Rotterdam

Marathon Rotterdam lopen voor zieke Sara (1,5)

Ouders Bram en Emine roepen lopers van de Marathon Rotterdam op deze te lopen voor hun dochtertje Sara, die lijdt aan een zeldzame spierziekte. / Boomerang Fotografie | Jan Kok

Foto van 'Donna van der Kolk'

19 MRT 2017

Een halfmiljoen euro. Zoveel geld is er nodig voor onderzoek naar de zeldzame spierziekte waar de 1,5-jarige Sara uit Dordrecht aan lijdt. Ouders Emine Kara en Bram Verbrugge doen er alles aan om dit bedrag bij elkaar te krijgen en zo het onderzoek te kunnen realiseren. Met hun stichting Voor Sara roepen ze deelnemers van de Marathon van Rotterdam op deze te lopen voor hun dochter en alle andere kinderen met een zeldzame spierziekte. „Omdat mensen met een spierziekte zoals Sara het zelf niet kunnen”, aldus vader Bram.

Toen Sara tien maanden oud was, werd bij haar de diagnose MDC1A gesteld. Naar schatting lijden zo’n vijftien a twintig kinderen in Nederland hieraan. „De naam zegt al genoeg, namelijk niets. En omdat het zo zeldzaam is, is er nog geen behandeling voor”, vertelt Bram. De ziekte, die voluit Merosine negatieve congenitale spierdystrofie (type 1A) heet, zorgt ervoor dat Sara’s spieren slapper zijn. Hierdoor heeft ze onder meer moeite met zitten en kruipen en lijkt lopen helemaal nog mijlenver weg.

Onderzoek

Een oplossing voor de ziekte lijkt misschien wel dichterbij. „Er zijn artsen met een onderzoeksplan om deze spierziekte te behandelen. Op papier weten ze wat ze moeten doen”, zegt Bram. „Lang verhaal kort: het is een genetische afwijking waarvan het disfunctionerende gen gerepareerd kan worden. In Canada is dat gen bij één patiënt al succesvol gerepareerd weggehaald. Nu het terugplaatsen nog. Dat onderzoek ligt klaar in Nederland, maar daar is dus geld voor nodig”, legt hij uit.

Motivatie

Daarom richtten Bram en Emine eind vorig jaar de stichting Voor Sara op. Sindsdien komt hulp vanuit alle hoeken. „Zo is er een boksschool die voor Sara wil knokken, komt er een benefietweek in samenwerking met de Dordtse horeca en zette de 9-jarige dochter van mijn kapper een flessenactie op”, somt Bram op. „Zulke dingen geven net dat beetje extra motivatie. Een half miljoen euro is een groot bedrag, maar het moet gewoon lukken.”

Marathon

Ook deelnemer aan de Marathon Rotterdam Jaap Dekker wilde zijn steentje bijdragen. Hij stelde voor de marathon op 9 april te lopen voor Sara. „Wij dachten toen: hoe gaaf zou het zijn als er nog meer hardlopers de marathon voor Sara rennen?”, zegt Bram. „Daarom hebben we een oproep op onze site geplaatst. Hoe meer mensen voor Sara lopen, hoe meer aandacht en hopelijk ook geld voor de stichting.”

Deelnemers die voor Sara willen rennen, kunnen dit doen door voor 30 euro een hardloopshirt van de stichting te kopen en zich eventueel te laten sponsoren. „In een paar dagen tijd hebben al tientallen mensen dat gedaan en elke dag komen er meer bij.” Het voorstel van hardloper Jaap groeide zo uit tot ‘een mooie publieksactie van velen’. „Zelfs een vriendin in Washington wil daar in ons shirt de marathon lopen”, aldus Bram enthousiast.

Gezondere toekomst

Met de actie hopen Bram en Emine het onderzoek nog een stapje dichterbij te brengen. „We willen natuurlijk dat het zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden, zodat het voor Sara nog op tijd is en we al die kindjes met een vergelijkbare spierziekte een kans op een gezondere toekomst kunnen bieden. Ik heb goede hoop dat we het gaan halen.”

Om de Marathon Rotterdam te lopen voor Sara, kun je tot en met dinsdag 21 maart een shirt kopen via voorsara.nl.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel