Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 2 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Kwast & Kaal eenmalig terug op Lezersfeest

Kwast & Kaal (Ernst van der Kwast en Wilfried de Jong) en de band Ocobar gaven in 2009 een onvergetelijk optreden tijdens het Lezersfeest in Bibliotheek Rotterdam. Dat ontaardde in een grote jamsessie met collega-schrijver Nico Dijkshoorn op gitaar en bezoekers die uit hun dak gingen. Op zaterdag 12 november komen ze nog één keer terug op het 20-jarig jubileum van het feest.

Jullie keren terug!

Ernst van der Kwast: Ja. Het was toen eenmalig en nu weer. We worden uit de doodskist gehaald.

Twee mannetjes

Wat gaan we horen?

De vorige keer lazen we homo-erotische brieven voor, maar ik weet niet of dat weer zo is. Je krijgt in elk geval macabere, grappige, gekke teksten. Ik draag ook voor uit mijn nieuwe werk Het wonder dat niet omvalt en uit zestig odes aan bijzondere Rotterdammers, zoals de grasmeester van De Kuip. Je ziet met Wilfried en mij twee mannetjes die elkaar proberen af te troeven. Ergens is het tussen ons toch een wedstrijd.

Nico Dijkshoorn is er ook. Hoe gaat dat aflopen?

Nico is op de hoogte van ons optreden, dus hij zal zich fysiek en mentaal wel voorbereiden. De vorige keer vielen er over de hele avond 24 vrouwen voor ons flauw, maar eerlijk gezegd gingen de meesten van hen bij Nico tegen de vlakte.

Je staat misschien op het allerlaatste Lezersfeest. Wordt dat een gemis?

Het is jammer, want het Lezersfeest heeft een landelijke uitstraling. Op literatuurgebied blijft er weinig over in Rotterdam. Gelukkig heb ik zelf nog een eigen literair programma, Boek en Meester. Daarin interview ik schrijvers anderhalf uur lang, zoals Herman Koch op 24 november in Kino. Het zou zonde zijn als er een ding wegvalt. Maar ja, laten we deze editie dan maar met een hoop herrie eindigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.