Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 18 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Topzwemster Baans nu fitter dan tijdens de Spelen

Het is niet zo dat oud-Olympisch zwemster Madelon Gravesteijn-Baans (38) met haar blog glowmag.nl Nederlanders per se aan het sporten wil krijgen. Veel liever wil de rouwdouwer inspireren en wijzen op voordelen van dagelijks bewegen. Powerhouse Baans over de zoektocht naar tevredenheid, haar blog en een lat die onverminderd hoog blijft liggen.

Het uitzicht vanaf haar appartement is adembenemend. Rotterdam is vanaf het water misschien wel op zijn mooist, maar het balkon van Madelon Gravesteijn-Baans in woontoren 100-HOOG zou zomaar een goede tweede kunnen zijn. Gekleed in sportpak en met de lippen in felle kleur gestift neemt ze plaats aan haar eetkamertafel met dito panorama.

Voor haar neus haar brandstof: bakkie koffie en een dadel omhuld met pure chocola. „Deze zijn helemaal zo slecht nog niet”, lacht ze. De woorden –uitgesproken met duidelijk Rotterdamse tongval- komen uit de mond van een vrouw die na haar topsportcarrière nooit gestopt is met opletten op haar voeding. Sterker nog: de afgelopen jaren is ze veel wijzer geworden. Op alle fronten eigenlijk. „Als ik nu terugkijk op mijn voedingspatroon ten tijde van mijn professionele carrière dan denk ik wel eens: waarom? Ik trainde voor de 100 meter schoolslag, maar at bijna elke dag pasta. Dat is helemaal niet nodig.”

Inspiratie

Zo gaat het vaak met levenslessen: de wijsheid komt altijd achteraf. Wat als het inzicht eerder wordt gedeeld en ter inspiratie dient? Dan hebben mensen er mogelijk wat aan. Redenerende vanuit die gedachtes ontstond 3 jaar geleden de blog glowmag.nl, die Madelon samen vult met compagnon Nienke Becker.

Op de site zelfgemaakte verhalen over mensen die bewegende wijs gelukkiger in het leven zijn komen te staan. Maar ook tips voor een vakantieworkout en recepten voor voedzame, maar makkelijke maaltijden. „We zijn de blog gestart om mensen te inspireren gezond te leven, te bewegen en goed voor zichzelf te zorgen. Dit omdat je gelukkig wordt als je fit bent. Fit worden is ook helemaal niet ingewikkeld”, aldus Baans.

Soms vind je er een persoonlijk verhaal van de beheerders zelf, juist om te laten zien dat het inpassen van een sportmoment niet zo ingewikkeld is als het misschien lijkt. „Dat doe ik nu bijvoorbeeld met de triatlon waarvoor ik aan het trainen ben. Veel mensen vragen dan: hoe doe je dat dan? Hoe train je daar dan voor? In artikelen geef ik daar openheid over. Ik realiseer me overigens heel goed dat ik niet de standaard ben en dat ik uit een heel andere situatie kom dan de meeste mensen.”

Baans doelt op haar eigen trainingsschema van zes dagen in de week. Soms loopt ze ‘s ochtends hard om zich ’s avonds te melden in de crossfitbox Sixforty Wildhearts aan de Bredestraathof. „Sport is voor mij de manier om mijn hoofd leeg te maken. Dat is het moment dat ik alles om me heen even vergeet. De to-do-lists, de werkzaamheden die ik moet doen. Sport ik niet dan krijg ik problemen. Fysiek, maar ook mentaal. Voor mij is dagelijks bewegen noodzakelijk, maar dat hoeft niet altijd keihard. Een wandeling maken na het werk is ook bewegen.”

Leeft ze om te sporten of sport ze om te leven? Daar hoeft Baans niet lang over te denken. „Ik leef voor de sport, maar ik sport om gezond, fit en gelukkig te zijn. Ik ben er echt van overtuigd dat je een beter en gelukkiger leven hebt als je sport. Dat geldt voor iedereen.”

Zelf durft ze wel te zeggen dat ze nu op het gelukkigst is. „Qua ervaring en bagage voel ik me wel 38, maar als ik in de crossfitbox tussen al die jonge mensen sta dan denk ik: ik kan nog prima mee. Fysiek voel ik me beter dan toen ik Olympiër was. Ik denk omdat ik er mentaal beter inzit en omdat ik veel beter weet wat goed voor mij werkt.”

Tevredenheid

Toch blijft er -hoe kan het ook anders in het leven van een perfectionistische oud-Olympiër- altijd wel iets om te verbeteren. Zelf hoopt ze de komende jaren een gevoel van tevredenheid te ontwikkelen. Want nog steeds moet alles maar meer en beter. Sporttechnisch, maar ook qua blogaantallen. „Wat dit over vijf jaar moet zijn? Het zou leuk zijn als we nog meer mensen zouden kunnen bereiken. Dat we het laagdrempelige platform worden voor bewegen en voeding. Maar eigenlijk is vooruitlopen op de zaken niet echt mijn ding. Een stip op de horizon is goed, maar als er iets is dat ik geleerd heb in mijn leven als topsportster dan is het wel dat het leven toch altijd anders loopt dan gedacht.”

Paspoort

Naam: Madelon Gravesteijn-Baans
Geboren: Rotterdam, 8 oktober 1977
Carrière: is 49-voudig Nederlands Kampioen zwemmen.
De Spelen: Heeft deelgenomen aan drie opeenvolgende Olympische Spelen in Atlanta, Sydney en Athene.
Privé: getrouwd met Sander, baasje van poes Pip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.