Rotterdam

Chris van der Velde met zijn 'muggenvangers'. Sinds vorige week is er een run ontstaan op het plantje en is er volop interesse vanuit binnen- en buitenland. / VINCENT VAN DORDRECHT

Enorme run op mug etende plantjes van Chris

Chris van der Velde met zijn 'muggenvangers'. Sinds vorige week is er een run ontstaan op het plantje en is er volop interesse vanuit binnen- en buitenland. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

24 AUG 2016

Duizenden bestellingen, belletjes uit Florida en Curaçao en dagelijks mensen die aankloppen bij de kas van de familie Van der Velde in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Sinds vorige week bekend werd dat de 20-jarige Chris van der Velde dé oplossing tegen vervelende muggen heeft gevonden, stromen de verzoeken binnen.

Per toeval ontdekte Chris een vleesetende plant die muggen en fruitvliegjes aantrekt en opeet. Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend en is de mailbox ontploft. „Ik ben het overzicht een beetje kwijtgeraakt. We proberen alles uit te leveren, maar zo’n gekkenhuis had ik niet verwacht.” En nu de temperatuur oploopt worden muggen nog actiever in de slaapkamer. „Vorige week hadden we al een piek na alle publiciteit en nu begint het weer drukker te worden. Ik had het rustig willen opbouwen met de webshop, maar dat zit er niet in.”

Want een week of twee geleden, toen de webshop van Chris online ging, hoopte hij op vijf bestellingen per dag. „Dat is wel iets meer geworden, haha.” Het idee voor de plant ontstond tijdens een bezoek aan een beurs, waar hij kennismaakte met de vleesetende plant. Na een bezoekje aan de beurs besloot Chris om een aquarium te plaatsen met vleesetende planten. De plant is een moerasplant en moet vochtig blijven. „Ik vond de planten er leuk uit zien, maar de volgende dag bleek dat de plant ook nog een unieke werking had.”

Niet meer gestoken

Want waar de voor muggen allergische Chris normaal flink wordt gestoken, bleek de plant muggen te vangen. Chris en zijn vader wisten dat ze hier iets mee moesten doen en zo ontwikkelde ze het speciale ‘plantenaquarium’, waardoor muggen op afstand worden gehouden. „Dankzij de vleesetende plant heb ik al zes maanden geen last van muggenbeten.” En veel verzorging vragen de plantjes niet. „Je zet de plantenbak neer in de buurt van licht en vervolgens hebben ze maar één keer per maand water nodig, wel zo handig want iedereen kan deze plant verzorgen.”

Eerder sprak Chris al de droom uit dat zijn plantje straks ook verkrijgbaar is in het tuincentrum, maar dat dat ook tuincentra in Florida zouden worden had hij niet voorzien. „We zijn nu aan het bekijken hoe we de plantjes ernaartoe kunnen krijgen. Want je hebt te maken met invoerrechten en zo.” Overigens kunnen we nog meer van dit soort opvallende plantjes verwachten. „We hebben nog meer leuke concepten die we in de markt willen gaan zetten.”


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Virtueel samenwerken aan een sociale stad

Foto: Maasstad Ziekenhuis

Foto van 'metronieuws'

5 DEC 2018

Een aantal CityLab010 plannenmakers bedacht dat virtual reality goed zou kunnen werken bij het bestrijden van eenzaamheid. Of bij het sturen van gedrag in moeilijke situaties. De techniek laat mensen letterlijk kijken met een andere bril op. Floris van der Breggen van SyncVR bedacht een manier om eenzaamheid te bestrijden bij ouderen. Tim Micklinghoff van de CED-Groep richt zich samen met bureau Halt op jongeren die moeite hebben met sociale omgangsnormen. En Jurn Quadt van Perron14 helpt met een VR-training buurtpreventieteams zich optimaal voor te bereiden op onveilige situaties.

Tekst: Cindy Mirande

SyncVR doorbreekt het isolement met technologie


Binnen 10 seconden je favo maaltijd mee in de trein

Foto van ''

4 DEC 2018

Nooit meer wachten op je Julia’s pasta en Turkse pizza van The Döner Company en óók nog eens je trein halen? Foodsy, het eerste pre-order & pay platform van Nederland, maakt het mogelijk.

De rij overslaan


Stookolie010 heeft een broertje, Solitaire

Het team achter Stookolie010 (met links Han Hoogerbrugge) heeft een nieuw drankje op de markt gebracht, Solitaire.

Foto van 'Ilja Post'

4 DEC 2018

Een jaar geleden brachten ze schijnbaar uit het niets Stookolie010 op de markt. Met een alcoholpercentage van 45 en de kenmerkende zwarte pepersmaak een ‘dubbele klap in je smoel’ van een lokale sterke drank. Inmiddels hebben de makers een nieuw, typisch Rotterdams ambrozijn ontwikkeld dat ietsjes liever is voor de slokdarm.

In je eentje genieten


Doodkonijn, van knuffel tot graffiti tot museum

Doodkonijn, van knuffel tot graffiti tot museum

Diana: 'Ik voelde me soms net een sweatshop, zoveel konijnen was ik aan het maken'

Foto van 'Tara Lewis'

29 NOV 2018

Hij begon als knuffel, verscheen daarna op Rotterdamse muren en heeft nu zijn eigen stripboek én expositie in het Natuurhistorisch museum: Doodkonijn.

Doodkonijn, een figuur uit de hoge hoed van illustrator Diana Kusuma, is in Rotterdam te zien op muren, bouwschuttingen, bestelbusjes, scooters en andere verrassende plaatsen. Het zwarte konijn met wit skelet heeft nu zelfs zijn weg gevonden naar de muren van het Natuurhistorisch Museum, waar tot en met 20 januari de expo ‘Het leven van Doodkonijn’ is te zien. In het gelijknamige het stripboek komen lezers meer te weten over het ontstaan van Doodkonijn. Kusuma: ,,In het echt ging het wel iets anders dan in het boek. Eigenlijk is Doodkonijn een knuffel die ik voor mijn zoontje heb gemaakt, toen het konijn van een goede vriendin dood ging. Het was een wit konijn: Kees. Mijn zoon wilde weten hoe dat er onder de grond uitzag, hij had het idee dat er zo’n perfect skelet zou liggen.” Omdat ze al vermoedde dat dit nog weleens tegen kon vallen groef ze Kees -zonder haar zoon- op. ,,Daar was weinig meer van over, dus besloot ik een knuffel te maken van een konijnenskelet. Andere mensen vonden die zo leuk dat ik er meer ben gaan maken.”

Doodkonijn werd bekender toen hij op Rotterdamse muren begon te verschijnen. ,,Eigenlijk was ik gestopt met graffiti spuiten toen ik moeder werd, omdat ik vond dat het tijd werd om volwassen te worden. Maar toen ik werd gevraagd om mee te doen aan een expositie waar ik weer in aanraking kwam met streetart. Dit vond ik zo leuk dat ik dacht: waarom ben ik hiermee gestopt?” Bij het kiezen van een eigen graffitikarakter als alias was de keuze snel gemaakt: Doodkonijn. ,,Af en toe schuif ik aan bij het collectief Lastplak. Zo heeft hij zijn weg naar de straat gevonden.”


Telefoonhoesje als canvas voor kunstenaars

Foto van 'Ilja Post'

21 NOV 2018

Als kunstenaar is het soms lastig om voldoende exposure te genereren. Daarom ging Frank van Velzen van Tucknee op zoek naar nieuwe manieren om artiesten een platform te geven. Hij print hun werk op hét item dat we altijd, overal op zak hebben: ons mobieltje. Of preciezer, het hoesje daar omheen.

Skatescene


Reisbureau voor minima zoekt nieuwe ‘reisleider’

Foto van 'Ilja Post'

21 NOV 2018

Rita’s Reisbureau, opgericht in 1998, organiseert vakanties voor mensen met een krappe beurs. Dat doet zij door mensen die wat over hebben te koppelen aan mensen die weinig hebben. Bijvoorbeeld door eigenaren van caravan of vakantiehuisje te vragen deze een week gratis af te staan.

Om misbruik tegen te gaan, worden deelnemers hiervoor aangemeld door dokters, psychiaters of de bestaande hulpverlening. Jezelf opgeven is – helaas pindakaas -geen optie.


Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Dynamite bij Akong

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

20 NOV 2018

Als Kirsti Goossens zin heeft in een lekker broodje, reist ze naar Rotterdam voor een broodje Dynamite van A-Kong.

Door Tara Lewis

Kirsti Goossens (39) was vroeger een graag geziene gast in het Rotterdamse nachtleven. Op de Oude Binnenweg komt ze dan ook aan de lopende band bekenden tegen, onder wie zelfs een ex-vriendje. Drie jaar geleden verhuisde ze echter naar Capelle aan den IJssel. ,,Mijn man woonde daar al toen ik hem ontmoette. Ik had het wel een beetje gehad in Rotterdam dus de keuze was snel gemaakt.”


Likeability of5

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Foto van 'Tara Lewis'

20 NOV 2018

Wie uitgaat zonder alcohol is vaak aangewezen op spa rood, tomatensap en frisdrank. Gelukkig verovert Wesley Kassels de Rotterdamse horeca met zijn Mister Kombucha, als gezonde keuze in plaats van bier en frisdrank.

Twee jaar geleden ging Wesley Kassels (34) op wereldreis. ,,Ik zat een beetje vast in mijn werk als voedingsadviseur, personal trainer en gymleraar. Toen besloot ik in mijn eentje zestien maanden te gaan reizen, juist omdat ik daar slecht in ben. Het betekende wel dat ik geen werk meer zou hebben als ik terug zou komen. Zo dwong ik mezelf om na te denken over wat ik echt wilde.”

Japan


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

BAR gooit de handdoek in de ring

Nog zeven maanden vlammen en dan is het over en uit voor BAR.

Foto van 'Ilja Post'

16 NOV 2018

Het is voorbij, over en uit, finito. Na zes jaar stopt de Rotterdamse nachtclub BAR ermee: 30 juni 2019 sluiten de eigenaars definitief de deuren. Online is hun beroemde slogan ‘this must be the place’ al veranderd in ‘this must be the end’.

Underground


Rijkdom als bron van geluk

Foto van ''

13 NOV 2018

Hoe stellen ouders grenzen in een supermateriële wereld waarin kinderen opgroeien met de nieuwste gadgets, merkkleding en funny trips? Families als de Trumps en Kardashians geven het idee dat rijkdom onuitputtelijk is. Als liefde wordt uitgedrukt in geld, dan wil je er toch zoveel mogelijk van hebben? De Vrekkin, een hilarische familiekomedie van Het Nationale Theater, gaat over een schaamteloze familie met te veel geld en te weinig realiteitsbesef. Moeders mode-imperium lijkt een onuitputtelijke bron van geld voor haar kinderen die zich tot inhalige mormels ontwikkelen. Als ze zich realiseert dat iedereen van haar profiteert, gooit moeder de kluis dicht. Niemand wil louter een creditcard met armen en benen zijn. Ondertussen leven haar kinderen zich uit in geheimen, stiekeme verlangens en foute vriendjes. De gezinschaos is compleet. Het stuk laat zien dat je een gezin niet kunt runnen als een bedrijf en dat geld niet hetzelfde is als oprechte aandacht.

De Vrekkin van het Nationale Theater, 25 november, Theater Rotterdam Schouwburg


iKapitein wint Aardig Onderweg Award

Foto van ''

13 NOV 2018

iKapitein Wesley dos Santos pakte de hoofdprijs van de Aardig Onderweg Award, een initiatief van de RET. Met de 25.000 euro die hij hierbij won, kan hij een elektrische sloep laten bouwen. Met deze boot wil Wesley toeristen en Rotterdammers vanaf het water zijn wijk Delfshaven en ook andere delen van Rotterdam laten zien. Terwijl de sloep over het water vaart, verzamelt de sloep met een vuilvanger plastic. Dankzij deze slimme dubbelfunctie kende de jury Wesley dos Santos de hoofdprijs toe. De award is niet het eerste succes voor de Rotterdammer. Hij maakt ook furore met Diversité Footwear, een schoenenmerk dat hij met zijn spaargeld financierde. Samen met zakenpartner Adilson Araújo verkoopt Wesley de schoenen via de website.


Ontruiming meubelzaak Zuiderster door conflict

Foto van ''

7 NOV 2018

Zware tijden voor de bekende meubelzaak de Zuiderster. Vanwege een juridisch conflict met de nieuwe vastgoedeigenaar moet de meubelshowroom aan de Hoofdweg ontruimd worden. Een flinke domper voor directeur Rene de Blok.

Familiebedrijf


Stem op je favoriete Rotterdamse gebouw

Stadswinkel Stadhuis. Foto: Roos Aldershoff

Foto van ''

7 NOV 2018

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2018? Het Erasmus MC, de Boston & Seatle of toch die oude, vertrouwde Nieuwe Binnenweg. Stemmen kan nog tot en met 5 december.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen 10 gebouwen gekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.


Duurzaamheidswinkel: gratis tips en advies

Je kunt de Duurzaamheidswinkel bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 9.30-16.30 uur en op zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Foto van ''

7 NOV 2018

In winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde opende onlangs de eerste Duurzaamheidswinkel van de stad. Gemeente Rotterdam, de WoonWijzerwinkel en VVE-010 geven daar gratis advies en praktische tips over het verduurzamen van woning en leefomgeving. Bezoekers zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.

Hieronder alvast vijf tips waarmee je zowel energie als geld bespaart.


Dj Nicky Romero over het belang van goed ontbijten

Foto van ''

6 NOV 2018

Aan boord van Raderstoomboot De Majesteit vond afgelopen maandag de opening plaats van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. Daar ontbeten twee Rotterdamse schoolklassen in het bijzijn van dj Nicky Romero, die de kinderen een mini-masterclass gaf.

Een feestje voor iedereen
De 16e editie van dit educatieve ontbijtevenement draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’ Deze week gaan een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen gezond en gezellig ontbijten.

Schijf van Vijf
In 275 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijtje in het stadhuis. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf, compleet met placemats, doe-boekjes, posters en allerhande lesmateriaal.


CLUB GEWALT brengt ode aan misgelopen subsidie

Foto van 'Ilja Post'

24 OKT 2018

Zo verdrietig als je kunt zijn wanneer je een huisdier of geliefde verliest, zo droevig zijn de performers van muziektheatercollectief CLUB GEWALT over een hen ontnomen voorstelling vanwege een aantal weggevallen subsidies. Met hun nieuwste project, Een requiem voor een requiem, nemen ze afscheid van ‘een voorstelling die nooit het licht mocht zien’.

5-jarig jubileum
Het hád allemaal zo mooi kunnen zijn, stelt zakelijk leider Rick Mouwen. CLUB GEWALT, dat dit jaar 5 jaar bestaat, zou dit lustrum eigenlijk vieren met een nieuwe voorstelling en een landelijke theatertour. Deze moest echter gecanceld worden vanwege een aantal negatieve beoordelingen van verschillende fondsen, waardoor ze de benodigde subsidie hiervoor aan hun neus voorbij zagen gaan.

Prestigieuze nominaties
Een behoorlijk drama voor het zeven performers sterke muziektheatercollectief dat zich dankzij eerdere subsidiegelden kon ontwikkelen in het zelfstandig componeren en produceren van hun eigen voorstellingen die schuren tussen de genres muziektheater en opera. ,,Een aanpak die ons dit en vorig jaar nog een nominatie voor de prestigieuze BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs opleverde”, aldus Mouwen, die tevens trots verhaalt over de eerdere samenwerking met de Operadagen Rotterdam.


Likeability of5

‘Wat weet jij van vegans, moslima’s en transgenders?

‘Levend boek’ Rianne Volkering in gesprek met een paar ‘lezers’. Foto: Bas Wondergem

Foto van 'Ilja Post'

23 OKT 2018

Praten met een ‘levend boek’: het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 27 oktober tijdens Human Library in de Centrale Bibliotheek. Deze levende boeken zijn mensen over wie veel vooroordelen bestaan, zoals een zakenvrouw, een ex-gedetineerde of een transgender.

Deense succesformule
De Deense succesformule Human Library is in verschillende landen uitgerold. Human Library vindt voor de derde keer plaats in de Centrale Bibliotheek. Net als in een gewone bibliotheek biedt de ‘menselijke bibliotheek’ bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Het verschil is dat dit niet gebeurt door een boek te lezen, maar door in gesprek te gaan met iemand met een extreem levensverhaal, een opvallend beroep, een zeldzame aandoening of een specifieke levensovertuiging.

Niet-alledaagse verhalen
Rianne Volkering is zo iemand met een niet-alledaags verhaal. Zij was ooit een hij, een transgender dus. Een gegeven dat veel mensen reuze interessant vinden, zegt zij. ,,Vooral over mijn geslachtsoperatie willen ‘lezers’ vaak alles weten. Niet zelden tot in de kleinste details. Ik ben heel wat gewend, maar sta regelmatig met mijn oren te klapperen over de directe vragen die mensen op mij afvuren.”


like
user_0b080a2a85e1c9efa10b535577663cb262633020_avatar

Murder ballads: koffietafelboek voor macabere mens

Foto: Vera Cornel

Foto van 'Ilja Post'

20 OKT 2018

Donkere popmuziek maakte hij al. Thomas, gitarist/pianist van de Rotterdamse ‘pop-noir’ band The Bullfight en eigenaar van platenlabel Brandy Alexander Recordings, houdt nu eenmaal van muziek die niet te zoetsappig is. Murder ballads, songs die verhalen over de donkere en destructieve kant van de liefde, niet zelden uitmondend in moord en doodslag, passen dan ook prima in zijn straatje.

Crime passionel