Rotterdam

Madelon Gravesteijn-Baans. /Vincent van Dordrecht

Topzwemster Baans nu fitter dan tijdens de Spelen

Madelon Gravesteijn-Baans wil met haar blog glowmag.nl inspireren. /Vincent van Dordrecht

Foto van 'Daniëlle Rijsdijk'

18 JUL 2016

Het is niet zo dat oud-Olympisch zwemster Madelon Gravesteijn-Baans (38) met haar blog glowmag.nl Nederlanders per se aan het sporten wil krijgen. Veel liever wil de rouwdouwer inspireren en wijzen op voordelen van dagelijks bewegen. Powerhouse Baans over de zoektocht naar tevredenheid, haar blog en een lat die onverminderd hoog blijft liggen.

Het uitzicht vanaf haar appartement is adembenemend. Rotterdam is vanaf het water misschien wel op zijn mooist, maar het balkon van Madelon Gravesteijn-Baans in woontoren 100-HOOG zou zomaar een goede tweede kunnen zijn. Gekleed in sportpak en met de lippen in felle kleur gestift neemt ze plaats aan haar eetkamertafel met dito panorama.

Voor haar neus haar brandstof: bakkie koffie en een dadel omhuld met pure chocola. „Deze zijn helemaal zo slecht nog niet”, lacht ze. De woorden –uitgesproken met duidelijk Rotterdamse tongval- komen uit de mond van een vrouw die na haar topsportcarrière nooit gestopt is met opletten op haar voeding. Sterker nog: de afgelopen jaren is ze veel wijzer geworden. Op alle fronten eigenlijk. „Als ik nu terugkijk op mijn voedingspatroon ten tijde van mijn professionele carrière dan denk ik wel eens: waarom? Ik trainde voor de 100 meter schoolslag, maar at bijna elke dag pasta. Dat is helemaal niet nodig.”

Inspiratie

Zo gaat het vaak met levenslessen: de wijsheid komt altijd achteraf. Wat als het inzicht eerder wordt gedeeld en ter inspiratie dient? Dan hebben mensen er mogelijk wat aan. Redenerende vanuit die gedachtes ontstond 3 jaar geleden de blog glowmag.nl, die Madelon samen vult met compagnon Nienke Becker.

Op de site zelfgemaakte verhalen over mensen die bewegende wijs gelukkiger in het leven zijn komen te staan. Maar ook tips voor een vakantieworkout en recepten voor voedzame, maar makkelijke maaltijden. „We zijn de blog gestart om mensen te inspireren gezond te leven, te bewegen en goed voor zichzelf te zorgen. Dit omdat je gelukkig wordt als je fit bent. Fit worden is ook helemaal niet ingewikkeld”, aldus Baans.

Soms vind je er een persoonlijk verhaal van de beheerders zelf, juist om te laten zien dat het inpassen van een sportmoment niet zo ingewikkeld is als het misschien lijkt. „Dat doe ik nu bijvoorbeeld met de triatlon waarvoor ik aan het trainen ben. Veel mensen vragen dan: hoe doe je dat dan? Hoe train je daar dan voor? In artikelen geef ik daar openheid over. Ik realiseer me overigens heel goed dat ik niet de standaard ben en dat ik uit een heel andere situatie kom dan de meeste mensen.”

Baans doelt op haar eigen trainingsschema van zes dagen in de week. Soms loopt ze 's ochtends hard om zich ’s avonds te melden in de crossfitbox Sixforty Wildhearts aan de Bredestraathof. „Sport is voor mij de manier om mijn hoofd leeg te maken. Dat is het moment dat ik alles om me heen even vergeet. De to-do-lists, de werkzaamheden die ik moet doen. Sport ik niet dan krijg ik problemen. Fysiek, maar ook mentaal. Voor mij is dagelijks bewegen noodzakelijk, maar dat hoeft niet altijd keihard. Een wandeling maken na het werk is ook bewegen.”

Leeft ze om te sporten of sport ze om te leven? Daar hoeft Baans niet lang over te denken. „Ik leef voor de sport, maar ik sport om gezond, fit en gelukkig te zijn. Ik ben er echt van overtuigd dat je een beter en gelukkiger leven hebt als je sport. Dat geldt voor iedereen.”

Zelf durft ze wel te zeggen dat ze nu op het gelukkigst is. „Qua ervaring en bagage voel ik me wel 38, maar als ik in de crossfitbox tussen al die jonge mensen sta dan denk ik: ik kan nog prima mee. Fysiek voel ik me beter dan toen ik Olympiër was. Ik denk omdat ik er mentaal beter inzit en omdat ik veel beter weet wat goed voor mij werkt.”

Tevredenheid

Toch blijft er -hoe kan het ook anders in het leven van een perfectionistische oud-Olympiër- altijd wel iets om te verbeteren. Zelf hoopt ze de komende jaren een gevoel van tevredenheid te ontwikkelen. Want nog steeds moet alles maar meer en beter. Sporttechnisch, maar ook qua blogaantallen. „Wat dit over vijf jaar moet zijn? Het zou leuk zijn als we nog meer mensen zouden kunnen bereiken. Dat we het laagdrempelige platform worden voor bewegen en voeding. Maar eigenlijk is vooruitlopen op de zaken niet echt mijn ding. Een stip op de horizon is goed, maar als er iets is dat ik geleerd heb in mijn leven als topsportster dan is het wel dat het leven toch altijd anders loopt dan gedacht.”

Paspoort

Naam: Madelon Gravesteijn-Baans
Geboren: Rotterdam, 8 oktober 1977
Carrière: is 49-voudig Nederlands Kampioen zwemmen.
De Spelen: Heeft deelgenomen aan drie opeenvolgende Olympische Spelen in Atlanta, Sydney en Athene.
Privé: getrouwd met Sander, baasje van poes Pip


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel