Rotterdam

Zoektocht naar de ultieme Nederlandse kaasplank

Het boek 'De Nederlandse Kaasplank' moet mensen helpen bij het samenstellen van een goede kaasplank met kazen uit eigen land. Foto: Vincent van Dordrecht.

Foto van 'Donna van der Kolk'

12 OKT 2016

Duizenden kilometers werden er gereden om het boek De Nederlandse Kaasplank samen te kunnen stellen. In totaal bezochten fromager Maarten Koek, schrijver Etienne Verhoeff en fotograaf Maaike Petri 21 kaasboerderijen in heel het land op zoek naar de ultieme Nederlandse kaasplank.

Slechte kaasplankjes

„Het idee voor het boek is ontstaan toen Etienne en zijn vriendin Maaike bij mij in Perceel in Capelle kwamen eten”, vertelt Koek, die in 2015 door Gault&Millau uitgeroepen werd tot Beste Fromager van het Jaar. „Ik ben zelf al heel lang bezig met kaas en weet dat in de horeca heel veel kaasplankjes niet goed zijn. Ook Etienne en Maaike hadden dat gevoel. Zo zijn we op het idee gekomen om een boek te maken waarmee we de mensen in de horeca en thuis een handvat kunnen geven bij het samenstellen van een goede, Nederlandse kaasplank.”

Geen port

De drie begonnen met het opstellen van een lijst van kaasboerderijen in het land. „Daarna begon het inplannen van de afspraken. In een paar maanden tijd hebben we 21 boerderijen bezocht en 23 kazen besproken”, aldus Koek. „Daarnaast geven we in het boek ook voorbeelden en vertellen we wat je er zoal bij kunt serveren. Niet die port, maar een witte wijn, cava of bier. En een beetje honing of pecannoten kan heerlijk zijn.”

Passie

De tocht door het land heeft ook bij Koek indruk gemaakt. „We hebben mooie verhalen gehoord van boeren die ontzettend gepassioneerd bezig zijn. En ik ben ook bij kazen geweest die ik nog niet kende. Zo ontdekte ik in Stroe een waanzinnige geitenkaas. En in een boerderij nabij Amsterdam een prachtige schapenkaas en roodbacteriekaas. En die boer was pas drie jaar bezig.” Sommige boeren zijn ook heel nuchter. „Ik sprak een boer die vertelde dat zijn kaas in een Antwerpse kaaswinkel werd verkocht. Toen hij de naam Van Tricht noemde, wist hij niet dat dat een van de beste kaaszaken ter wereld is!”

Maar wat Koek vooral is bijgebleven, is het harde werken van de boeren. „Ik had al veel respect voor ze, maar als je van dichtbij ziet hoe deze mensen dag in dag uit bezig zijn met hun vak, dan groeit dat respect alleen maar.” En Nederland mag van Koek best trots zijn op wat er de afgelopen jaren is bereikt. „De Nederlandse kazen kunnen zich best meten met het buitenland. Bij internationale wedstrijden winnen we geregeld prijzen. En onze kazen zijn in Duitsland populair.”

Rauw

Zelf geeft Koek de voorkeur aan een rauwe melkkaas. „Een gepasteuriseerde kaas kan ook lekker zijn, maar als je diep in mijn hart kijkt, geef ik de voorkeur aan rauwe melk. Dan proef je echt nog waar de kaas vandaan komt en wat de dieren hebben gegraasd.” Met het boek hopen de drie de horeca en de mensen thuis een handje te helpen. „Je kunt zo met een lijstje naar de kaasboer. Uiteindelijk verschillen smaken wel, maar wij hebben de combinaties uit het boek zelf getest en zijn tevreden.”

Het boek gaat officieel vanaf 15 oktober in de verkoop. Bestellen kan onder meer via de website van bol.com. Of via de website van de uitgever: www.trichispublishing.nl


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Haute Cuisine voor max 10 Satebar, Campus EUR

Foto van 'Tara Lewis'

16 MEI 2019

In de zon op de campus van de EUR geniet Marko de Haan van gado gado met saté én alle knappe jonge mensen.

Master Criminologie


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht