Rotterdam

Britt Boeddha (midden) maakt onder anderen samen met Ylaysa Harris (links) en Linda van der Heijden (rechts) filmpjes over diversiteit. / Foto: Vincent van Dordrecht

Britt (29): ‘Ik wil positieve verhalen delen’

Britt Boeddha (midden) maakt onder anderen samen met Ylaysa Harris (links) en Linda van der Heijden (rechts) filmpjes over diversiteit. / Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Suzanne van Leeuwen'

26 JAN 2017

Van een video waarin twee moslima’s met elkaar spreken over homoacceptatie tot een filmpje waarin kinderen eten van over de hele wereld proeven. Miss Mengelmoes is de beweging die jong Rotterdam door middel van video's en blogs de kracht van diversiteit wil laten zien. Initiatiefneemster Britt Boeddha (29) vertelt hoe het idee is ontstaan en wat de toekomstplannen zijn van Miss Mengelmoes.

In september 2014 begon Britt met haar onlinemagazine Miss Mengelmoes. „Ik was het zat dat er zoveel negativiteit over diversiteit was. Ik merkte dat er veel onbegrip was doordat mensen elkaar niet kennen. Ik wilde graag positieve verhalen delen en daarom ben ik begonnen met Miss Mengelmoes.”

Samen met negen andere meiden begon Britt met het schrijven van blogs over allerlei onderwerpen die met culturele diversiteit te maken hebben. Nog steeds bestaat het team van Miss Mengelmoes uit tien vaste leden, maar de samenstelling is wel veranderd. „Ikzelf, Chitra en Ylaysa zitten er vanaf het begin bij. De andere meiden zijn er later bijgekomen”, laat Britt weten. „We hebben een divers team. We zijn Moluks, Ghanees, Marokkaans, Antilliaans, Kaapverdiaans, Nederlands en Hindoestaans.”

Video

Inmiddels is de focus van geschreven artikelen verlegd naar video's. „In de studio van een bevriende filmmaker uit Rotterdam nemen we video's op. We hebben hiervoor gekozen omdat in de video’s meer ruimte is om zelf dingen te ontdekken”, legt Britt uit.

De filmpjes die het team van Miss Mengelmoes maakt, zijn heel divers. „We maken video’s over alles wat met ontdekken en verbinden te maken heeft. We doen bijvoorbeeld sociale experimenten, laten verschillende culturen met elkaar in gesprek gaan over LHBT-acceptatie en hebben samen een inburgeringstest gedaan. Maar we hebben bijvoorbeeld ook leren Bollywood-dansen en hebben pittige gerechten geproefd uit diverse keukens.”

Evenementen

Maar Miss Mengelmoes wil meer dan alleen filmpjes maken. Nieuw dit jaar is dat de meiden druk bezig zijn met de voorbereidingen van twee evenementen. „In maart organiseren we ‘LHBT in de Spotlights’ en in april ‘Moslim in de Spotlights’. Voor deze evenementen maken we drie video’s, waarvan we er één laten zien op het evenement. Bij LHBT in de Spotlights kunnen mensen van verschillende culturele achtergronden met elkaar in gesprek over de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Bij Moslim in de Spotlights is het doel om de beeldvorming rond traditionele kleding in positieve zin te veranderen.”

Ook wil Britt met haar team workshops organiseren. Ze is nu bezig met het ontwikkelen van een workshop over culturele bewustwording. „Die willen we geven aan medewerkers die te maken hebben met mensen van diverse culturele achtergronden. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld wijkteams of docenten.”

Droom

„Onze droom is om landelijk een begrip te worden. Nu zijn we vooral bekend in Rotterdam. Het zou heel mooi zijn als we een keer worden uitgenodigd bij Humberto Tan, bij RTL Late Night”, besluit Britt.

Meer weten? Kijk op www.missmengelmoes.nl

LEES OOK


Views

0

Pittig nieuws uit Rotterdam

Foto van 'Metro'

14 MAA 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

0

Met de cup op de kiek

Met de cup op de kiek Foto: Feyenoord

IN SAMENWERKING MET FEYENOORD

GISTEREN

De bekerwinst van Feyenoord leverde zondag en maandag al vele prachtige plaatjes op van spelers en staf met de gouden ‘Dennenappel’. De club biedt ook de supporters de kans om met de gouden KNVB Beker op te foto te gaan. In dit bericht vind je een overzicht van de mogelijkheden.

Kortingsdag

Kameraadjes en leden van Het Legioen krijgen komende zaterdag tijdens de exclusieve Kortingsdag al de kans om zich met de KNVB Beker te laten vereeuwigen. Tussen 12:00 en 16:00 uur kunnen zij bij de Feyenoord Fanshop Stadion Marathon bij De Kuip - behalve shoppen met korting - namelijk op de foto met het afgelopen zondag gewonnen goud.

Feyenoord – Sparta Rotterdam

Een dag later is de gouden KNVB Beker ook aanwezig bij de laatste thuiswedstrijd van dit Eredivisieseizoen van Feyenoord. Voor het duel met Sparta Rotterdam kunnen wedstrijdbezoekers op de gele zijde zich van 12:00 tot 14:30 uur laten vastleggen met de gouden KNVB Beker.

De blauwe zijde is komende zondag vanaf 12:00 uur voor alle supporters met een geldig toegangsbewijs toegankelijk via poort 42-44. Mindervaliden kunnen om 11:45 uur via poort 25 al naar binnen om als eersten op de foto te gaan met de beker. Na de wedstrijd toont de selectie van Feyenoord 1 de tweede prijs van dit seizoen nog een keer aan het publiek.

Overige supporters

Op maandag 30 april wordt er voor supporters die niet bij de Kortingsdag en wedstrijd tegen Sparta aanwezig konden zijn een extra fotomoment georganiseerd. Dit moment vindt die dag plaats van 16:00 tot 20:00 uur aan de gele zijde van De Kuip. Het stadion is dan toegankelijk via poort 26-34. Mindervaliden kunnen vanaf 15:45 uur via poort 25 het stadion betreden.


Views

0

Mooie cadeaus voor jarig CHIO Rotterdam

Advertorial

GISTEREN

Tijdens het jaarlijkse Hippisch Haven Gala in het Hulstkampgebouw te Rotterdam waar sponsoren en genodigden gisterenavond vooruitblikten op de naderende 70ste editie van het CHIO Rotterdam hebben BMW dealers Breeman en Kalfsbeek, Boels Rental en Hunter Douglas Europe een meerjarig Legacy Partner contract getekend. De CHIO Port Club Rotterdam ontving de Sponsorbeker.

"Dit zijn geweldige verjaardagscadeaus en een prachtig compliment vanuit het bedrijfsleven," zegt Jan de Mooij, algemeen directeur van het CHIO Rotterdam. "We zijn erg blij met de nieuwe official car partners BMW Breeman en Kalfsbeek. Breeman was in het verleden al sponsor en is terug van weggeweest en Kalfsbeek is een jarenlange partner. Ook Hunter Douglas Europe is terug van weg geweest. Dochter Luxaflex is altijd sponsor gebleven, maar nu zijn de bedrijven samen Legacy Partner geworden. Het is fantastisch dat het CHIO Rotterdam op zoveel zeer trouwe Legacy Partners mag rekenen."

Frits Breeman, eigenaar van een van de twee BMW dealers, is blij dat BMW weer partner wordt van CHIO Rotterdam: "We vinden het fijn om weer terug in het Kralingse Bos en het business netwerk van het CHIO Rotterdam te zijn en kijken uit naar een langdurige relatie in samenwerking met collega BMW dealer Kalfsbeek." Ook Gijsbert Kalfsbeek is erg blij met dit officiële Legacy Partnership: "Ik ben al vele jaren sponsor van het CHIO Rotterdam en heb daar zakelijk veel profijt van. Je begrijpt dat ik en ook collega BMW dealer Breeman erg blij zijn dat er straks weer BMW's in het Kralingse Bos te zien zijn!"

"Het CHIO Rotterdam is en blijft een fantastisch internationaal evenement," aldus Aad Kuiper, president & CEO van Hunter Douglas Europe. "Zowel sportief als zakelijk is het een stijlvolle en sfeervolle ambiance waar ik graag onze naam aan verbind en relaties mee naar toe neem."

Pierre Boels, CEO Boels Rental: “Wij zijn er trots op dat we ons kunnen verbinden aan het CHIO Rotterdam. De samenwerking heeft zowel voor het CHIO als voor Boels Rental veel voordelen. Voor ons is het een belangrijk platform om klanten te kunnen ontvangen. Bovendien is het geweldig om met ons materieel en expertise een bijdrage te kunnen leveren aan dit unieke internationale topsportevenement.”

De sponsorbeker is dit jaar uitgereikt aan Peter Goedvolk van de CHIO Port Club Rotterdam. Deze business club voor haven gerelateerde bedrijven die twee jaar geleden een nieuwe naam, structuur en uitstraling kreeg, heeft een indrukwekkende groei laten zien zowel in ledenaantal als in zakelijke activiteiten. En de CHIO Port Club Rotterdam heeft nog zeer veel ideeën en ambities die niet alleen het CHIO Rotterdam steunen binnen de mondiale hippische wereld maar uiteraard ook de aangesloten bedrijven. De beker wordt dit jaar voor de 24ste keer uitgereikt.

"De aanloop naar het 70ste CHIO Rotterdam van 21 tot en met 24 juni a.s. verloopt zeer voorspoedig," zegt Jan de Mooij, algemeen directeur van het CHIO Rotterdam. "Sportief gezien krijgen we een top evenement, dat een voorproefje voor de FEI Wereldruiterspelen in Tryon wordt en het bedrijfsleven heeft wederom grote belangstelling voor onze hospitality. De kaartverkoop loopt en de jaarrond belangstelling uit het bedrijfsleven neemt elk jaar toe. Deze nieuwe partijen vormen samen met hoofdsponsor Rabobank Rotterdam, Legacy Partners en overige sponsors ook een mooie basis voor de drie EK’s in augustus 2019."


Views

0

Oranjebitter is jarig!

Oranjebitter is jarig! Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Rotterdam was een decennium geleden bepaald niet de hippe bruisende stad van anno 2018. Koninginnedag gold als een succes wanneer overdag koopjes waren gescoord op de vrijmarkt. ’s Avonds kon je op een handjevol plekken ’s een biertje drinken en bandjes kijken, maar dat was het dan ook. Terwijl de meeste Rotterdammers zich bij deze jaarlijks terugkerende deceptie hadden neergelegd, namen enkele horecaondernemers uit de Pannenkoekstraat het heft in eigen handen.

Frustrerend

Dennis Ebeli (34), die dat jaar Picknick had geopend liep Jamil Sancha van cocktailbar Level (34) tegen het lijf op een feestje. Ebeli: ,,We vonden het allebei frustrerend dat al onze vrienden naar Amsterdam gingen op Koninginnedag. Dus besloten we samen iets te organiseren.”

Pannenkoekstraat

Op het plein tussen de Pannenkoekstraat en de Botersloot werden tapijten neergelegd en ze boekten de band van de Jamils chef-kok en bevriende DJ’s zoals Nino & Frankie. Sancha: ,,Aan marketing hadden we nauwelijks iets gedaan, maar om zeven uur paste er al niemand meer bij. Aan het einde van de avond waren mensen euforisch. Ze vielen elkaar letterlijk in de armen.”

Slechte lijstjes

Ebeli: ,,Dit was echt nog de tijd van de slechte lijstjes, dus het feit dat dit feest waar we weinig verwachtingen van hadden zo ontplofte was echt een ontlading. Het voelde als een kantelpunt waarop mensen dachten: Eindelijk, het kan hier wél!”

ME

De ME-bus, die klaarstond om de hoek, had de hele avond niets te doen gehad. Ebeli: ,,Ook in de jaren daarna hebben we nog nooit een incident gehad en dat zag de gemeente ook. Een keer kwamen drie hooligantypes binnen, maar die toen ze het Perzisch tapijt zagen liggen, een paar lampenkappen en een indiebandje op het podium, dropen ze vanzelf weer af.”

Trillend plein

Het jaar daarop groeide Oranjebitter uit van zo’n 600 bezoekers naar ruim 1500 op dezelfde plek, een jaar later waren dat er op het Grotekerkplein 2500. Ebeli: ,,Elk jaar namen mensen meer vrienden mee en zo zijn we organisch gegroeid. Dat derde jaar hadden we het iets groter aangepakt en kwamen de Opposites langs als verrassingsact.” Sancha: ,,Je voelde letterlijk het plein trillen, iedereen van achter tot voren stond te springen, het bier vloog door de lucht. Ik had Rotterdam nog nooit zo ‘aan’ gezien als toen.”

De La Soul

Daarna verhuisde het feest naar de Parklaan. Sancha ,,Daar groeiden we in vier jaar echt uit ons jasje, met als hoogtepunt het optreden van De La Soul. Op het einde gebruikten we elke centimeter die we kregen.” Twee jaar geleden ‘mochten’ ze eindelijk naar Het Park, bij de Euromast. Daar worden volgende week zo’n zesduizend bezoekers verwacht, het tienvoudige waarmee ze tien jaar geleden begonnen.

Sfeer

Ebeli: ,,Toch vinden de mensen dat de sfeer nog steeds de unieke eigenschap van Oranjebitter is. Die is heel persoonlijk, omdat we er alles van onszelf instoppen. Dat voelen mensen. We staan nog steeds elk jaar zelf de bewonersbrieven in de bus te stoppen, omdat het traditie is. Ook werken we al tien jaar met dezelfde opbouwploeg. Als jubileum-act treedt een van hen dit jaar op met zijn band ‘De Gelukzoekers’.”

Moeder

Daarnaast mogen bijvoorbeeld de ouders van alle artiesten altijd komen. Ebeli: ,,Mijn moeder komt zelf niet maar rijdt altijd wel even langs, om te kijken of alles goed gaat.” Sancha: ,,Het is mooi om te horen dat wij voor mensen inmiddels echt een traditie zijn geworden. Hét feest waar ze elk jaar met hun vrienden heengaan.” Ebeli: ,,Laatst bedankte iemand ons omdat hij dankzij Oranjebitter eindelijk zijn vrienden uit Amsterdam op kon bellen en uitnodigen voor Koningsdag.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

Snoepje uitgebracht in Feyenoord-editie

Snoepje uitgebracht in Feyenoord-editie

Foto van 'Erik Jonk'

25 APR 2018

Feyenoord en Rotterdammertjes slaan handen ineen voor limited edition Rotterdams snoepje.

Vind je Feyenoord om op te vreten? Dat kan nu letterlijk. In samenwerking met Feyenoord heeft Rotterdams enige echte snoepje nu een limited edition uitgebracht: de Feyenoord-editie. De 'smakelijke bouwstenen' zijn speciaal voor deze variant voorzien van de clubkleuren van de voetbalclub. Op de voorzijde van het doosje pronkt stadion De Kuip en aan de binnenzijde van de verpakking valt de prijzenkast van Feyenoord te bewonderen. De Feyenoord-editie Rotterdammertjes is slechts tijdelijk verkrijgbaar.

Hele leven supporter

De wens voor een samenwerking met Feyenoord kwam van beide kanten. Rotterdammertjes-oprichter Olaf Ouwerkerk: ,,Ik ben al mijn hele leven supporter van Feyenoord. Daarnaast is De Kuip een schitterend icoon van Rotterdam en daardoor kanshebber voor een eigen snoepeditie. Stadion Feijenoord (De Kuip) is sinds de ingebruikname in 1937 al ruim 80 jaar een toonaangevende en waardevolle plek in de Nederlandse sportgeschiedenis." Eerder al werden de doosjes van de Rotterdamse snoepjes voorzien van de Euromast, Rotterdam Centraal Station, Erasmusbrug en ss Rotterdam.

Snoepje uitgebracht in Feyenoord-editie

Kaneel-mintsmaak

Door een eigen snoepje te ontwikkelen voor Feyenoord, bouwen De Rotterdammertjes letterlijk mee aan het succes van de voetbalclub. Als uitzondering veranderde voor deze editie eenmalig de kleur van de normaliter goudbruine bouwsteentjes. De vertrouwde kaneel-mintsmaak blijft herkenbaar, met een lichte toevoeging van citroentonen. De Feyenoord-editie is te koop op de webshop en bij de vaste verkooppunten van De Rotterdammertjes. Ook zijn de doosjes met rood/witte snoepjes tijdelijk te vinden bij de Feyenoord Fanshops.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

1

Politie onderzoekt dood baby Rotterdam

Politie doet onderzoek in een woning aan de Mathenesserdijk in Rotterdam-West waar een stoffelijk overshot is gevonden van een kindje. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

25 APR 2018

In een woning in Rotterdam-West is een stoffelijk overschot gevonden van een 'jong persoon', meldt de politie.

Volgens het AD gaat het om een zeven maanden oude baby, maar de politie wil dit nog niet bevestigen. Het is nog niet bekend hoe de baby is overleden. Agenten zijn ter plaatse en doen onderzoek.

Verklaring

De ouders van het kindje waren op het moment dat de politie aankwam, aanwezig in de woning. De vader heeft zich gemeld bij de politie en is mee naar het bureau voor een verklaring.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

7

Nauwelijks vrijmarkt toegestaan in centrum dit jaar

Nauwelijks vrijmarkt toegestaan in centrum dit jaar Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

25 APR 2018

Door de werkzaamheden in de stad is dit jaar op Koningsdag slechts in twee straten vrijmarkt in het centrum van Rotterdam: op de Binnenrotte en een deel van de Hoogstraat. Dit meldt de gemeente Rotterdam op haar website.

Fors minder

Het aantal locaties voor de vrijmarkt in het centrum is in 2018 fors minder in vergelijking met de voorgaande jaren. Dit heeft onder andere te maken met de herstructurering van de Coolsingel, de afsluiting van de Maastunnel, geplande verbouwingen in het centrum en het vrij houden van belangrijke verkeerswegen in de stad.

De vrijmarkt is dit jaar alleen op de Binnenrotte en een gedeelte van de Hoogstraat. In alle overige straten binnen het centrumgebied is het niet toegestaan een vrijmarktplaats in te nemen. Alle beschikbare plaatsen zijn inmiddels uitgegeven. Op de Nieuwe Binnenweg is vrijdag wél een markt met kraampjes georganiseerd door de ondernemersvereniging.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

51