Rijbewijs aanvragen kan nu ook online

17 februari 2017 om 17:27 door Donna van der Kolk
Rijbewijs aanvragen kan nu ook online
ANP

Je rijbewijs aanvragen kan dit jaar ook digitaal. Acht gemeentes in de regio Rijnmond doen mee aan een proef voor het digitaal aanvragen van rijbewijzen. Wel moet je nog naar een stadswinkel om het rijbewijs op te halen.

Landelijk doen vijftien gemeentes mee aan de pilot van de RDW en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. De deelnemende gemeentes uit de regio Rijnmond zijn Rotterdam, Dordrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenwaard, Sliedrecht en Zwijndrecht. 

Volgende dag

Het roze pasje kan een dag na de digitale aanvraag al worden opgehaald, mits deze voor 00.00 uur is ingediend, meldt Binnenlands Bestuur. Digitaal aanvragen kan bij verlenging, categorie-uitbreiding of herafgifte.

Hoe het werkt

Hoe dat dan werkt? Je laat een foto maken bij de fotograaf, waarbij je een handtekening moet zetten. De fotograaf stuurt de foto dan met handtekening naar de RDW. Die checkt vervolgens of je aan alle voorwaarden voldoet. Doe je dat, dan krijg je een mail met het verzoek online het rijbewijs aan te vragen. Wel moet je rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen bij het inloggen op DigiD. Zo is er authentificatie nodig van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs met chip. Volgens Binnenlands Bestuur kan het identiteitsbewijs met een Androidtoestel worden gescand. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!