilja Post'

18 JUN 2018

De Korte Hoogstraat, daar waar ook Funkie House en Dille&Kamille zitten, is één van die wonderlijke straatjes in Rotterdam-Centrum. Op papier een A-locatie, want om de hoek van de Koopgoot. Maar echt gezellig ‘terrassen’ is het er niet.

New kid on the block


Views

1k+

Albeda-studenten gaan Wilhelminapier pluggen

Foto van 'Ilja Post'

17 JUN 2018

Op de Wilhelminapier is afgelopen vrijdag de Albeda-hub geopend. Een leerwerkplaats van Albeda, gevestigd in het Nieuwe Luxor Theater, dat een bruisende ontmoetingsplaats moet worden, waarin het bereiken van resultaten en het leren van elkaar centraal staat.

Free walking tours


Views

800+

Autobedrijf Rotterdam gaat in vlammen op

Autobedrijf Rotterdam gaat in vlammen op

Ter illustratie. / ANP Xtra

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Een autobedrijf aan de Vlambloem in Rotterdam is zaterdag door brand verwoest. Twee mensen raakten gewond, onder wie een brandweerman, maar na controle in het ziekenhuis kon hij weer aan het werk. Er is geen asbest vrijgekomen, zegt een woordvoerder.

De brand ontstond zaterdagochtend. Rond 17.00 uur was het vuur onder controle. Om 22.00 uur was de brandweer nog steeds bezig met twee blusvoertuigen. Delen van het pand worden gesloopt, zodat het vuur overal beter is uit te maken.

Explosiegevaar


Views

600+

Rotterdamse tienermeiden sporen zakkenrollers op

Winkelend publiek in de Koopgoot in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Nog geen 20 jaar oud en al tientallen zakkenrollers opgespoord. Het is twee tienermeiden uit Rotterdam gelukt. Het afgelopen jaar hielpen ze de politie in Rotterdam bij het opsporen van bijna zeventig zakkenrollers.

Verdacht gedrag

Sara en Iris maken foto’s en filmpjes van zakkenrollers en van de manier waarop ze te werk gaan. Een jaar geleden begonnen ze daarmee op winkelcentrum Zuidplein. Als ze iemand niet vertrouwen, achtervolgen ze diegene totdat hij of zij de misdaad pleegt en informeren ze de politie of beveiliging van de winkel.


Views

500+

Bluegrass Festival wil Gentse Feesten achterna

Foto: Paul van der Blom

Foto van 'Ilja Post'

15 JUN 2018

Eigenlijk had hij het dit jaar al willen organiseren. Een Bluegrass Festival dat zich niet alleen beperkt tot het Pijnackerplein - waar het weekend van 22 juni alweer de achtste editie losbarst - maar zich uitspreidt over het hele Oude Noorden. ,,Gewoon een hek om de wijk en gaan. Een beetje á la de Gentse Feesten. Machtig mooi lijkt mij dat.”

Festivaldirecteur


Views

700+

Zonnewende meets zonnegroet

Foto van 'Ilja Post'

15 JUN 2018

Het midzomerfeest kun je vieren op talloze manieren. Door vrolijk rondom een vuurtje te dansen, zoals onze voorvaderen deden. Of door samen met honderden yogi’s de zonnegroet te doen op het Schouwburgplein.

Langste dag van het jaar


Views

500+

Rotterdam Roller Derby laat van zich horen

Lisa (rechts) krijgt een beuk van een tegenstander. Foto: Branko Collin

Foto van 'Ilja Post'

14 JUN 2018

Ooit gehoord van roller derby? De full contact sport op rolschaatsen, voornamelijk beoefend door vrouwen, is geen hobby voor tere zieltjes. Teams van stoere, niet zelden wild getatoeëerde dames scoren punten door elkaar al rollend en worstelend in te halen. Blauwe plekken gegarandeerd.

Ooit begonnen in Amerika heeft de sport nu ook in Nederland vaste voet aan de grond gekregen. Twaalf verenigingen telt ons kikkerlandje inmiddels, waaronder de Rotterdam Roller Derby, die dit jaar alweer acht jaar bestaat.


Views

1k+

Dit zijn de leukste Rotterdamse haringparty's

Dit zijn de leukste Rotterdamse haringparty's Foto: ANP

Foto van 'Tara Lewis'

13 JUN 2018

Het eerste vaatje nieuwe haring ging woensdag voor 78.000 euro onder de hamer. Dezelfde avond waren in Rotterdam meteen de eerste traditionele haringparty’s aan de Boompjes en in Café de Gouden Snor. Metro maakte een selectie van vijf haringparty’s die je zeker niet wilt missen.

Melief Bender – woensdag 13 juni van 16:00 tot 21:00 uur .Tijdens het gezellige haringfestijn van Melief Bender, is naast Hollandse Nieuwe drank in ‘geruststellende hoeveelheden’ aanwezig. De muzikale aankleding is van de Suits. Dit oudste café van Rotterdam op de Oude Binnenweg staat garant voor gezellige drukte van jong en oud.

Wijnbar Janssen en van Dijk – Woensdag 13 juni vanaf 16:00 uur. Met een uitgebreide selectie aan witte wijn per glas glijden de haringen bij Wijnbar Janssen en van Dijk zo naar binnen. DJ XLR en
The Dutch Ratpack zorgen voor het entertainment.


Views

700+

Rotterdam Centraal ontruimd om oefening

Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUN 2018

Het station Rotterdam Centraal is dinsdagochtend kort ontruimd wegens een storing in een brandmeldinstallatie. Mensen moesten het station verlaten en winkels moesten dicht. Het station is inmiddels weer open.

Geen oefening


Views

600+

20e eeuw: optoppen, 21e eeuw: afdalen

20e eeuw: optoppen, 21e eeuw: afdalen Foto: Jaap van Rijn

Nieuwspeper

11 JUN 2018

Welk beeld hebben veel mensen van Rotterdam? Gedurfde hoogbouw en grootschalige iconen die tezamen een hoogstedelijk ensemble vormen. Maar er bestaat ook een minder bekende stad die vele malen groter is: het Rotterdam van de semi-dorpen. Deze oude en nieuwe binnensteedse buitenbuurtjes trekken steeds meer belangstellenden.

Door Jaap van Rijn

Zo rukt de buitenwijk op in Rotterdam. De aanjager: de gemeentewens om koopkrachtige gezinnen voor de stad te behouden. Deze families willen het beste van alles: de verlokkingen van de stad, dicht bij het werk wonen en de rust van het dorp. Geen wonder dat laagbouwprojecten snel uitverkopen. Het zichtbare gevolg: de hoogte van Rotterdamse bebouwing in de wijken binnen de ring neemt af.


Views

600+