Rotterdam

Streetartexpo showt kunstwerken op muur én doek

Telmo (r) en Miel bij de muur die ze in samenwerking met de Spaanse Sebas Velasco maakten voor de eerste Sober Street Art Exhibition. / Boomerang Fotografie

Foto van 'Donna van der Kolk'

20 MRT 2017

Het idee lag er al jaren, maar nu is het eindelijk een feit: de Sober Street Art Exhibition. „Een streetartexpositie waarbij het werk van de kunstenaar niet alleen op een muur te zien is, maar ook op doek”, vertelt mede-initiatiefnemer Telmo Pieper, die samen met compagnon Miel Krutzmann (straat)kunstenaarsduo TELMO MIEL vormt en daarmee de wereld over vliegt. „Zie je een toffe graffitimuur, dan kun je andere werken van diezelfde kunstenaar in de galerie van Sober zien”, licht hij het concept van de expositie toe.

Perfecte combi

De eerste Sober Street Art Exhibition is vrijdag geopend. De bedoeling is dat er elke drie maanden eentje plaatsvindt met andere kunstenaars. De bijzondere expositie is een initiatief van Sober Collective, een Rotterdams kunstcollectief waarbij twee- en driedimensionale kunst samenkomt. Sinds een jaar is hun nieuwe galerie aan de Zaagmolendrift open. „We wilden in onze nieuwe galerie graag expo’s doen met streetart-artiesten én we wilden muren maken. De Street Art Exhibition is dus de perfecte combinatie, maar omdat we nooit de tijd en de juiste mensen hadden, kwam het er steeds niet van. Het is leuk om te zien dat het plan nu dan eindelijk toch gerealiseerd is”, aldus Pieper.

Win-win

Voor de expositie komen zowel internationale als nationale artiesten muren in Rotterdam verfraaien. „Miel en ik worden overal ter wereld gevraagd voor verschillende projecten en exposities en werken veel met internationale street artists samen. Zo hebben we een metrostation in Noorwegen gedaan, waren we laatst in Hawaï voor streetartfestival POW! WOW! en staat binnenkort Australië op het programma. Nu kunnen we artiesten uit het buitenland ook eens naar Rotterdam halen. Zij kunnen Rotterdam hun kunstwerken laten zien en wij hebben er hier weer een mooie muur bij. Win-win, toch?”

Uniek

Volgens Pieper is de expositie uniek in de Maasstad. „Op andere plekken in de wereld worden dit soort exposities wel vaker gehouden, maar volgens mij is het in Rotterdam voor het eerst dat het in deze vorm wordt gedaan”, zegt hij. „Ik heb hier nog niet eerder gezien dat de maker van een muur tegelijkertijd ook exposeert in een galerie met zijn andere werk.”

Genoten

De opening was misschien wel mede daarom een groot succes, stelt hij. „Het was ontzettend druk. De artiesten hebben genoten en er zijn zelfs werken verkocht. Dat is altijd een goed teken.” De volgende expositie staat in juli gepland. „Welke artiesten dan exposeren, kan ik nog niet zeggen omdat er nog van alles geregeld moet worden, maar het wordt vast net zo tof.”

Kiddie Art

De naam Telmo Pieper deed wellicht niet direct een belletje rinkelen, maar de kans is groot je dat een aantal van zijn tekeningen al kent. Hoewel zijn streetartwerken over de hele wereld te zien zijn, is hij namelijk vooral bekend van zijn realistische versies van zijn eigen kindertekeningen, die regelmatig opduiken op social media.

Telmo's walvis

„Die heb ik tijdens mijn studie gemaakt”, lacht hij. „Ik was net aan het oefenen met realistisch graffitischilderen, toen ik voor school een project moest doen en mijn moeder een doos met mijn oude tekeningen van zolder trok. Zo is het idee geboren”, vertelt hij. „Het resultaat is even geweldig als absurd. Als je in het echt zoiets tegen zou komen, zou je huilen van het lachen. Maar ik heb er lang niets mee gedaan. Pas toen ik het jaren later online zette, werd het ineens massaal gedeeld.”

Het betekende een boost voor zijn internationale carrière. „Het deed veel voor mijn bekendheid”, zegt hij. „En nog steeds gaan ze af en toe opnieuw viral. Maar ik vind het jammer dat het mensen afleidt van mijn huidige projecten. Toch ben ik ook blij dat ze er nog steeds om kunnen lachen. Misschien maak ik ooit nog wel nieuwe. Ik heb nog wat kindertekeningen liggen…”

De Euromast zoals kleine Telmo hem tekende


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

GISTEREN

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

GISTEREN

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

GISTEREN

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats