Streetartexpo showt kunstwerken op muur én doek

20 maart 2017 om 18:00 door Donna van der Kolk
Streetartexpo showt kunstwerken op muur én doek
Telmo (r) en Miel bij de muur die ze in samenwerking met de Spaanse Sebas Velasco maakten voor de eerste Sober Street Art Exhibition. / Boomerang Fotografie

Het idee lag er al jaren, maar nu is het eindelijk een feit: de Sober Street Art Exhibition. „Een streetartexpositie waarbij het werk van de kunstenaar niet alleen op een muur te zien is, maar ook op doek”, vertelt mede-initiatiefnemer Telmo Pieper, die samen met compagnon Miel Krutzmann (straat)kunstenaarsduo TELMO MIEL vormt en daarmee de wereld over vliegt. „Zie je een toffe graffitimuur, dan kun je andere werken van diezelfde kunstenaar in de galerie van Sober zien”, licht hij het concept van de expositie toe.

Perfecte combi

De eerste Sober Street Art Exhibition is vrijdag geopend. De bedoeling is dat er elke drie maanden eentje plaatsvindt met andere kunstenaars. De bijzondere expositie is een initiatief van Sober Collective, een Rotterdams kunstcollectief waarbij twee- en driedimensionale kunst samenkomt. Sinds een jaar is hun nieuwe galerie aan de Zaagmolendrift open. „We wilden in onze nieuwe galerie graag expo’s doen met streetart-artiesten én we wilden muren maken. De Street Art Exhibition is dus de perfecte combinatie, maar omdat we nooit de tijd en de juiste mensen hadden, kwam het er steeds niet van. Het is leuk om te zien dat het plan nu dan eindelijk toch gerealiseerd is”, aldus Pieper.

Win-win

Voor de expositie komen zowel internationale als nationale artiesten muren in Rotterdam verfraaien. „Miel en ik worden overal ter wereld gevraagd voor verschillende projecten en exposities en werken veel met internationale street artists samen. Zo hebben we een metrostation in Noorwegen gedaan, waren we laatst in Hawaï voor streetartfestival POW! WOW! en staat binnenkort Australië op het programma. Nu kunnen we artiesten uit het buitenland ook eens naar Rotterdam halen. Zij kunnen Rotterdam hun kunstwerken laten zien en wij hebben er hier weer een mooie muur bij. Win-win, toch?”

Uniek

Volgens Pieper is de expositie uniek in de Maasstad. „Op andere plekken in de wereld worden dit soort exposities wel vaker gehouden, maar volgens mij is het in Rotterdam voor het eerst dat het in deze vorm wordt gedaan”, zegt hij. „Ik heb hier nog niet eerder gezien dat de maker van een muur tegelijkertijd ook exposeert in een galerie met zijn andere werk.”

Genoten

De opening was misschien wel mede daarom een groot succes, stelt hij. „Het was ontzettend druk. De artiesten hebben genoten en er zijn zelfs werken verkocht. Dat is altijd een goed teken.” De volgende expositie staat in juli gepland. „Welke artiesten dan exposeren, kan ik nog niet zeggen omdat er nog van alles geregeld moet worden, maar het wordt vast net zo tof.”

Kiddie Art

De naam Telmo Pieper deed wellicht niet direct een belletje rinkelen, maar de kans is groot je dat een aantal van zijn tekeningen al kent. Hoewel zijn streetartwerken over de hele wereld te zien zijn, is hij namelijk vooral bekend van zijn realistische versies van zijn eigen kindertekeningen, die regelmatig opduiken op social media.

Telmo's walvis

„Die heb ik tijdens mijn studie gemaakt”, lacht hij. „Ik was net aan het oefenen met realistisch graffitischilderen, toen ik voor school een project moest doen en mijn moeder een doos met mijn oude tekeningen van zolder trok. Zo is het idee geboren”, vertelt hij. „Het resultaat is even geweldig als absurd. Als je in het echt zoiets tegen zou komen, zou je huilen van het lachen. Maar ik heb er lang niets mee gedaan. Pas toen ik het jaren later online zette, werd het ineens massaal gedeeld.”

Het betekende een boost voor zijn internationale carrière. „Het deed veel voor mijn bekendheid”, zegt hij. „En nog steeds gaan ze af en toe opnieuw viral. Maar ik vind het jammer dat het mensen afleidt van mijn huidige projecten. Toch ben ik ook blij dat ze er nog steeds om kunnen lachen. Misschien maak ik ooit nog wel nieuwe. Ik heb nog wat kindertekeningen liggen…”

De Euromast zoals kleine Telmo hem tekende

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!