Camera videoFietsen naar brugklas bijna zo link als motorrijden

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

22 SEP 2016

Even je smartphone pakken op de fiets. Voor veel jongeren is dat de gewoonste zaak van de wereld, maar daardoor vallen er jaarlijks wel veel slachtoffers. Een op de vijf verkeersongevallen onder jongeren wordt volgens onderzoek veroorzaakt door smartphonegebruik.

„Alleen motorrijders hebben meer kans op een ongeval dan brugklassers. Dat komt omdat ze de weg nog niet zo goed weten, graag naast elkaar fietsen en de smartphone gebruiken. Alle zintuigen die je nodig hebt in het verkeer, worden opgeëist door de smartphone”, zegt directeur Felix Cohen van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Onweerstaanbaar piepje

Met de speciale Virtual Realitygame ‘Beat the Street’ van VVN en Samsung moeten jongeren zich meer bewust gaan worden van de gevaren op de weg. „Zo’n piepje van je telefoon van een nieuw bericht is onweerstaanbaar, maar realiseer je dat het best gevaarlijk is”, vertelt Cohen. Hij mocht donderdagochtend een groep van dertig brugklassers op Het Nieuwe IJssel College in Capelle aan den IJssel toespreken.

VVN en Samsung bedachten een Virtual Realitygame. Met dit spel maken scholieren levensechte dingen mee die in het verkeer kunnen gebeuren. „Op deze manier ervaren ze via VR wat de gevaren zijn”, aldus Menno van den Berg, Corporate Mobile Vice President van Samsung. „Wij willen een rol spelen in het zo veilig mogelijk naar school laten gaan van kinderen. En zo’n VR-bril is een fantastisch educatief middel om dingen uit te leggen. De komende tijd gaan we langs meer scholen met de game en het spel is binnenkort te downloaden.”

Mooi hulpmiddel

Voor Bram van Welie, directeur van Het Nieuwe IJssel College, is het verkeer een grote zorg. „Gelukkig hebben we geen ernstige ongevallen gehad de laatste tijd, maar ik zie de gevaren hier op de weg wel. Het naast elkaar fietsen, even de mail checken of zelfs huiswerk maken op de fiets.” De school doet er van alles aan om de brugklassers weerbaarder te maken in het verkeer, maar een VR-game is wat hem betreft een enorm hulpmiddel. „Theorie is nuttig, maar nu ervaren ze echt hoe het gaat.”

Bekijk hier een filmpje van de jongeren met de VR-bril:

Wat vinden de scholieren van de game?

Mathijs den Ouden (12)

De game is heel erg cool. Ik ben er zeker wat wijzer van geworden, want met scooters en auto’s heb je snel een botsing. Zelf gebruik ik af en toe de telefoon op de fiets, al heb ik internet uitstaan.

Wessel Kool (12)

Ik vind de game leuk, al is het wel gek omdat je jezelf niet ziet. Maar dit is wel leuker dan het leren uit een boekje. Zelf gebruik ik de telefoon meestal niet op de fiets, maar ik zie het anderen wel doen.

Anouk Hoitink (12)

Deze game is echt een hele leuke ervaring. Zelf heb ik gelukkig nog niets meegemaakt, maar ik weet nu dat ik goed moet opletten. Ik gebruik mijn telefoon wel op de fiets, maar ik moet meestal rechtdoor.

Robin Vrolijk (12)

Het is leuk om te zien en ervaren wat er kan gebeuren. Ik ben zelf aangereden door een scooter en heb mijn arm gekneusd. Ik lette wel op, maar de scooterrijder niet. Soms kijk ik op de fiets op mijn mobiel.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

1 UUR

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

2 UUR

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 15:26

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 15:15

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 19.30

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 14:28

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.