Vijf weetjes over het Zomercarnaval

29 juli 2016 om 13:20 door Eva de Reus
Vijf weetjes over het Zomercarnaval
Foto: ANP

Zaterdag is het dan eindelijk zover: de Zomercarnaval Straatparade in hartje Rotterdam. Met een explosie van kleur, muziek, vreugde en creativiteit in een stoet van indrukwekkende praalwagens wordt er in Rotterdam een zomers feestje gebouwd. Metro Rotterdam zet vijf weetjes over dit spectaculaire evenement voor je op een rij. 

Lees ook: Rotterdam Unlimited: Dit moet je zien!

1 Eigenlijk is het Zomercarnaval ontstaan in Utrecht. In 1982 en 1983 hielden Antilliaanse carnavalsgroepen daar een optocht door de stad. In 1984 is het feest verhuisd naar Rotterdam. Op 4 augustus dat jaar maakten de Rotterdammers kennis met de kleurrijke optocht. 

2 30 praalwagens en ruim 2500 uitgedoste dansers en danseressen zullen zaterdag de Rotterdamse binnenstad op z'n kop zetten. Dat doen ze natuurlijk niet alleen. Ruim 900.000 bezoekers zullen naar de stad komen om naar de optocht te kijken en mee te feesten langs de kant. 

3 Het Zomercarnaval in 2015 kon niet doorgaan vanwege een zomerstorm. Tot grote teleurstelling van heel veel mensen werd het feest die zaterdagochtend afgelast. Praalwagens (of delen daarvan) en kostuums zijn een jaar lang opgeborgen. Deze zaterdag kunnen de carnavalsgroepen eindelijk hun werk laten zien.

4 Elk jaar wordt iemand tot Queen Zomercarnaval gekroond. Hier gaat een hele verkiezing aan vooraf. De winnaar is een jaar lang ambassadeur van het Zomercarnaval. Dit jaar was er geen verkiezing, omdat het feest vorig jaar niet doorging. Queen Zomercarnaval 2015 Whitney van Ommeren mag deze zaterdag eindelijk gaan stralen als koningin van het zomerse feest.

5 Het Rotterdamse Zomercarnaval is deze week als honderdste traditie opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Volgens het kenniscentrum is het Rotterdamse feest van groot belang voor de culturele identiteit en de sociale cohesie.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d