Rotterdam

VINCENT VAN DORDRECHT

Elf genomineerden voor Architectuurprijs Rotterdam

VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

2 NOV 2016

Rotterdam is de architectuurstad van Nederland. Elk jaar komen er weer nieuwe pareltjes bij of worden plekken zo opgeknapt dat ze weer stralen als nooit tevoren. Voor de Rotterdamse Architectuurprijs werden 44 projecten genomineerd, waarvan er 11 zijn doorgedrongen tot de laatste ronde. Tot en met 1 december mogen mensen stemmen op hun favoriet. Dit zijn de genomineerden:

Skatepark Westblaak
Een wat verouderd skatepark is omgetoverd tot een waar paradijs voor skaters, in-liners, steppers en BMX’ers. Skaters en ontwerpers hebben hun ziel en zaligheid in het ontwerp gestoken en met succes.

MFC Rozenburg
Rozenburg valt sinds een paar jaar onder Rotterdam en prachtige gebouwen hebben ze ook daar. Dit multifunctionele centrum met faciliteiten op het gebied van sport en verenigingsleven vormt de nieuwe entree van het dorp en bevat onder meer een zwembad, horeca en sportzaal.

Kantine Walhalla
Van kantine tot theater. Op Katendrecht doen ze het gewoon. Kantine Walhalla zit tussen de loodsen Fenix I en II. Voor de oorlog was het een grote loods, maar door een bom werd deze in tweeën gespleten. Deze ruimte werd benut voor een kantine voor de arbeiders. Nu is het een theater waarvan de jury erg gecharmeerd is.

Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

Raadzaal Stadhuis
Na een grondige renovatie is de raadszaal van het stadhuis aan de Coolsingel weer toekomstproof. Zo is de geluidsinstallatie fors verbeterd, zijn antieke panelen in deze zaal gerestaureerd en is het meubilair aangepast. De bodes op het stadhuis laten met trots de nieuwe zaal zien als je even binnenloopt.

Vroesenpaviljoen
Het Vroesenpark is al jaren populair als stadspark, maar echte horeca was er nog niet. Sinds de opening van het Vroesenpaviljoen is er nog meer reden om er te blijven hangen. Helemaal leuk is dat het initiatief voor dit paviljoen bij de buurtbewoners vandaan komt. En het is nog niet af, want het is zo opgezet dat het pand nog kan groeien in de toekomst.

Station Bergweg
Een trein stopt er al een tijdje niet meer, maar wachten moet je er nog wel. Want het Italiaanse restaurant Happy Italy is razend populair. Het historische station heeft een ware metamorfose ondergaan. Vooral de glasgevel is indrukwekkend te noemen.

Westersingelbrug
Een brug kan natuurlijk niet ontbreken op deze lijst en de Westersingelbrug is met recht bijzonder. Dit stukje centrum is gespaard tijdens het bombardement. Deze nieuwe brug is neergelegd midden in het park en is volgens kenners ‘een sieraad voor het park’.

Timmerhuis
Wie dit gebouw voor het eerst ziet, blijft ernaar kijken. Het Timmerhuis, opgebouwd uit een soort van pixels, maakt indruk met zijn glaspartij. In combinatie met de oude gevel van het Timmerhuis is het centrum een trekpleister rijker.

SkilledIn Office
De grote onbekende voor velen in deze lijst is SkilledIn Office. Dit is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland. Het gebouw van 130 vierkante meter omvat kantoor, presentatieruimte en een trainingscentrum.

MFSA De Sportmotor
Op Rotterdam-Zuid is de multifunctionele sportaccommodatie De Sportmotor geopend. Het unieke eraan is dat het gebouw op verschillende etages sporthallen heeft. Zo bleef er ruimte over voor een riant voorplein. Opvallend detail zijn de puien die uit glas en metaal bestaan.

FIRST Rotterdam
Tegenover Rotterdam Centraal verscheen een heuse wolkenkrabber van 130 meter hoog met een grootstedelijke uitstraling. FIRST Rotterdam is een kantoorgebouw, waarin ruimte centraal staat. De grote vensteroppervlakken en het beton zijn een subtiele verwijzing naar het Groot Handelsgebouw aan de overkant van de straat.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats