Rotterdam

Denk heeft de meeste Rotterdammers op de lijst staan. / ANP

Op deze 38 Rotterdammers kun je stemmen

Denk heeft de meeste Rotterdammers op de lijst staan. / ANP

Foto van 'Job Halkes'

13 MRT 2017

Rotterdammers hebben woensdag de keus uit 38 Rotterdammers van diverse partijen om op te stemmen. De meest ‘Rotterdamse’ partij is DENK, die maar liefst zes Rotterdammers op de lijst heeft staan op een totaal van 18. Voorman Tunahan Kuzu is ook de enige Rotterdamse lijsttrekker. Metro zet per partij de mogelijkheden voor je op een rij:

Lijst 1: VVD

Van de 80 namen komen er drie uit Rotterdam, waarvan er eentje wel zeker is van een blauw stoeltje. Oud-wethouder Mark Harbers (foto) zit al voor de partij in de Tweede Kamer en is nu financieel woordvoerder. Hij staat op nummer 8. Op plaats 34 staat Roald van der Linde en op nummer 37 vinden we oud-wethouder en raadslid Antoinette Laan. Gezien de peilingen is de Coolsingel voor haar waarschijnlijker dan het Binnenhof. Of helpt haar campagne ‘stem op een Rotterdammer’ haar alsnog?

Lijst 2: PvdA
Ook bij de PvdA staat een oud-wethouder op de lijst, al wordt het voor hem nog wel spannend, als we de peilingen moeten geloven. Richard Moti staat namelijk op plek 15 en dat lijkt vooralsnog niet voldoende. Ook voor het huidige Tweede Kamerlid Duco Hoogland lijkt het na vier jaar afgelopen. Els boot op plek 52 en Raadslid Peggy Wijntuin op nummer 62 moeten wel heel veel voorkeurstemmen verzamelen om kans te maken.

Lijst 3: PVV
Statenlid Jeffrey Rijken begon zijn politieke loopbaan als raadslid bij Leefbaar Rotterdam, maar stapte over naar de provinciepolitiek voor de PVV. Geert heeft hem nu beloond met plek 33 op de lijst. Waarschijnlijk niet genoeg voor een zetel. Hij kan het mislopen delen met Folkert Thiadens op plaats 44.

Lijst 4: SP
Bij de SP vinden we drie Rotterdammers terug. Op plekje 10 staat Cem Lacin, een echte vakbondsman. Hij werkt bij de FNV, maar het lijkt erop dat hij daar zijn ontslag alvast kan indienen. Voor Diederik Olders op plekje 18 wordt het spannend. Raadslid Sun Yoon van Dijk op plaats 23 lijkt genoegen te moeten nemen haar huidige zetel op de Coolsingel.

Lijst 5: CDA
Wie op het CDA wil stemmen, moet voor Rotterdammers een eind naar beneden. Pas op plek 29 vinden we Arjan Erkel. Hij werd jaren terug ongewild bekend toen hij werd ontvoerd in Dagestan en runt nu een bed and breakfast in de Hofbogen. Lijstduwer is Hannie van Leeuwen, een boegbeeld van de partij en op en top Rotterdamse.

Lijst 6: D66

Wouter Koolmees duikt ook in de campagne geregeld op als nummer drie van D66. Deze Rotterdammer is het financiële brein van de partij. Op plek 14 lijkt oud-raadslid en huidig Tweede Kamerlid Salima Belhaij (foto) ook wel zeker van een stoeltje. Munisch Ramlal op plek 27 moet hopen op kabinetsdeelname, zodat hij door kan schuiven.

Lijst 7: Christenunie

De hoogst genoteerde Rotterdamse is terug te vinden bij de ChristenUnie. Op nummer 2 staat namelijk Carola Schouten. Ze is nu al actief in de Kamer en wil graag door. Op nummer 44 staat ook een Rotterdamse, Ixora Balootje. Maar haar kans is nul.

Lijst 8: GroenLinks
Zeg je vuurwerkverbod, dan zeg je Arno Bonte. Na partijleider Jesse Klaver is hij misschien wel de meest geciteerde GroenLinkser van het land. Maar zijn partij gunde hem geen hoger plekje, dus Arno moet genoegen nemen met plek 25. Gezien de huidige peilingen is dat niet voldoende.

Lijst 10: PvdD
Bij de partij van lijsttrekker Marianne Thieme vinden we slechts één Rotterdammer, namelijk raadslid Ruud van der Velden. Maar met plek 21 ziet het er niet naar uit dat hij naar Den Haag moet verhuizen.

Lijst 11: 50PLUS
Partijvoorzitter en oud-Leefbaar Rotterdamlid John Struijlaard duwt op plaats 49 de lijst waar Henk Krol aan trekt.

Lijst 13: VNL

Op plek vier van Voor Nederland staat raadslid voor Leefbaar Rotterdam, Tanya Hoogwerf (foto). Ze stelt de dubieuze kanten van de islam aan de kaak en laat niet snel los, weet ook burgemeester Aboutaleb. Maar ook na 15 maart heeft hij waarschijnlijk met haar te dealen.

Lijst 14: DENK

Met zes namen zit DENK goed in de Rotterdammers. Lijsttrekker Tuhanan Kuzu (foto) zat jarenlang voor de PvdA in de gemeenteraad en in de Tweede Kamer, maar splitste zich af en zette DENK op. Naast hem staan ook de Rotterdammers Gladys Albitrouw (4), Stephan van Baarle (5), Raja Talhat (14), Yunus Kayis (15) en Ince Keziban (18) op de lijst.

Lijst 15: FvD
Het Forum voor Democratie heeft op plek zeven een Rotterdamse staan, namelijk Susan Stolze – Van Rijn.

Lijst 17: De Burger Beweging
Voor de Burger Beweging staat Rotterdammer Rene Visser op de lijst en wel op plek 35.

Lijst 20: Piratenpartij
Ook bij de Piratenpartij hebben ze Rotterdammers op de lijst. Op plek 12 staat Bas Dieleman en iets verderop, op nummer 35, vinden we Tommy Ventevogel.

Lijst 21: Artikel 1
Deze splinterpartij van een splinterpartij telt mooi wel twee Rotterdammers, namelijk Olave Basabose op plek 9 en Gert-Jan van de Vaate op plek 13.

Lijst 23: LP
De Libertarische Partij maakt weinig kans op een zetel, maar Nando Jansen op plek 12 denkt daar wellicht anders over.

Lijst 26: Stem NL
Op de laatste lijst vinden we ook een Rotterdammer en wel op nummer drie. Marcel Finken lijkt ook ver weg van een blauw stoeltje.


De onmetelijke wildernis van Tiengemeten

Rotterdam.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

Wildernis, om de hoek van Rotterdam, zo kun je het eiland Tiengemeten omschrijven. Hier mag de natuur sinds 1997 haar eigen gang gaan. En die verovering op de mens is op de voormalige zandplaat in het Haringvliet goed zicht- en hoorbaar.

Eenmaal van boord gestapt valt alvast het vele vogelgekwetter op. Alsof je een volière binnenstapt. En dan te bedenken dat op deze bijzondere plek ooit een vliegveld was bedacht. Voorheen bedreven boeren hier akkerbouw, wat, al ver voordat de natuur de ruimte kreeg, een aflopende zaak was. De boeren werden uitgekocht, in 2007 werd een gat in de dijk gestoken en vervolgens mocht het 10 vierkante kilometer grote Tiengemeten verder uitgroeien tot de grootste natuurontwikkeling van Nederland. Maar niet alle menselijke sporen zijn uitgewist: een deel van het oude cultuurlandschap werd hersteld. En het buurtschap bij het haventje bestaat nog steeds. In de oude boerderijen en schuren vonden het bezoekerscentrum, het Rien Poortvliet Museum (veel kabouters!), het Landbouw Museum en Speelnatuur Tiengemeten een plek. Wie de dijk naast het buurtschap op loopt, krijgt direct een indruk van wat het eiland biedt: een onmetelijke vlakte met natte natuur waarin je ontmoetingen kunt verwachten met onder meer hooglanders, bevers (als het meezit), zeearenden, bijzondere eenden, kluten en lepelaars. Wil je dit allemaal meemaken, dan heb je een flinke struintocht voor de boeg. Voor wie dit net even iets te veel van het goede is, die huurt een fiets. Waar je ook voor kiest, je zult een overweldigende stilte ervaren. Op dit eiland kun je echt je hoofd leegmaken en helemaal uitgerust weer inschepen in het haventje.

Wat kun je van een dagje Tiengemeten met de Spido verwachten?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Sander de Kramer is ambassadeur van de club van Zuid en ondersteunt onder meer de Feyenoord Foundation: “Mensen hebben vaak maar een klein duwtje in de goede richting nodig. Maar dat duwtje moet wel worden gegeven. Feyenoord geeft die duwtjes.” Foto: Peter Tetteroo

Foto van 'Metrorotterdam.nl'

13 JUN 2019

Georginio Wijnaldum, Giovanni van Bronckhorst en Tonny Vilhena, zomaar wat topvoetballers die groot groeiden op Varkenoord, onder de slagschaduw van De Kuip. Talkshow Gelül verlaat voor deze gelegenheid zijn stek op Katendrecht om op het Varkenoordse veld met Feyenoorders afscheid te nemen van dit roemruchte trainingscomplex. Emile Roemer en Sander de Kramer zetten de laatste punt achter Varkenoord, met gasten als Gerda Lems: “Bij Pauw zap je weleens weg bij een rotonderwerp. Dat is hier niet nodig, want alles gaat over ons favoriete onderwerp: Feyenoord.”

Tekst: Ellen Mannens
Beeld: Peter Tetteroo

Gelül


Liever een verre vriend dan een slechte buur

Fica Djohani.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

“7.00 uur is een heel normale tijd om op te staan.” Hij zei het echt, mijn buurman. Elke dag gilt zijn wekker om 7.00 uur, ook naar mij, een uur voordat ik op moet staan. Ik hoor hem boven mijn hoofd rondstampen. Er ligt geen tapijt op de houten vloer, zijn schoenen zijn van hard leer. Op de een of andere manier moet hij veel rondlopen voordat hij eindelijk weggaat om 7.40 uur en ik nog 20 minuten kan slapen. Toen ik hem op een ochtend om 7.42 uur vroeg of hij misschien zijn schoenen pas bij het weggaan aan wilde trekken, kreeg ik te horen dat ik maar om 7.00 uur wakker moest worden. Hij liep verder. Ik gooide de deur iets te hard dicht.

Schrijnende verhalen

Problemen tussen buren heb je in alle soorten en maten. Van kleine ergernissen over een kinderfietsje dat in de weg staat tot ernstige geluidsoverlast en serieuze pesterijen. Ruzie met de buren kan zo hoog oplopen dat je je niet meer op je gemak of zelfs onveilig voelt in je eigen huis.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.