5x Vrouwen van Rotterdam

16 februari 2017 om 17:00 door Donna van der Kolk
5x Vrouwen van Rotterdam

Museum Rotterdam brengt met de tentoonstelling ‘Vrouwen van Rotterdam’ een ode aan vrouwen die op hun eigen manier hebben bijgedragen aan het Rotterdam van nu. Metro zet vijf van deze powervrouwen voor je op een rij.

1. Neelie Kroes

De 75-jarige Neelie Kroes is misschien wel de invloedrijkste Rotterdamse wereldwijd. Niet voor niets kreeg ze in 2014 de Oeuvreprijs Machtige Vrouwen en prijkte ze al twee keer in de Forbes-lijst The 100 Most Powerful Women. Daarnaast is ze onderscheiden met de Borselenpenning, die bedoeld is voor mensen die een prominente rol hebben gespeeld op verschillende terreinen van de Rotterdamse samenleving. Kroes was onder meer verantwoordelijk voor de start van de Betuweroute. Dankzij deze vrouw, die op haar 63e de eerste vrouwelijke EU-commissaris voor Nederland werd, kunnen we bovendien goedkoper bellen op vakantie.

Foto: Annet Delfgaauw

 

2. Shirin Musa

Als eerste Nederlandse moslimvrouw dwong Shirin Musa een religieuze echtscheiding af in een Nederlandse rechtbank. Ze is oprichter, directeur en de drijvende kracht achter Femmes for Freedom, dat zich inzet tegen onder meer huwelijksdwang, kindhuwelijken, en huwelijkse gevangenschap. Die laatste term heeft zij onder meer op de Commission on the Status of Women bij de Verenigde Naties in New York geagendeerd.

 

3. Aruna Vermeulen

Aruna Vermeulen vloog als breakdancer de wereld over. Van battles jureren in Parijs, New York en Los Angeles tot optreden bij de Olympische Spelen. Inmiddels is ze directeur van het Hiphophuis in Rotterdam, dat ze samen met Lloyd Marengo en Bennie Semil oprichtte om ‘jonge Rotterdammers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hiphop en hen verder te brengen’. Hiermee bereikt ze jaarlijks 30.000 Rotterdamse jongeren. Met het doel ongelijkheid te bestrijden, zet ze zich in voor de ontwikkeling van leiderschap bij jongeren en vernieuwingen in het cultuurbeleid. Voor haar inzet kreeg ze in 2012 de Laurenspenning: een van de belangrijkste Rotterdamse onderscheidingen op het gebied van cultuur en samenleving.

 

4. Susan Bijl

Wat in 2000 begon als een kleinschalig kunstproject, veroverde in rap tempo de wereld. Om de vervuiling door plastic tassen terug te dringen, wilde Susan Bijl een tas maken die alle andere overbodig zou maken. Met een supersterk maar vederlicht ripstop nylon-exemplaar was een nieuwe klassieker geboren. Nu, 17 jaar later, verkoopt Bijl haar tassen wereldwijd en opereert zij met een team vanuit haar flagshipstore en kantoor aan de Rotterdamse Mauritsweg.

 

5. Elfie Tromp

‘Onze eigen’ Elfie Tromp is behalve columnist voor Metro ook schrijver en performer. Haar tweede roman Underdog werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Toch zijn het vooral haar columns waardoor je volgens het museum niet om haar heen kunt als je het hebt over Rotterdamse powervrouwen. „Elfie is provocerend en kan de boel goed opschudden. Een vrouw die haar kop boven het maaiveld uit durft te steken”, zegt Sjouk Hoitsma, die verantwoordelijk is voor de tentoonstelling.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!