Rotterdam

De Rotterdamse Julie van Mol komt na acht jaar met haar debuutroman 'Sterker door Strijd'

Rotterdamse schrijft debuutroman over Rotterdam

De Rotterdamse Julie van Mol komt na acht jaar met haar debuutroman 'Sterker door Strijd'

Foto van 'Suzanne van Leeuwen'

14 APR 2017

Ruim acht jaar deed ze erover. Zaterdag is het eindelijk zover: de Rotterdamse Julie van Mol brengt haar debuutroman ‘Sterker door strijd’ uit. Dit fictieve verhaal staat vol feitjes en weetjes over onder meer Rotterdam.

„In 2005 ben ik begonnen met het schrijven van fictieve verhalen op Hyves. Ik was een van de bekendste bloggers”, vertelt Julie. „Inspiratie voor die verhalen haalde ik overal vandaan. De inspiratie voor mijn debuutroman, kwam heel spontaan. Ik stapte uit de douche en wist ineens het begin en het einde van ‘Sterker door strijd’. En ook enkele tussenliggende scènes.”

Het verhaal

‘Sterker door strijd’ gaat over een 32-jarige carrièrevrouw die voor haar werk naar Rotterdam verhuist. Ze komt voor allerlei uitdagingen te staan. Als ze promotie maakt wordt ze tegengewerkt door een collega, ze wordt verliefd op een Amsterdamse clubeigenaar die kinderen heeft, terwijl zij liever een hondje wil en intussen probeert ze van Rotterdam haar nieuwe thuishaven te maken.

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2007. „We faxten toen nog, sms’ten met onze Nokia en velen vonden internet op hun mobieltje maar onzin. Tevens was er nog geen crisis en social media domineerden ons dagelijks leven nog niet. Die tijdgeest komt duidelijk terug.”

Jan Dijkgraaf

Eind 2007 begon Julie met het schrijven van haar boek. Het duurde daarna nog ruim acht jaar voordat het verhaal klaar was. „Om te kunnen schrijven heb je rust in je hoofd nodig. Toen in 2008 de economische crisis begon, moest ik daar als freelancer marketing en communicatie mee om zien te gaan. Het schrijfproces duurde daardoor langer dan ik van tevoren had gedacht.”

Uiteindelijk was het Jan Dijkgraaf die ervoor zorgde dat het verhaal afkwam. „Ik kende Jan alleen via Facebook en Twitter. Daar plaatste ik wel eens wat over mijn boek. Bij onze eerste ontmoeting bood hij aan om het script te lezen als ik het verhaal binnen vier weken af had. Die kans liet ik niet aan me voorbij gaan. Met drie uur slaap per nacht heb ik het voor elkaar gekregen.”

Op aanraden van Dijkgraaf, liet Julie het verhaal aan nog 21 anderen lezen. „Een Amsterdamse dame liet me weten dat ze door mijn boek een beetje van Rotterdam was gaan houden. Dat vond ik een ontzettend leuke reactie.”

Feitjes en weetjes

Hoewel het verhaal fictie is, zullen de lezers ook dingen herkennen in het boek. Julie heeft namelijk allerlei feitjes en weetjes verwerkt in haar roman. „Zo zit de ontsnapping van Bokito in het verhaal en de marathon die halverwege werd afgelast vanwege de hitte. Maar er is bijvoorbeeld ook een scène over de Rotterdamse transseksueel Janine Wegman. Zij overleed in februari 2007, vrijwel aan het begin van mijn roman. Ze was bijzonder en ik wilde haar daarom graag een podium geven. Ik heb met mensen gesproken die haar hebben gekend, zodat ik zeker wist dat de scène realistisch was. En zo zijn er tal van voorbeelden waarbij ik betrokkenen heb gevraagd om dingen te verifiëren. En niet alleen over Rotterdam, ook over Nijmegen, Utrecht en Amsterdam zitten feitjes in het boek.”

Julie hoopt met haar debuutroman Rotterdammers en niet-Rotterdammers de stad te laten begrijpen. „Ik wil dat de Rotterdammer zijn stad herkent en dat nieuwe inwoners bij wijze van spreken met het boek door de stad lopen en die zo leren kennen. De oplettende lezer weet aan het einde van mijn boek ook exact waar de hoofdpersoon woont.”

Boekpresentatie

Zaterdag 15 april van 14 tot 16 uur is de boekpresentatie van ‘Sterker door strijd’ in boekhandel Donner. Julie wordt dan aan de tand gevoeld door ras-Rotterdammer Martin van Waardenburg en dj Okkie Vijfvinkel speelt een aantal nummers die in het boek voorkomen. De entree is gratis.


Views

100+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

3k+

Foodhallen geopend in Rotterdam

Foodhallen geopend in Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

17 AUG 2018

De Foodhallen in Pakhuismeesteren op de Wilhelminakade gingen vorige week stiekem al geruisloos open, maar vandaag is de officiële opening. Bij vijftien verschillende mini-restaurants kan een culinaire reis om de wereld worden gemaakt.

De Foodhallen zijn van dezelfde eigenaren als de succesvolle ‘Hallen’ in Amsterdam, maar, zo benadrukken de drie heren herhaaldelijk, het is zeker geen kopie. Van de vijftien standhouders is er één meegereisd vanuit Amsterdam, Taqueria Lima, waar je traditionele taco’s kunt eten, ‘in plaats van de tex-mex die de meeste mensen kennen’.

Hotdog van kreeft


Views

1k+

Op je kleedje genieten van romantische muziek

Foto: Prisca Visser

Foto van 'Ilja Post'

16 AUG 2018

Het wordt al jaren gezien als één van de leukere festivals van de stad: De Dag van de Romantische Muziek, dat dit jaar alweer haar 32ste editie viert.

Hoepeljurken


Views

500+

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Fun voor jong en oud(er) bij Camping Crooswijk. Foto: Evert Buitendijk

Foto van 'Ilja Post'

13 AUG 2018

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen


Views

500+

Volop gin tastings langs Schiedamse grachten

Foto van 'Ilja Post'

10 AUG 2018

Gin liefhebbers kunnen zaterdag 25 augustus hun lol op. In de Schiedamse binnenstad vindt dan het zomerfestival GinFever plaats. Het ‘zusje’ van het populaire Jeneverfestival, dat dit keer een jaartje overslaat vanwege renovatie van de Havenkerk.

GinCity


Views

800+

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

BlueCity zoekt Rotterdammers die in september mee willen doen aan het plastic dieet.

In BlueCity zijn verschillende ondernemers bezig met de circulaire economie, oftewel het hergebruiken van reststromen. Daarnaast initieert en ondersteund BlueCity zelf circulaire initiatieven, zoals het plastic dieet waarbij in de maand september zo min mogelijk plastic afval wordt gemaakt.

Festival


Views

500+

Rotterdamse bekent doden eigen zoontje

De Rotterdamse vrouw zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te duwen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 AUG 2018

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam heeft bekend dat zij in april dit jaar haar eigen zoontje heeft gedood. Het kind was pas zeven maanden oud. Het is niet bekend waarom Katiuscia R. haar eigen zoontje om het leven bracht.

De officier van justitie verdenkt R. van moord. Ze zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te drukken. Terwijl ze dat deed, zou haar andere zoon ook aanwezig zijn geweest in de woning in Rotterdam. Hij zou er niets van hebben meegekregen.

Veel onduidelijkheid


Views

2k+

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

Ketels aan de Kade, het zomerse dorpsfeest inclusief streekmarkt in Historisch Delfshaven, bestaat dit weekeinde vijf jaar.

Het historische culinaire festival Ketels aan de Kade wil ervoor zorgen dat Rotterdam tenminste één keer per jaar stilstaat bij haar verleden. Organisator Rachid Benhammou: ,,Ketels aan de Kade is het enige historische festival in deze moderne stad, waar het vaak over het heden en de toekomst gaat.”

Gouden concept


Views

1k+

Dood aan het ‘groene monster’

Met een speciale maaimachine maaien bestrijders de duizendknoop weg. Het snoeisel wordt opgevangen en resten zorgvuldig verwijderd. Foto: gemeente Rotterdam

Foto van ''

8 AUG 2018

Echt lelijk is de plant nog geen eens. Probleem is meer dat de Japanse duizendknoop zó snel groeit dat hij alle andere soorten wegdrukt. Daarom bindt de gemeente nu de strijd aan met dit ‘groene monster’, dat zelfs dwars door steen en beton groeit.

Invasieve exoot


Views

700+

Boijmans zoekt nieuw kinderbestuur

Foto van ''

8 AUG 2018

Alle kinderen verzamelen. Museum Boijmans zoekt ook dit jaar weer basisscholieren om lid te worden van het kinderbestuur dat meedenkt over het beleid, de programmering en de identiteit van het museum. Solliciteren kan via de website van Boijmans van Beuningen.

Meer jonge bezoekers


Views

500+

Honderden extra fietsrekken voor Bergpolder

Foto van ''

8 AUG 2018

Goed nieuws voor fietseigenaren in de wijk Bergpolder. Vanaf 14 augustus plaatst de gemeente daar meer dan 600 extra fietsrekken. Handig voor wanneer je, zoals voor veel bewoners daar geldt, geen eigen berging hebt.

Actiepunt


Views

300+

Thuis na vakantie? Spoel je kranen goed door

Foto van ''

7 AUG 2018

Langere tijd van huis geweest? Spoel dan na thuiskomst alle kranen en leidingen één minuut door. In stilstaand water kan namelijk de ziekmakende legionellabacterie ontstaan.

Minuutje doorspoelen


Views

800+

Regen of zonneschijn voor Pleinbioscoop?

Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Foto van ''

7 AUG 2018

Morgen begint dan eindelijk de Pleinbioscoop Rotterdam. Oftewel: negentien zomeravonden genieten van film in het Museumpark.

Neem je eigen stoeltje mee of huur er één voor een euro. En vergeet vooraf ook niet Buienradar te checken. Want na een aantal kurkdroge weken lijkt er vanaf morgen een flink pak regen op ons neer te dalen.


Views

500+

130 man orkest, koor en solisten op drijvend podium

Foto van ''

7 AUG 2018

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zaterdag 25 augustus voor het eerst op het jaarlijkse Veerhavenconcert. Verwacht veel Italiaanse klassiekers, waaronder highlights uit de opera’s Nabucco en La Traviata van Verdi en Madame Butterfly van Puccini.

Drijvend podium


Views

300+

Kinderboerderijen doen sigaret in de ban

Een rookvrij-bordje op kinderboerderij De Blijde Wei. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van 'Ilja Post'

3 AUG 2018

Buiten een sigaretje opsteken, terwijl de kinderen de geitjes aaien? Vergeet het maar. Voortaan zijn alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen off-limits voor rokers.

Meeroken


Views

63

Tien jaar Duizel in het Park

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Bijzondere tijden voor de organisatie van Duizel in het Park. Maar ook voor haar bezoekers: een 10-jarig jubileum betekent immers een nóg betere line-up.

Magische wereld


Views

100+

Likeability of 5

Wavey Cartel gaat voor meer vrouwen in de dj-booth

Aaliyah (links van het midden) en Jacqueline (met het grote haar) temidden van een deel van hun girls. Foto: Lisa Elean Top

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Aaliyah van Stiphout (22) vindt het maar vreemd. Die scheve man-vrouwverhouding op de radio, festivalpodia en achter de draaitafels. Daarom richtte ze samen met Jacqueline Monteiro (23) Wavey Cartel op, een artiesten- en evenementbureau met een all-female bestand.

Niet meer van deze tijd


love
user_09d02d9aee097a4a20d130b18f3896a784d7af11_avatar

Views

800+

Opnieuw gaan stemmen op voor een Dance Parade 2.0

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Rotterdam Festivals viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en vraagt mensen te stemmen op hun leukste evenement van de afgelopen 25 jaar. Organisator JMR grijpt de verkiezing aan om de campagne om de Dance Parade weer tot leven te wekken een extra duwtje in de rug te geven.

Pompende dancemuziek


Views

100+

Geluidsoverlast nekt Sjatzi alsnog

Sjatzi in betere tijden, net voor de opening. Met helemaal rechts: Kris de Leeuw. Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Foto van 'Ilja Post'

31 JUL 2018

Aanhoudende klachten over geluidsoverlast hebben eigenaar Kris de Leeuw doen besluiten de deur van Sjatzi voorgoed op slot te doen. Na dit weekend is het over en uit voor de hippe ‘paaldans-bierstube’ in het Scheepvaartkwartier.

Voormalige animeerbar


Views

400+