Rotterdam

Likeability of 6

Camera videoRotterdam ongelukkig? Niet na afgelopen zondag!

Rotterdam ongelukkig? „Dat onderzoek hadden ze na zondag moeten doen!" / ANP

Foto van 'Donna van der Kolk'

19 MEI 2017

Rotterdam is de ongelukkigste stad van Nederland. Volgens de nieuwe Atlas voor gemeenten, die donderdag is verschenen, heeft de Maasstad de minste happy inwoners van het land (82 procent). In Ede is 89 procent van de inwoners gelukkig. Daarmee is de Gelderse plaats de gelukkigste.

Dat komt volgens het onderzoek doordat relatief veel Edenaren werk hebben en gezond zijn. Bovendien wonen ze in een prettige, veilige omgeving met veel rust en ruimte. Daarentegen wonen in Rotterdam relatief veel mensen die arbeidsongeschikt of werkloos zijn en/of een migratieachtergrond hebben.

Stad vs. dorp

Over het algemeen zijn stedelingen minder gelukkig dan dorpelingen. Van alle Nederlandse inwoners is gemiddeld 87 procent gelukkig. In steden is dat 85 procent en in dorpen 89 procent.

Maar voordat we massaal van Rotterdam naar Ede of van stad naar dorp verkassen, vroeg Metro geluksprofessor Patrick van Hees zijn analyse op de resultaten los te laten.

Verklaarbaar

„Nu lijkt het of geluk draait om waar je woont, maar geluk zit meer in jezelf dan in je omgeving. Er zijn honderd factoren die hier een rol in spelen”, zegt hij. „Ben je net een ouder verloren, ben je ontslagen of is je relatie net uit? Ook dat soort dingen zijn natuurlijk van invloed.”

Toch vindt hij het wel verklaarbaar dat Rotterdammers, of überhaupt stedelingen, gemiddeld ongelukkiger zijn dan dorpelingen. „Veel alleenstaanden of mensen die op zoek zijn naar een baan trekken naar de stad. Dat haalt het gemiddelde omlaag. Omgekeerd trekken ouderen, die over het algemeen gelukkiger zijn omdat ze meer zelfkennis en levenservaring hebben en daardoor beter in staat zijn te genieten, juist de stad uit.”

Geluk is DOM

Geluk is D.O.M., zo luidt Van Hees’ theorie. Daarmee bedoelt hij dat doelen, oplaadpunten en mensen de bouwstenen zijn om gelukkig te worden. „Zo moet je bij doelen denken aan: passen de doelen die je hebt en de dingen die je doet bij jou? Doe je ze voor jezelf en kom je ermee tot je recht? Daarnaast ligt je telefoon elke dag aan de oplader, maar hoe laad je jezelf op? En tot slot: heb je mensen die dichtbij je staan en sta je open voor spontane ontmoetingen?”, licht hij zijn D.O.M-theorie toe. „In de stad kun je makkelijker contacten leggen, maar het is ook anoniemer”, gaat hij verder. „Bovendien zijn er in de stad meer stressfactoren, wat opladen nog belangrijker maakt. Vaak maken mensen daar echter te weinig tijd voor. Tv-kijken werkt namelijk niet als jouw oplaadpunt een uurtje yogaën of een boek lezen is. Mijn tip: leg een boek neer op de plek van je afstandsbediening.”

Om steden als Rotterdam gelukkiger te maken, zouden gemeenten kunnen investeren in de leefbaarheid, bijvoorbeeld door gelukscoaches te faciliteren of wekelijks een column over geluk in de lokale krant te plaatsen, stelt Van Hees. „Of zoals met het kampioenschap van Feyenoord zorgen dat daar optimaal van genoten kan worden.”

Ben jij gelukkig?

Kleine kanttekening bij het onderzoek van de Atlas voor gemeenten: het is uitgevoerd vóórdat Feyenoord kampioen werd. Daarom gingen we zelf ook even de straat op in de ongelukkigste stad van Nederland, om de huidige stand van zaken te peilen. „Dat onderzoek hadden ze na zondag moeten doen!”

Ranglijst

Toch echt zielsongelukkig in Rotterdam en wil je je geluk ergens anders zoeken? Dit is de complete ranglijst (van gelukkig naar ongelukkig).

1. Ede
2. Alphen aan den Rijn
3. Amstelveen
4. Amersfoort
5. Gouda
6. Velsen
7. Apeldoorn
8. Nissewaard
9. Haarlemmermeer
10. Deventer
11. Roosendaal
12. Alkmaar
13. Purmerend
14. Zaanstad
15. Zwolle
16. Emmen
17. Almelo
18. Helmond
19. ’s-Hertogenbosch
20. Venlo
21. Bergen op Zoom
22. Leidschendam-Voorburg
23. Zoetermeer
24. Vlaardingen
25. Delft
26. Hoorn
27. Hengelo (O.)
28. Leeuwarden
29. Utrecht
30. Breda
31. Oss
32. Tilburg
33. Hilversum
34. Dordrecht
35. Haarlem
36. Enschede
37. Leiden
38. Eindhoven
39. Almere
40. Schiedam
41. Lelystad
42. Nijmegen
43. Groningen
44. Maastricht
45. Heerlen
46. Sittard-Geleen
47. Den Haag
48. Arnhem
49. Amsterdam
50. Rotterdam

LEES OOK


like
user_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

15

Pittig nieuws uit Rotterdam

Foto van 'Metro'

14 MAA 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

0

Dit zijn de vijf leukste Rotterdamse Oranjefeestjes!

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Nog vier nachten slapen en dan is het zover! De verjaardag van Willem-Alexander, die trouwens 51 jaar oud wordt! Voor wie nog geen programma heeft, Metro zet de vijf leukste Rotterdamse feestjes (waar nog kaarten voor zijn) van donderdag en vrijdag op een rij.

1. Oranjebitter. Ere wie ere toekomt, voordat de jongens van Oranjebitter tien jaar geleden op de Pannenkoekstraat begonnen met het feestje was Koningsdag in Rotterdam notoir ongezellig. Voor de derde keer vindt het feest plaats in Het Park, onder de Euromast. Traditiegetrouw blijft het programma geheim, maar op de website kun je na even puzzelen een deel van de line-up vinden. Van 12 tot 23 uur, kaarten zijn nu nog 34,30 euro.

2. Koning Steijn. Naast dit prachtige café in Delfshaven op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Heemraadssingel staat voor het tweede jaar een groot buitenpodium waar vijf bands optreden. Ze noemen het zelf een koninklijk feest met een republikeins randje. Verwacht goede coverbands, koud bier en een gezellige ongedwongen sfeer. Het ‘indrinken in naam der Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau’ begint om 12 uur. Entree is gratis.

3. Catalysator - King’s Night at KINO. In de hipste bioscoop van Rotterdam kan zo nu en dan heerlijk gedanst worden en deze Koningsnacht is het weer zover! In de grote zaal draaien DJ’s, worden cocktails geserveerd en zijn toffe visuals op het grote scherm! De bar wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot club. Line-up bestaat uit LOKA, Ohenn, Idelette, Nalabrown en Jaqq. Van 22.30 tot 3 uur, entree is gratis.

4. Rocken voor de Koning! Dat kan in De Baroeg tijdens Koningsdag Festival! Zeven bands, voor ieder wat wils. Voor de hardrockers die lekker klassiekers mee willen blèren is er de coverband Tributör. Old-school punks met hanenkam kunnen hun lol op met de legendarische Britse anarcho-punks van Oi Polloi. En voor de liefhebber van klassieke heavy rock is er Old Man’s Riot. Het volledige programma vind je hier! Van 15 tot 22.45 uur, entree is gratis.

5. DJ Beauty Kees draait in Café Ari. Verwacht dansende schemerlampen, goeie knalhouse en meer tijdens een ordinair middagje-avondje DJ Beauty Kees in een van de gezelligste Rotterdamse kroegen! Van 15 tot 19 uur, entree is gratis.


Views

0

65 uur feest in Groothandels Gebouw

65 uur feest in Groothandels Gebouw

Foto van 'Tara Lewis'

20 APR 2018

Dit jaar programmeert Motel Mozaïque tijdens het festival 65 uur lang non-stop in het Groot Handelsgebouw (GHG). Van garagefeesten tot concert bij zonsopgang. Op het enorme dakterras met 360-gradenuitzicht over Rotterdam kan de hele dag ontbeten worden. De aanleiding voor het 65 uur durende programma is het 65-jarig jubileum van het GHG.

65 uur op een paal

Voor de ingang van het GHG zit kunstenaar Gijsbert van der Wilt op een 6 meter hoge pilaar, 65 uur lang. Zaterdag is een garage party, in de parkeergarage en andere ruimtes van het gebouw. Vijf Rotterdamse feestorganisatoren hebben elk hun eigen area.

Wie geen kaartje voor het festival heeft kan een los kaartje á 12,50 euro kopen.


Views

0

Britse media: Amsterdam? Rotterdam is veel beter!

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

19 APR 2018

Voor veel Nederlanders blijft het een dingetje: of je vindt de trein naar Rotterdam het beste aan Amsterdam óf je dwaalt het liefst urenlang over de grachten van onze hoofdstad. En alhoewel de meeste toeristen automatisch afkomen op de beroemde Wallen en het seksmuseum zijn de Britten eruit: Rotterdam is waar je moet zijn.

Eén van de populairste dagbladen The Telegraph schreef een uitgebreid artikel met de titel Why Rotterdam is better than Amsterdam (and should be your next city break). Volgens het artikel kun je de Euromast en kubuswoningen echt niet missen en moet je vooral even wat eten en drinken in de Markthal.

Levendig en modern

Rotterdam wordt door de Britten een „levendige, moderne en cultureel rijke Nederlandse stad” genoemd. De stad is de stop voor Amsterdam, als mensen de nieuwe rechtstreekse Eurostar verbinding van Londen naar Amsterdam nemen. Toeristen worden dus aangemoedigd niet in de trein te blijven zitten, maar de tijd te nemen voor onze havenstad. En eigenlijk snappen wij dat ook wel... als we zo naar onderstaande plaatjes kijken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

2

Werken op de mooiste plek van Rotterdam

Werken op de mooiste plek van Rotterdam

Hotel New York, een bekend beeld in Rotterdam. / Foto: hotel New York

Foto van 'Erik Jonk'

18 APR 2018

Een recruitmentdag met als motto, stelling en/of uitdaging: ‘Werken op de mooiste plek van Rotterdam’. Dat staat zondag 29 april te gebeuren in dat hotel dat je vanaf de Maas niet kunt missen, hotel New York.

‘Hotel New York is op zoek naar jou’, klinkt het in Rotterdam. Op de Wilhelminapier kan iedereen op de recruitmentdag terecht die in het hotel zou willen werken, of voor wie werken in het beroemde hotel misschien een droom is.

Challenges en VIP-tour

Tijdens de middag wordt verteld over werkzaamheden binnen ‘New York’. Er worden workshops aangeboden en het hotel daagt deelnemers uit aan challenges. Denk aan een taptraining, een dienbladrace, aardappels snijden of cocktails maken. Bovendien kun je meedoen aan een VIP-tour door het hotel.

Op de recruitmentdag worden direct gesprekken gevoerd. „Wie weet gaan er mensen naar huis als onze collega”, zo wordt er voorspeld. De recruitmentdag duurt zondag de 29e van 15.00 tot 16.30 uur. Informatie over aanmelden vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

7

Witte de Withstraat krijgt futuristisch hotel

Witte de Withstraat krijgt futuristisch hotel

Foto van 'Tara Lewis'

18 APR 2018

Op de Witte de Withstraat in Rotterdam opent deze vrijdag CityHub, een futuristisch hotel, waarin toeristen slapen in een cabine van bijna acht vierkante meter, zonder ramen. Drie jaar geleden opende in Amsterdam de eerste vestiging van CityHub, wat volgens woordvoerder Robin van Meurs een enorm succes is.

Zelf bier tappen

Tussen de veelgestelde vragen op de website staat onder andere de vraag of mensen wel rechtop in hun bed kunnen zitten. Dit is het geval, verzekert het hotel. Alles is verder geautomatiseerd, van inchecken tot het tappen van een biertje, hetgeen je zelf kunt doen met je polsbandje. Indien gewenst zijn er cityhosts aanwezig om mensen wegwijs te maken of lokale tips te geven,

Hotel van de toekomst

CityHub combineert de beperkte ruimte van een hostel met de luxe van een hotel, zegt Van Meurs. ,,Op die manier kunnen we een tweepersoonskamer aanbieden vanaf veertig euro. Wij denken dat dit het hotel van de toekomst is." De douches zijn gemeenschappelijk, vrouwen en mannen douchen apart.

Geluidsdicht

In de hubs slaap je relatief dicht bij de buurman, aangezien het twee L-vormige ruimtes zijn die in elkaar schuiven. ,,We hebben daar rekening mee gehouden door ze goed te isoleren."

20 april opent het hotel officieel haar deuren.


Views

3

De euforie van de titel in beeld: Uit 1000 kelen

Foto van 'Tara Lewis'

18 APR 2018

Fotograaf Carel van Hees volgde op 14 en 15 mei het kampioenschap van Feyenoord op de voet, in het stadion, Hofpleinvijver en de volgende dag op het stadhuis. Donderdag verschijnt zijn fotoboek ‘Uit 1000 kelen’ waarin hij de euforie van de titel in beeld heeft gebracht.

Ontlading

Van Hees: ,,Ik heb me vooral gericht op de ontlading, de emoties en de ongelooflijke blijdschap die vrijkwamen na het behalen van het kampioenschap van Nederland. Eindelijk weer eens kampioen na een eensgezind en begerig seizoen.”

Oom Leo

In het boek heeft hij ook zijn eigen band met de club beschreven, beginnend in 1960 als zijn bovenbuurman ‘Oom Leo’ hem voor het eerst meeneemt naar het stadion, eindigend met de drie doelpunten van Dirk Kuyt. Van Hees: ,,Het is in Rotterdam altijd net wat heftiger dan elders en dat laat zich zien in dit fotodocument. Het jaar van het kampioenschap is bijna voorbij, maar de ontlading dreunt nog na en dit fotodocument zal voor Rotterdam een lange adem hebben. Een jaar na dato maar juist daarom, leve de herinnering en wellicht een nieuw succes zondag aanstaande tegen AZ.”

Het boek van 112 pagina’s ligt vanaf 19 april in de boekhandel en is ook online verkrijgbaar. Later dit seizoen zullen de foto’s ook te zien op de mediawand in de Schouwburg.


Views

0