Rotterdam

Vincent Bakker zet de Maxicosi in zijn bestelbus en snelt terug om het tweede kind te redden. Op dat moment arriveert ook de politie. / PRO247

Camera videoA20-held: Ik wilde die kinderen levend eruit krijgen

Vincent Bakker zet de Maxicosi in zijn bestelbus en snelt terug om het tweede kind te redden. Op dat moment arriveert ook de politie. / PRO247

Foto van 'Job Halkes'

24 OKT 2016

De held van 2016 wordt hij door zijn collega’s al genoemd, maar voor Vincent Bakker (26) uit Spijkenisse voelt het nog wat apart. Hij was de man die donderdagochtend hielp bij het redden van twee kinderen uit een in brand staande auto op de A20. Een filmpje van het incident dat de politie online zette, is inmiddels tienduizenden keren bekeken.

„Ik heb alleen een schrammetje op mijn hand. Die kwam erop toen ik een ruitje insloeg”, vertelt Bakker in een interview aan het Reformatorisch Dagblad. Dat hij zoveel lof en waardering krijgt voelt wel fijn. „Maar daarvoor heb ik die kinderen niet gered. Ik wilde ze hoe dan ook levend de auto uitkrijgen. Het had ook geen seconde langer moeten duren, want dan waren ze levend verbrand.”

Bakker was donderdagochtend in het busje van zijn werkgever op weg naar een onderhoudsklus op een basisschool in Rotterdam-Zuid. „Ik had net mijn broertje aan de lijn en zag dat er aan de kant van de weg iets aan de hand was. Daar stond een auto waar een steekvlammetje uitkwam.”

Paniek

Bakker bedenkt zich geen moment en zet zijn bus achter het voertuig. „De moeder kwam in paniek de auto uit. „Mijn kinderen! Mijn kinderen!” riep ze. Achterin zaten twee kinderen, later bleek het om een meisje van 3 maanden te gaan en een jongetje van 2,5 jaar. De deuren van de brandende auto konden niet open. Kennelijk kon de wagen vanwege de brand niet meer worden ontgrendeld. Ik aarzelde geen moment. Met mijn blote vuist sloeg in een achterruitje in. Goed hard. Hij ging er in één keer uit. Ik kon de baby in haar maxicosi de auto uitkrijgen. Toen stond de kofferbak al in de brand. Het meisje heb ik, met maxicosi en al, veiliggesteld in mijn bus. Ik dacht: Het ene kind in de bus en dan het volgende halen.”

Met een buigijzer uit zijn busje keert hij terug en slaat de tweede ruit in. Gearriveerde agenten helpen daarbij en trekken het tweede kind naar buiten. „Dat had geen seconde langer moeten duren, anders waren die kinderen leven verbrand. Op het moment dat de jongen uit de auto werd gehaald, brandde de achterbak al.” Ondanks alle gevaren zette Bakker door. „Ik stond vol adrenaline. Er gaat zo veel door je heen. Je denkt: Dadelijk ontploft die auto. Ik zal niet ontkennen dat ik bang was. Je weet niet wat er kan gebeuren. Je denkt: Straks kan ik het niet meer navertellen. Maar aan de andere kant wil je hoe dan ook die kinderen eruit halen.”

Duizend keer bedankt

De moeder was volledig in paniek. De vader heeft hem wel duizend keer bedankt. Zijn eigen vriendin, die hij na het voorval belde, is apetrots op hem. En de klus op de basisschool heeft hij gewoon afgemaakt. „Dat zorgde voor wat afleiding.”

De politie heeft al laten weten Bakker zeer dankbaar te zijn en hem zeker nog in het zonnetje te gaan zetten voor zijn heldendaad.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel