Job Halkes
Job Halkes Binnenland 23 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Oud-voetballer Glenn Helder vol humor en zelfspot

Als iemand in het leven hoge pieken en diepe dalen heeft gekend, dan is het oud-profvoetballer en voormalig gokverslaafde Glenn Helder wel. Inmiddels timmert hij aan de weg als muzikant, gastspreker en het boek Van Arsenal naar de Bajes. Maar ook als stand-upcomedian is hij lekker bezig. Donderdagavond staat hij in Villa Thalia tijdens #comedy.

Hoe ontdekte je dat je talent hebt voor stand-up comedy?
Ik werd gevraagd voor het programma Celebrity Stand-Up van Comedy Central en dat was eigenlijk de eerste keer dat ik dat deed. Ik maak al wel een tournee met FC De Rebellen langs bijna alle theaters. Dat is erg leuk om te doen. Daar praat je natuurlijk ook over de domme dingen die je in het leven hebt gedaan en die zijn eigenlijk al lachwekkend genoeg. Het verschil met stand-up is dat je het wel zo moet vertellen dat mensen erom moeten lachen. Het moet iets strakker, maar volgens anderen heb ik er talent voor. En ik vind het een eer om met Roué Verveer op een podium te staan.

Was je vroeger ook al de grappigste in de kleedkamer?
Nou, laat ik het zo zeggen, ik was zeker niet de stilste, haha. Bij alle clubs, tot aan het Nederlands elftal aan toe, heb ik altijd gespeeld met leuke gasten. De één heeft een half uur stilte nodig voor de wedstrijd, maar ik had dat niet nodig. Ik wist wat ik kon en liet dat op het veld zien. Maar ik heb heel wat afgelachen in de kleedkamer. Toen ik als groentje bij Sparta kwam, had ik zeker respect voor de ouderen, maar ik was wel degene die daar het licht aan- en uitdeed. Zachtjes uitgedrukt, ik stond eerder vooraan dan achteraan als het om grappen maken ging. In mijn tijd bij Arsenal hebben ze weleens gruwelijk wraak genomen op me, hoor.

Is dit ook een manier van verwerken?
Nee, dat niet. Het is allemaal al zo lang geleden en ik heb het al lang verwerkt. Ik heb me geschaamd voor alle domme dingen die ik gedaan heb. Maar ik schaamde me niet voor anderen, maar voor mezelf. Ik heb een goed hart, maar mijn hoofd deed domme dingen. Je kunt er wel over zwijgen, maar het wordt toch niet vergeten.

Is stand-upcomedy iets wat je altijd al wilde?
Ik ben wel van de humor, maar ben er niet naar op zoek gegaan of zo. Ik ben ervoor gevraagd en het is gewoon lekker om te doen. Ik merk dat het me geen moeite kost. Kijk, als je mij vraagt naar de constructie van een raket van de NASA, haak ik af, maar dit kan ik wel. Ik weet wat ik kan, maar weet ook heel goed wat ik niet kan.

Waar ben je zenuwachtiger voor? Een vol voetbalstadion of een zaal toeschouwers zoals donderdagavond?
Voor alle twee ben ik niet zenuwachtig. Als ik iets leuk vind om te doen, dan kijk ik er met plezier naar uit. Maar bij voetbal wist je wat je kon en wisten de mensen ook wat ze konden verwachten. Met comedy is het toch een kwestie van smaak. Bij het voetbal had ik wel wedstrijdspanning, maar dat was een onderdeel van jezelf oppeppen. Stand-up ligt wel iets verder uit mijn comfortzone, maar humor en zelfspot liggen mij wel. Wat dat betreft kijk ik er echt naar uit. Als de mensen een leuke avond hebben, dan is het prima. En ik spaar mezelf zeker niet.

Ga je dit vaker doen in de toekomst?
Ik word wel steeds vaker gevraagd, maar ik ben ook nog heel druk met FC De Rebellen en het geven van lezingen. Zo spreek ik voor jongeren, maar ook voor een groep gevangenisdirecteuren. Puur vanuit mijn eigen ervaring. En dan gaat het natuurlijk wel een stuk serieuzer. Maar ik vind het heel leuk om te doen, dus het kan er wel bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.