Rotterdam

Madelon Gravesteijn-Baans. /Vincent van Dordrecht

Topzwemster Baans nu fitter dan tijdens de Spelen

Madelon Gravesteijn-Baans wil met haar blog glowmag.nl inspireren. /Vincent van Dordrecht

Foto van 'Daniëlle Rijsdijk'

18 JUL 2016

Het is niet zo dat oud-Olympisch zwemster Madelon Gravesteijn-Baans (38) met haar blog glowmag.nl Nederlanders per se aan het sporten wil krijgen. Veel liever wil de rouwdouwer inspireren en wijzen op voordelen van dagelijks bewegen. Powerhouse Baans over de zoektocht naar tevredenheid, haar blog en een lat die onverminderd hoog blijft liggen.

Het uitzicht vanaf haar appartement is adembenemend. Rotterdam is vanaf het water misschien wel op zijn mooist, maar het balkon van Madelon Gravesteijn-Baans in woontoren 100-HOOG zou zomaar een goede tweede kunnen zijn. Gekleed in sportpak en met de lippen in felle kleur gestift neemt ze plaats aan haar eetkamertafel met dito panorama.

Voor haar neus haar brandstof: bakkie koffie en een dadel omhuld met pure chocola. „Deze zijn helemaal zo slecht nog niet”, lacht ze. De woorden –uitgesproken met duidelijk Rotterdamse tongval- komen uit de mond van een vrouw die na haar topsportcarrière nooit gestopt is met opletten op haar voeding. Sterker nog: de afgelopen jaren is ze veel wijzer geworden. Op alle fronten eigenlijk. „Als ik nu terugkijk op mijn voedingspatroon ten tijde van mijn professionele carrière dan denk ik wel eens: waarom? Ik trainde voor de 100 meter schoolslag, maar at bijna elke dag pasta. Dat is helemaal niet nodig.”

Inspiratie

Zo gaat het vaak met levenslessen: de wijsheid komt altijd achteraf. Wat als het inzicht eerder wordt gedeeld en ter inspiratie dient? Dan hebben mensen er mogelijk wat aan. Redenerende vanuit die gedachtes ontstond 3 jaar geleden de blog glowmag.nl, die Madelon samen vult met compagnon Nienke Becker.

Op de site zelfgemaakte verhalen over mensen die bewegende wijs gelukkiger in het leven zijn komen te staan. Maar ook tips voor een vakantieworkout en recepten voor voedzame, maar makkelijke maaltijden. „We zijn de blog gestart om mensen te inspireren gezond te leven, te bewegen en goed voor zichzelf te zorgen. Dit omdat je gelukkig wordt als je fit bent. Fit worden is ook helemaal niet ingewikkeld”, aldus Baans.

Soms vind je er een persoonlijk verhaal van de beheerders zelf, juist om te laten zien dat het inpassen van een sportmoment niet zo ingewikkeld is als het misschien lijkt. „Dat doe ik nu bijvoorbeeld met de triatlon waarvoor ik aan het trainen ben. Veel mensen vragen dan: hoe doe je dat dan? Hoe train je daar dan voor? In artikelen geef ik daar openheid over. Ik realiseer me overigens heel goed dat ik niet de standaard ben en dat ik uit een heel andere situatie kom dan de meeste mensen.”

Baans doelt op haar eigen trainingsschema van zes dagen in de week. Soms loopt ze 's ochtends hard om zich ’s avonds te melden in de crossfitbox Sixforty Wildhearts aan de Bredestraathof. „Sport is voor mij de manier om mijn hoofd leeg te maken. Dat is het moment dat ik alles om me heen even vergeet. De to-do-lists, de werkzaamheden die ik moet doen. Sport ik niet dan krijg ik problemen. Fysiek, maar ook mentaal. Voor mij is dagelijks bewegen noodzakelijk, maar dat hoeft niet altijd keihard. Een wandeling maken na het werk is ook bewegen.”

Leeft ze om te sporten of sport ze om te leven? Daar hoeft Baans niet lang over te denken. „Ik leef voor de sport, maar ik sport om gezond, fit en gelukkig te zijn. Ik ben er echt van overtuigd dat je een beter en gelukkiger leven hebt als je sport. Dat geldt voor iedereen.”

Zelf durft ze wel te zeggen dat ze nu op het gelukkigst is. „Qua ervaring en bagage voel ik me wel 38, maar als ik in de crossfitbox tussen al die jonge mensen sta dan denk ik: ik kan nog prima mee. Fysiek voel ik me beter dan toen ik Olympiër was. Ik denk omdat ik er mentaal beter inzit en omdat ik veel beter weet wat goed voor mij werkt.”

Tevredenheid

Toch blijft er -hoe kan het ook anders in het leven van een perfectionistische oud-Olympiër- altijd wel iets om te verbeteren. Zelf hoopt ze de komende jaren een gevoel van tevredenheid te ontwikkelen. Want nog steeds moet alles maar meer en beter. Sporttechnisch, maar ook qua blogaantallen. „Wat dit over vijf jaar moet zijn? Het zou leuk zijn als we nog meer mensen zouden kunnen bereiken. Dat we het laagdrempelige platform worden voor bewegen en voeding. Maar eigenlijk is vooruitlopen op de zaken niet echt mijn ding. Een stip op de horizon is goed, maar als er iets is dat ik geleerd heb in mijn leven als topsportster dan is het wel dat het leven toch altijd anders loopt dan gedacht.”

Paspoort

Naam: Madelon Gravesteijn-Baans
Geboren: Rotterdam, 8 oktober 1977
Carrière: is 49-voudig Nederlands Kampioen zwemmen.
De Spelen: Heeft deelgenomen aan drie opeenvolgende Olympische Spelen in Atlanta, Sydney en Athene.
Privé: getrouwd met Sander, baasje van poes Pip


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

GISTEREN

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats


Slimme watertaxi vaart straks uit zonder kapitein

Foto van ''

5 APR 2019

Sinds deze week vaart er een KPN-watertaxi over de Rotterdamse Maas. Nu nog mét kapitein, maar met de ambitie om de boot op termijn volledig zelfstandig te laten varen, op het netwerk van KPN.

Innovatieproject


MOMO komt met ‘positieve vervuilerstaks’

Foto van ''

5 APR 2019

Korting op eten en drinken als je met de fiets op het openbaar vervoer naar het festival komt. Dat is wat het Motel Mozaïque Festival verstaat onder haar ‘positieve vervuilerstaks’. Een manier om bezoekers die goed en groen bezig zijn te belonen.

Groene korting


Vier Moederdag bij Rotterdamse ouderen thuis

Foto: Vincent van den Hoogen

Foto van ''

5 APR 2019

Rotterdam-Noord viert feest op zondag 12 mei. Die dag komen schrijvers, muzikanten, verhalenvertellers, vrijwilligers en wijkbewoners samen op het Groot Letterfestival.

Twee bijzondere locaties, het Jan van der Ploeghuis – een woonhuis voor ouderen - en buurthuis het Klooster Oude Noorden veranderen voor een dag in festivallocaties.