Met een antislipmatje fitnessen onder de douche

18 april 2017 om 17:24 door Donna van der Kolk
Met een antislipmatje fitnessen onder de douche
Coen Dalebout bedacht met vier medestudenten een manier om sporten toe te voegen aan je dagelijkse routine, zonder dat het je extra tijd kost: onder de douche. / Vincent van Dordrecht

Rotterdammers sporten te weinig; probeer ze meer in beweging te krijgen. Dat was kort samengevat de opdracht die Coen Dalebout (19) en zijn medestudenten Elze Bakker, Jacko van den Heuvel, Stan Goeijenbier en Mels Broere kregen. Omdat niet iedereen tijd heeft voor de sportschool of een rondje hardlopen, bedachten de studenten SportMarketing & Management aan de Hogeschool Rotterdam een manier om een work-out te doen zónder hier extra tijd aan kwijt te zijn: onder de douche. Of dat niet garant staat voor gebroken ledematen en hoe ze op dit ludieke idee zijn gekomen? Dat wilde Metro ook weleens weten.

Dus, Coen. Hoe kwamen jullie erbij?
We wilden het zo laagdrempelig mogelijk houden. De deur uitgaan om te sporten is een extra drempel en kost bovendien veel tijd. Daarom zijn we ons eigen dagelijkse patroon nagegaan om te kijken waar we tijd onbenut laten. Dat bleek onder de douche. Mensen douchen gemiddeld tussen de vijf en vijftien minuten, waarvan je drie minuten besteedt aan jezelf wassen. Die overige tijd kan beter besteed worden, dachten we.

Maar is sporten onder de douche niet levensgevaarlijk?
Haha, daar hebben we rekening mee gehouden. Bij de starterskit zit een antislipmatje. En voor extra steun ook een wandbeugel, die je voor veel oefeningen kunt gebruiken.

Hoe ziet zo’n douchework-out er precies uit?
Dat kun je zelf bepalen. Wij bieden een oefeningsschema met tien oefeningen en je kiest zelf welke je doet, in welke volgorde en hoe intensief. We hebben ook, als extra product, een shampoohouder van 1,5 kilo om het iets zwaarder te maken. Een echte dumbbell wil je daar onder de douche natuurlijk niet voor gebruiken. Als je zo’n ijzeren ding op je teen laat vallen…

En wat voor soort oefeningen zijn dat dan? Een douchecabine is immers meestal niet zo groot.
Bijvoorbeeld de elastic pull (het elastiek zit trouwens ook in de starterskit): daarbij ga je met gebogen knieën op het elastiek staan en trek je het elastiek naar boven zodat je armen in een hoek van 90 graden komen. Hierbij houd je je armen dicht bij je lichaam, dus dat past prima. Of zo lang je kunt in een squat-houding gaan staan, dat soort oefeningen.

Wanneer ligt de ShowerPower in de winkel?
We willen ShowerPower wel echt op de markt brengen, maar we zoeken nog investeerders. Het leukste zou zijn als we het kunnen koppelen aan bijvoorbeeld een douchefabrikant of fitnesshardware. En we willen er een online community omheen oprichten, waarin gebruikers elkaar kunnen motiveren en waar we how-to video’s op kunnen plaatsen. Vrijdag hebben we het lanceringsevenement van ShowerPower bij de Karwei in Barendrecht-Carnisse. Van 16.00 tot 19.00 uur geven we demonstraties en kun je het zelf proberen. We hopen dat dat een succes wordt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!