Rotterdam

‘In Rotterdam kun je dingen voor elkaar krijgen’

Casper bij de interactive recyclemachine van Better Future Factory die plastic bekertjes omtovert tot inkt voor 3D-printers waar je bijstaat: de Perpetual Plastic Project. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Donna van der Kolk'

12 JAN 2017

Van inkt voor 3D-printers tot sushistokjes en tegels; je kunt het zo gek niet bedenken of de Rotterdamse start-up Better Future Factory maakt het van gerecycled afval. Hun bijdrage aan het versterken van het imago van Rotterdam als stad van de nieuwe economie en innovatie, leverde de jonge ondernemers dinsdagavond de Marketing Award Rotterdam voor aanstormend talent op. Metro sprak medeoprichter Casper van der Meer (29) en creative director Thijs Biersteker (32) over de prijs, hun bijzondere projecten en hun passie voor duurzaamheid.

De prijs is voor beginnende ondernemers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het imago van Rotterdam. Vertel, hoe hebben jullie dat gedaan?
Thijs: „Samen met Bart Blijerveld, Laura Klauss en Jonas Marten hebben we Better Future Factory opgericht, een van de weinige duurzame circulaire ontwerpstudio’s in Nederland. Elk product dat we maken, is gemaakt van afval van lokale bedrijven. Daarnaast helpen we bedrijven op een duurzame manier van hun afval af te komen. Dat doen we inmiddels niet alleen meer in Rotterdam, maar over de hele wereld. Zo hebben we meegebouwd aan Rotterdam als duurzame en innovatieve stad. Daar zijn we trots op.”

Producten van afval, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Thijs: „Dat kan van alles zijn. We proberen altijd een iconisch product te maken voor het bedrijf waarmee we samenwerken. Maar momenteel is ons paradepaardje inkt voor 3D-printers. De inkt maken we van oude flessen, auto dashboards en koelkasten en verkopen we in onder meer Japan, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten. We zijn nu ook bezig met New Marble: marmerachtige tegels.”

Tegels? Voor in de badkamer of keuken; zulke tegels?
Thijs: „Precies. Hoe gaaf is het als straks iedereen zulke tegens aan zijn of haar muur heeft? In 1 vierkante meter gaan dertig plastic flessen. Hoewel ze nog niet op de markt zijn - we lanceren het pas over ruim een maand - krijgen we al zo’n dertig aanvragen per week uit binnen- en buitenland.”

De New Marble-tegels. / Better Future Factory

Waar komt jullie passie voor duurzaamheid vandaan?
Thijs: „Iedereen praat over duurzaamheid, maar er zijn maar weinig initiatieven die de wereld op dat vlak echt verbeteren. Zoveel geld als erin omgaat, zo weinig oplossingen komen er. Wij willen hier actief iets aan doen. Niet lullen, maar poetsen, zoals het echte Rotterdammers betaamt.”

Hebben jullie daarom Better Future Factory opgericht?
Casper: „Dat zit iets anders. Vier jaar geleden werd ik gevraagd een recyclemachine te maken voor op Lowlands. Ik had toen een designstudio met studiegenoten en samen gingen we uitdaging aan. Eenmaal bezig kwamen we erachter dat een ander duo aan zo’n zelfde project werkte en besloten we de handen ineen te slaan. We kregen vervolgens zulke goede reacties dat we besloten het verder uit te bouwen tot wat het nu is.”

Wat is jullie ultieme doel?
Casper: „Eén badkamer met New Marble-tegels is leuk, maar het liefst zien we dat er alleen nog maar zulke tegels worden verkocht. Als je impact wil hebben, moet je massa creëren. Dat is uiteindelijk ons doel. En hoe gaaf zou het zijn om een compleet stadsdeel van gerecycled plastic te maken?”

Gaat deze prijs jullie daarbij helpen?
Casper: „Het is in ieder geval een mooi duwtje in de rug. Het geeft energie dat wat je doet gewaardeerd wordt. Het imago van recyclen is niet al te best, dus deze prijs is voor ons extra waardevol.”

Thijs: „De prijs is inderdaad een supermooie erkenning. Tel daarbij op dat Rotterdam een stad is waar je dankzij de doorpakmentaliteit dingen gedaan kunt krijgen en ik weet bijna zeker dat we onze doelen gaan bereiken.”


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats