Marcel en Nikki houden concerten in hun huiskamer

11 januari 2017 om 12:49 door Suzanne van Leeuwen
Marcel en Nikki houden concerten in hun huiskamer
Marcel en Nikki gaan maandelijks concerten organiseren in hun huiskamer. //Foto: Vincent van Dordrecht

Veertig muziekliefhebbers en een paar Rotterdamse muzikanten in een woning in Rotterdam-West. Marcel Kamphuis (31) en zijn vriendin Nikki Smits (27) stellen in 2017 elke maand hun woonkamer ter beschikking voor huiskamerconcerten.

Het idee om huiskamerconcerten te organiseren, ontstond een aantal jaar geleden in Utrecht. „Het is begonnen uit een soort luiheid. We vonden bepaalde artiesten leuk en vroegen hen om bij ons thuis in Utrecht te komen spelen, zodat we niet ergens heen hoefden. Dat groeide uiteindelijk uit tot maandelijkse huiskamerconcerten”, vertelt Marcel.

Een paar maanden geleden verruilden Marcel en Nikki de Domstad voor Rotterdam. Het concept van de huiskamerconcerten willen ze nu graag voortzetten in hun nieuwe woonplaats. „Hier zijn nog zoveel leuke bandjes te ontdekken.”

Rotterdamse artiesten

De bedoeling is dat elke derde woensdag van de maand muzikanten komen optreden in de huiskamer van Marcel en Nikki. „Per keer komen er twee bandjes. We willen vooral Rotterdamse acts uitlichten”, laat Marcel weten, die de boekingen van de artiesten regelt.

Voor de komende maanden heeft hij All the king’s daughters en Picking Ivy (januari), Half Way Station en Géonne Hartman (februari), The Mourning Glories en Sophie ter Schure (maart) en Folk Road Show en Jessy Yasmeen (april) geboekt. En hij heeft nog wel een aantal artiesten op zijn wensenlijstje staan. „Ik zou het bijvoorbeeld heel tof vinden als Elle Bandita bij ons komt optreden. Die moet ik een keer mailen of aanspreken als ik haar ergens tegenkom.”

Posters

Naast het boeken van de artiesten en de kaartverkoop komt er nog veel meer kijken bij het organiseren van een huiskamerconcert. „Nikki is illustrator en maakt posters en op de dag zelf grappige bordjes met teksten als ‘de wc is hier’ en ‘bier 1 euro’. Ook moeten we meubels in de huiskamer verplaatsen om te zorgen dat iedereen erin past en de artiesten eten ’s avonds met ons mee.”

Op de grond

Bij een huiskamerconcert kunnen de bezoekers vanaf 20.00 uur binnenlopen en om 21.00 uur begint het concert. Er is plek voor veertig mensen. Marcel: „Dat is inderdaad veel voor een woonkamer, maar we vinden het stiekem juist leuk dat mensen op de grond moeten zitten, met opgetrokken knieën tegen de speakers aan. Elk hoekje wordt benut.”

Voor de artiesten is zo’n intiem concert volgens hem ook een hele beleving. „Het is heel spannend. Iedereen staart je aan, je kunt je niet verschuilen achter een microfoon of in een donkere zaal. Het zorgt ervoor dat muzikanten hun kwetsbaarheid durven tonen.”

Cabaret

In de vier jaar dat Marcel en Nikki in Utrecht huiskamerconcerten hebben gehouden, hebben ze heel wat voorbij zien komen. Het meest memorabele optreden was niet van een bandje of een zanger/zangeres, maar van een cabaretduo. „We hadden al zoveel bandjes en artiesten gezien dat we even niet meer wisten welke muzikanten we dit keer wilden uitnodigen. Toen besloten we om een keertje voor cabaret te gaan. Het duo Yentl en de Boer gaf een heel leuk interactief optreden.”

Hoe de woonkameroptredens in Rotterdam gaan lopen, is nog afwachten. „Ik heb wel al van verschillende, voor mij onbekende, mensen bericht gekregen dat ze graag aanwezig willen zijn bij het eerste huiskamerconcert. Dat vind ik heel leuk. In Utrecht hadden we een aardig vaste fanbase opgebouwd en we hopen dat dat in Rotterdam ook lukt.”

Eerste concert

Het eerste huiskamerconcert van Marcel en Nikki is op woensdagavond 18 januari. Kaarten kosten 6,50 euro en zijn verkrijgbaar via mgkamphuis@gmail.com.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!