Rotterdam

Leon maakte bijzondere naakfoto’s van Rotterdammers

Leon won met zijn fotoproject Naked Rotteram de Aardig Onderweg Award in de categorie Kunst, Cultuur en Sport.

Foto van 'Donna van der Kolk'

10 MEI 2017

Drie bijzondere initiatieven uit Rotterdam en omgeving namen onlangs een Aardig Onderweg Award in ontvangst. Het prijzengeld van 12.500 euro mogen zij investeren in hun initiatief. Daarnaast strijden deze winnaars om de publieksprijs. Leon Schröder van Naked Rotterdam won in de categorie ‘Kunst, Cultuur en Sport’.

Hoe reageerde je toen je had gewonnen?
Dat is mooi, dacht ik. Het is zo moeilijk vergelijken. De andere twee projecten die genomineerd waren, waren ook heel tof, maar totaal anders. Het was een verrassing wat de jury zou kiezen.

Hoe is het idee voor Naked Rotterdam ontstaan?
Ik geef les op de Haagsche Hogeschool en ben tegelijkertijd bezig met een masteropleiding fotografie. Voor die opleiding moet ik een afstudeerproject doen. Ik vond Greg Friedlers Naked-serie waarin hij in vier wereldsteden mensen gekleed en ongekleed op de foto had gezet. Het onderliggende concept boeide me. Toen ik er niet veel later achter kwam dat Friedler in 2015 op 44-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd, wilde ik een eerbetoon maken door een vijfde boek aan de serie toe te voegen. Ik zocht contact met zijn familie en die was meteen enthousiast. Zijn vader komt zelfs speciaal naar Rotterdam om het boek in ontvangst te nemen.

Wat maakt Greg Friedler zo bijzonder?
Onder meer de naaktfotografie van de Amerikaanse kunstenaar spreekt me aan. Vaak zie je bij naakfoto’s dat de vrouw wegkijkt en de man haar aankijkt. In zijn werk kijken mensen terug. Best confronterend voor de kijker.

Welke boodschap wil je overbrengen?
In Naked Rotterdam heb ik 165 Rotterdammers van 18 tot 91 jaar op de foto gezet. Het zijn gewone mensen, die ondanks soms heel traumatische ervaringen blij zijn met hun lichaam en accepteren wie ze zijn. Ik ben geen wereldverbeteraar, maar het is goed om erbij stil te staan dat ons schoonheidsideaal niet de werkelijkheid is en dat je mensen er echt pijn mee doet.

Waarom heb je voor Rotterdam gekozen?
Ik had het gevoel dat het project hier zou kunnen slagen. Rotterdammers zijn in mijn ogen open, oprecht en no-nonsense. Ik dacht: als ze het ergens begrijpen, is het hier.

Hoe heb je het voor elkaar gekregen dat mensen naakt voor je camera wilden staan?
Als je iemand vraagt: ‘Wil je bloot voor mijn camera?’, dan zegt iedereen ‘nee’. Totdat je uitlegt wat de bedoeling is. In het boek staat ieders motivatie om mee te doen. Sommigen willen een nare periode afsluiten en anderen willen hun kinderen meegeven dat ze zich niet hoeven te schamen voor hun lichaam. Iedereen heeft zijn eigen reden. Het was een heel bijzonder en vooral emotioneel project. Dat laatste had ik niet verwacht, maar 99 van de 100 mensen dragen bagage met zich mee.

Wat ga je met het prijzengeld doen?
Dat weet ik nog niet precies. Mijn droom is dat zoveel mogelijk mensen kennismaken met Naked Rotterdam en het werk van Friedler. Bijvoorbeeld door het boek te kopen dat op 13 mei uitkomt of door een tentoonstelling waar de foto’s hangen van alle 165 Rotterdammers.

Wat zou het voor jou betekenen als je de publieksprijs wint?
Dat zou ik heel tof vinden. Dan is mijn droom een stapje dichterbij.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats