Opkomstdebacle dreigt voor Rotterdams woonreferendum

30 november 2016 om 14:04 door Job Halkes
Opkomstdebacle dreigt voor Rotterdams woonreferendum
Wethouder Joost Eerdmans is tot nu toe een van de weinige stemmers. / ANP

Rotterdammers blijken niet echt warm te lopen om te gaan stemmen voor het Woonreferendum. De opkomst blijft fors achter om de benodigde 30 procent te halen. Om 14.00 uur had 7,3 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers hun stem uitgebracht.

Ter vergelijking, met de Europese verkiezingen in 2014 lag het percentage stemmers op datzelfde tijdstip op 11,8 procent. De uiteindelijke opkomst kwam toen uit op 28,8 procent. Ook bij de twee stembureaus in de Centrale Bibliotheek op de Hoogstraat is het rustig. „We hebben tot nu toe 158 stemmers gehad”, vertelt Bea Ramaekers, een van de stembureauvoorzitters. „Ik doe dit nu voor de vierde keer en heb het nog nooit zo rustig gezien. En wat me opvalt is dat mannen meer komen stemmen dan vrouwen.”

De lage opkomst is voorlopig goed nieuws voor wethouder Ronald Schneider. Hij lijkt zijn Woonvisie 2030 ongehinderd door te kunnen zetten. Daarin staat onder meer dat duizenden woningen moeten worden gesloopt of gerenoveerd. De kosten van het referendum bedragen 1,6 miljoen.

Via de website stadsreferendum30november.nl is de opkomst live te volgen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!