Vijf Rotterdamse fietsers over fietsen in de stad

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

2 MAA 2017

De Fietsersbond reikt jaarlijks de titel uit voor beste fietsstad van het land, maar volgens Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Planning aan de Universiteit van Amsterdam, hoeft Rotterdam niet op die titel te rekenen. Volgens deze fietsprofessor loopt de stad achter bij steden als Utrecht en Amersfoort. Metro vroeg de fietsers zelf wat ze van Rotterdam als fietsstad vinden.

‘Hier wel drukker en meer stoplichten’

Student International Business Administration Roel Belt (18) parkeert zijn fiets bij de bibliotheek aan de Hoogstraat. „Ik kom zelf uit de buurt van Amersfoort en ervaar het fietsen hier als prima. Meestal pak ik de fiets voor ritjes naar de bibliotheek of de universiteit. Het grootste verschil met Amersfoort is wel dat het hier echt drukker is en er meer stoplichten staan, bijvoorbeeld op de Coolsingel. Dat is niet vervelend hoor, zonder verkeerslichten is het vaak gevaarlijker. Zoals bij de Goudse Rijweg, dat is echt een link punt. Wat beter kan? Nou, wat meer fietsparkeerplekken bij de bibliotheek zou fijn zijn.”

‘Het is hier beter geregeld dan in Utrecht’

Célina Theeuwes (26) werkt als pr-medewerkster voor theatercollectief Macabre en is onderweg naar een afspraak. „Ik vind het voor fietsers in Rotterdam beter geregeld dan in Utrecht, waar ik heb gestudeerd. Als ik daar op de gracht liep, werd ik er zowat afgereden.” Toch zijn er verbeterpunten. „Ik heb al twee keer meegemaakt dat mijn fiets is weggehaald omdat-ie ergens niet mocht staan. De eerste keer was terecht, maar de tweede keer stond dat verbodsbord blijkbaar helemaal aan de andere kant van de straat. En bij het Oostplein is een enge kruising die mag worden aangepakt. Maar verder ben ik tevreden. Fietsen is goed voor het milieu en de benen.”

‘Fietspaden oké’

Robin Kiemeneij (21) fietst over de Binnenrotte en is op weg naar de stad. Hij woont in Kralingen en studeert Economie aan de Erasmus Universiteit. „Ik pak eigenlijk de fiets alleen als ik naar de stad ga. In Kralingen heb ik verder alles op loopafstand, dus echt een fanatieke fietser ben ik niet.” Hij is eigenlijk wel tevreden over wat er allemaal is geregeld voor fietsers. „Er zijn goede fietspaden en ik kan hem altijd wel kwijt. Waar ik fiets zou ik niet weten wat er beter zou kunnen.

‘Het snelst ben je overal met de fiets’

Mind ten Holt staat met de 1-jarige Rana voor de Markthal klaar om op te stappen en verder te fietsen. „Ik vind het fijn om door Rotterdam te fietsen. Het gaat sneller dan de auto en het openbaar vervoer. De afstanden zijn goed te doen.” Toch heeft zij ook nog wel wat advies voor de gemeente. „Sommige aansluitingen mogen logischer, zoals hier bij de Markthal. Als je vanaf de Blaak komt en je wilt naar de bibliotheek, dan mag je hier niet fietsen. Ik heb al best vaak een bekeuring gehad en ik begrijp wel dat dit een loopgebied is, maar het is wel erg ver omfietsen.”

‘Meer stoplichten met regensensor’

Geneeskundestudentes Maaike Speelman (19) en Jessie Bennenbroek (20) komen uit Zeeland en Antwerpen. Al slingerend komen ze samen op één fiets de Binnenrotte oprijden. „Ik vind Rotterdam wel fietsvriendelijk”, stelt Maaike. Haar vriendin Jessie sluit zich daarbij aan. „Ik woon nu op Zuid en het is prima hier. Ik voel me nooit onveilig.” Toch hebben de twee nog wel wat wensen. Maaike: „Ze hebben nu stoplichten met zo’n regensensor. Dat mogen er wel snel meer worden.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

GISTEREN

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Camera videoUitgebrande shishalounge onderwerp van onderzoek

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

Forensische opsporing van de politie loopt af en aan naar busjes om materiaal te pakken. Mannen in speciale pakken struinen door de restanten van shishalounge Comptoir aan de Wijnhaven. De brand was zo heftig dat een aantal bovengelegen verdiepingen ook forse schade heeft opgelopen. Een aantal appartement is nog ontoegankelijk.

Sirenes

26 kogels afgevuurd op huis in Rotterdam-Spangen

Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In de Rotterdamse Van Lennepstraat is in de nacht van dinsdag op woensdag een woning beschoten. Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Ook is op straat een handgranaat gevonden.

De schietpartij vond plaats rond 03.00 's nachts. Volgens getuigen zou het gaan om een automatisch wapen, vermoedelijk een kalasjnikov. Er zou maar liefst 26 keer geschoten zijn op het huis in Rotterdam-Spangen. Ook is er waarschijnlijk geprobeerd om een granaat door het kapotte raam naar binnen te gooien, zo meldt RTV Rijnmond.

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Veel steun voor aangevallen dj April Grey

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

DJ April Grey (29) krijgt veel steun van collega’s en onbekenden nadat ze in Opsporing Verzocht dinsdag haar verhaal heeft gedaan. De Rotterdamse is de afgelopen maanden twee keer aangevallen en deed geëmotioneerd haar verhaal in de hoop dat de dader wordt gevonden.

Gek

D-day voor ruziënde D66-raadsleden Rotterdam

Foto van 'Lucette Mascini'

Lucette Mascini

6 DEC 2017

De crisis tussen de leden van de D66 fractie in de Rotterdamse gemeenteraad is nog niet bezworen. Vandaag zitten het weggestuurde raadslid Jos Verveen en fractieleider Samuel Schampers om de tafel met burgemeester Aboutaleb en de raadsgriffier. De bedoeling is dat helder wordt welke van de zes raadsleden zich nu afsplitsen van de D66-fractie.

Fractiekamer

Woontoren Rotterdam ontruimd na grote brand

Camera videoWoontoren Rotterdam ontruimd na grote brand

Hulpdiensten aan het werk Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In het centrum van Rotterdam heeft dinsdagavond een korte, maar zeer felle brand gewoed. Uit voorzorg heeft de brandweer appartementen boven het restaurant met shisha-lounge ontruimd.

Reizigers op de Hoekse Lijn zijn ook na februari zo goed als zeker aangewezen op vervangend busvervoer. / VINCENT VAN DORDRECHT

'Hoekse Lijn pas in maart of april gereed'

Reizigers op de Hoekse Lijn zijn ook na februari zo goed als zeker aangewezen op vervangend busvervoer. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

5 DEC 2017

De kans is aanwezig dat de Hoekse Lijn niet begin februari, maar pas in maart of april wordt opgeleverd. Dat zeggen bronnen rondom het project tegen Metro. Daarmee dreigt voor de tweede keer uitstel, nadat eerder al de opleverdatum was verschoven van september dit jaar naar februari 2018. De verantwoordelijke partijen voor de ombouw willen nog niet reageren.

Vervelend