Rotterdam

Bloemenman Cor: Dagje vrij nog altijd zeldzaam

Cor en zijn vrouw Anita willen in 2017 vaker een dagje vrij nemen. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Donna van der Kolk'

16 DEC 2016

Bekende en minder bekende Rijnmonders haalden afgelopen jaar het nieuws. In december kijken we terug. Deze keer: bloemist Cor Hofman en zijn vrouw Anita.

Cor plakte in januari een briefje op de deur van zijn bloemenzaak: „Mijn vrouw zei tegen mij: als je nou eens niet een dag vrij neemt, ga ik op zoek naar een andere vent". Dat vond een klant zo grappig, dat ze er een foto van een Twitter plaatste. Deze ging vervolgens het hele internet over en zo waren bloemenman Cor en zijn vrouw Anita ineens landelijk nieuws.

Hoe kijken jullie terug op 2016?
Met een grote lach. We hebben zoals altijd hard gewerkt, maar daar kregen we dit jaar meer waardering voor dan ooit. Het briefje heeft de ogen van mensen geopend. Ze zien nu in dat we er altijd zijn en hoeveel we daarvoor doen en moeten laten.

Dat briefje ging het hele internet over. Wat vonden jullie van alle media-aandacht?
Stiekem een beetje overdreven. Mensen uit de buurt weten dat er vaker briefjes met droge teksten op de deur hangen, dus we hadden geen idee dat het zoveel teweeg zou brengen. Ineens stonden camera’s in de rij en waren we bijna een week lang het meest gelezen nieuws, heel gek.

Vonden jullie die media-aandacht vervelend?
Veel media wilden ons neerzetten als zielig, omdat we zelden een dagje vrij zijn. Dat vonden we jammer, want we willen absoluut geen medelijden. Toch was het ook allemaal heel leuk. Het heeft ons veel gebracht. Meer mensen weten ons nu te vinden en we krijgen meer begrip, steun en waardering van klanten. Dat is het mooiste van alles.

En Mattie en Wietze namen jullie bloemenzaak één dag over. Hoe was dat?
Dat kun je wel een van de hoogtepunten van 2016 noemen. We hebben er onwijs veel voor moeten regelen, dus echt een rustdag was het niet. Sterker nog: we zijn nog nooit zo moe geweest als aan het eind van die dag, haha! We stonden al om 04.00 uur in de winkel om alles klaar te zetten en zaten vervolgens met bleke bekkies aan het ontbijt dat de radio-dj’s voor ons hadden geregeld. Maar het was ontzettend leuk.

Heb je daarna nog contact met ze gehad?
Vanuit henzelf niet. We hebben een rood-wit bloemstuk naar ze toegebracht, de kleuren van Q-Music. Dat vonden ze fantastisch. We hebben ook nog kraamcadeautjes opgestuurd, maar dat is natuurlijk een lastig verhaal. Ik denk ook dat ze op een stapel zijn beland, want als Mattie en Wietze ze gekregen hadden, weet ik zeker dat ze iets van zich hadden laten horen. Ze waren zo aardig.

Mattie en Wietze in de bloemenzaak van Cor. / Vincent van Dordrecht

Wat heeft alle commotie met jullie als stel gedaan?
De aandacht en reacties op het briefje hebben ons wel wakker geschud. Je wordt even met je neus op de feiten gedrukt en je beseft dat er iets moet gebeuren.

Dus nu nemen jullie vaker een dagje vrij?
Iéts vaker dan voorheen, maar een dag echt samen vrij is nog altijd zeldzaam. We hebben de zaak nog een dag dichtgegooid toen onze kleinzoon werd geboren. Daar wilden we echt van kunnen genieten. Nu facetimen we vaak in de zaak met hem, dat vinden we fantastisch. Maar als er klanten binnenkomen, stoppen we hoor.

Heb je door de bekendheid eigenlijk meer bloemen verkocht?
In het begin verkochten we inderdaad iets meer. Niet extreem, maar je merkte het wel. Nu is dat een beetje weggezakt, maar we verkopen nog altijd prima. De economie trekt natuurlijk ook weer aan.

Hoe gaat 2017 er voor jullie uitzien?
Ons goede voornemen is nog vaker een vrije dag inlassen. We zouden heel graag een weekje naar het buitenland willen, maar dat is een hele onderneming. Sluiten kan niet zomaar en personeel inhuren is een duur grapje. Dat zien we daarom niet zo snel gebeuren. Tenzij we de loterij winnen, dan gaan we twee weken naar de Caraïben en sluiten we de zaak.

Voorgoed, of alleen voor de vakantie?
Als we écht een grote prijs winnen, stoppen we met werken. Vanaf onze tienerjaren doen we dit al, dus dan is het mooi geweest. En dat laten we natuurlijk weten door middel van een mooi briefje op de deur.


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

GISTEREN

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats


Slimme watertaxi vaart straks uit zonder kapitein

Foto van ''

5 APR 2019

Sinds deze week vaart er een KPN-watertaxi over de Rotterdamse Maas. Nu nog mét kapitein, maar met de ambitie om de boot op termijn volledig zelfstandig te laten varen, op het netwerk van KPN.

Innovatieproject


MOMO komt met ‘positieve vervuilerstaks’

Foto van ''

5 APR 2019

Korting op eten en drinken als je met de fiets op het openbaar vervoer naar het festival komt. Dat is wat het Motel Mozaïque Festival verstaat onder haar ‘positieve vervuilerstaks’. Een manier om bezoekers die goed en groen bezig zijn te belonen.

Groene korting


Vier Moederdag bij Rotterdamse ouderen thuis

Foto: Vincent van den Hoogen

Foto van ''

5 APR 2019

Rotterdam-Noord viert feest op zondag 12 mei. Die dag komen schrijvers, muzikanten, verhalenvertellers, vrijwilligers en wijkbewoners samen op het Groot Letterfestival.

Twee bijzondere locaties, het Jan van der Ploeghuis – een woonhuis voor ouderen - en buurthuis het Klooster Oude Noorden veranderen voor een dag in festivallocaties.