Rotterdam

Arjan Bos (40) reed de Dakar Rally uit met een gebroken sleutelbeen. //Foto: Rallymaniacs.com

Arjan (40) over zijn Dakar: ‘Pijn is tijdelijk’

Arjan Bos (40) reed de Dakar Rally uit met een gebroken sleutelbeen. //Foto: Rallymaniacs.com

Foto van 'Suzanne van Leeuwen'

24 JAN 2017

Extreme hitte, hoogteziekte en een gebroken sleutelbeen. De 40-jarige Arjan Bos uit Bergschenhoek kreeg heel wat te verduren tijdens de Dakar Rally in Zuid-Amerika. Het besef wat er in de zwaarste auto- en motorrally ter wereld is gebeurd, komt bij hem steeds meer binnen. „Ik ben gefinisht. Hoe bijzonder die prestatie is, dringt pas echt door als je de reacties ziet van andere mensen.”

Arjan heeft 25 jaar motorcrosservaring en rijdt al een jaar of 15 ook off road. Twee jaar lang werkte hij naar de race toe. Hij werkte keihard om van 2 tot en met 14 januari mee te mogen doen aan de Dakar Rally in Paraguay, Bolivia en Argentinië op het onderdeel motorrijden. „Vanaf het moment dat je bent geselecteerd, gaat alles in een stroomversnelling. Je moet op zoek naar sponsoren en gaat als een blinde trainen. En voor je het weet, sta je aan de start. Gelukkig had ik een heel goed team dat al mijn vragen kon beantwoorden.”

Roes

De Dakar was voor Arjan een grote roes. „Je wordt twee weken lang geleefd. Je weet niet meer welke dag het is. Je staat rond 4 of 5 uur ’s nachts op, neemt een bakje spaghetti en verschijnt rond 6 uur in de ochtend aan de start van een etappe. Met maar een doel: uitrijden.”

En zo reed Arjan gedurende twee weken bijna elke dag lange stukken op zijn motor over diverse terreinen, onder allerlei omstandigheden. „In Paraguay was het bijvoorbeeld heel warm, meer dan 45 graden. En in Bolivia zaten we heel hoog en was het juist weer koud en regenachtig.”

Gebroken sleutelbeen

Ondanks alle tegenslagen lukte het hem om de rally uit te rijden. En er zat nogal wat tegen. „Mijn navigatiesysteem was stuk tijdens een etappe, ik heb aan het zuurstof gelegen omdat ik veel last had van hoogteziekte, er kwam een tak in mijn been die mijn spier raakte en op de een na laatste dag brak ik mijn linkersleutelbeen”, somt Arjan op.

Van opgeven wilde hij echter niets weten. Arjan moest en zou de Dakar uitrijden, gebroken sleutelbeen of niet. „Het was een heel lullige val, 50 kilometer voor het einde van de etappe van die dag. Maar ik heb door de pijn heen gebeten en ben naar een dokter gegaan. Niet naar een van Dakar, want als je dan te horen krijgt dat je niet meer mag rijden, lig je eruit. Dat was voor mij absoluut geen optie. Mijn motto was: pijn is tijdelijk, opgeven is voor altijd.”

Arjan ging naar een arts van het Nederlandse team en kreeg daar het advies om te stoppen, maar dat sloeg hij in de wind. Met een soort noodverband reed hij de laatste etappe uit. „Het was nog maar 65 kilometer over het terrein rijden, maar daarna moest ik nog 675 kilometer over de snelweg naar het podium in Buenos Aires. En die moest ik zelf rijden. Met pijnstillers en blik op oneindig ben ik daar aangekomen.”

Prestatie

De prestatie die heeft neergezet, dringt op dat moment nog niet echt tot Arjan door. Van de acht Nederlandse motorrijders zijn er drie gefinisht, waaronder hij dus. Van de 146 motorrijders, finishten er 96. Arjan eindigde als 83e. „Toen ik thuiskwam, drong het langzaam tot me door wat er was gebeurd. Ik kreeg bossen bloemen, kaarten, belletjes, appjes. Er zijn zoveel mensen die met mij mee hebben geleefd. Dat is echt ongelooflijk.”

Inmiddels is Arjan alweer een tijdje in Bergschenhoek. Vlak na Dakar werd hij geopereerd aan zijn sleutelbeen. „Ik had heel veel pijn na de operatie, maar gelukkig gaat het steeds beter. Ik ben aan het herstellen en vertrouw erop dat het helemaal goedkomt”, laat hij weten. Nog een keer met Dakar meedoen, ziet hij echter niet zitten. „Mijn droom was om de Dakar uit te rijden. Dat is gelukt. Ik word er denk ik ook niet gelukkig van als ik hem nog een keer uitrijd. Bovendien moet ik realistisch blijven. Ik ben zelfstandig paprikakweker en heb een jong gezin. Zo’n rally kost veel tijd en geld.” En motorrijden in het algemeen? „De komende twee maanden heb ik het wel even gehad met de motor, maar daarna gaat vast wel weer kriebelen.”

Meer weten? Op www.arjanbos.nl is alles te lezen over zijn Dakar Rally.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

GISTEREN

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

GISTEREN

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten


Onderwijsprestaties leerlingen Zuid blijven stijgen

Foto van ''

8 MRT 2019

De gemiddelde score van leerlingen op Rotterdam Zuid bij de Centrale Eindtoets is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Het verschil tussen Zuid en de resultaten van leerlingen in grote steden wordt daarmee steeds kleiner.

Investeren in extra onderwijs


Leerlingen gratis met de klas naar André Kuipers

Foto van ''

8 MRT 2019

Bijna 900 leerlingen van 16 Rotterdamse basisscholen krijgen vandaag de unieke kans om met hun klas gratis mee te gaan op een reis door de ruimte met astronaut André Kuipers. Tijdens de Techniekpact Collegetour vertelt Kuipers honderduit over zijn ruimtereis. Daarna kunnen leerlingen kunnen via proefjes en workshops ervaren hoe leuk wetenschap en techniek is.

Bèta belangrijk