Rotterdam

Overvolle kliko's in Hoogvliet. //Foto: Facebookpagina kliko klachten

Rotterdamse start petitie voor legen van kliko's

Overvolle kliko's in Hoogvliet. //Foto: Facebookpagina kliko klachten

Foto van 'Suzanne van Leeuwen'

25 JUL 2016

Overvolle vuilcontainers en ongedierte in de kliko’s: het is een grote ergernis van veel Rotterdammers. Danielle Adriaanse uit Hoogvliet is daarom een petitie gestart om de vuilnisbakken een keer per week te laten legen. Dat gebeurt in Hoogvliet sinds kort maar eens in de twee weken.

„Sinds kort worden de bakken hier een keer in de twee weken geleegd. Toen zijn de problemen begonnen. Hiervoor had ik nergens last van, maar laatst kropen na een hevige regenbui de maden uit mijn bak”, vertelt Danielle. De Rotterdamse diende een klacht in bij de gemeente en vroeg rond in haar wijk. Ze bleek niet de enige te zijn die last had van maden. „Ik ben een Facebookpagina begonnen met als doel zoveel mogelijk leden te werven en de gemeente wakker te schudden. Inmiddels hebben zich al bijna 2500 mensen aangesloten.”

Overvolle containers

Danielle ziet het liefst dat het vuilnis weer als voorheen een keer per week wordt opgehaald. „Niet alleen de maden zijn een probleem, er is ook te weinig ruimte in de afvalbakken. Mensen met overvolle kliko’s nemen hun huisvuil in de auto of op de fiets mee naar een andere wijk en dumpen het daar in ondergrondse containers. Die raken daardoor ook overvol. Zo creëert de gemeente zwerfafval.”

Grote huishoudens kunnen wel een extra bak aanvragen. „Veel mensen wachten daar al heel lang op. Bovendien kost dat ook nog extra. De gemeente bezuinigt door het vuil nog maar eens per twee weken op te halen, maar wij als inwoners moeten evenveel of zelfs meer betalen aan afvalstoffenheffing.”

Vuilnisbelt

Op de Facebookpagina opperden meerdere leden om een petitie te beginnen. „Ik dacht eerst: heeft dat wel zin? Elke gek kan een petitie beginnen. Maar ach, niet geschoten is altijd mis.” Inmiddels hebben al meer dan duizend mensen hun handtekening gezet onder de petitie die zaterdag online ging. „Ik hoop dat alle Rotterdammers die last hebben van overvolle bakken en ongedierte de petitie ondertekenen.”

Daarnaast hebben meer dan 200 mensen een reactie achter gelaten op de petitiesite. Ze klagen met name over stankoverlast en maden en vliegen. „Het is walgelijk om te zien en te ruiken, hier op de Zalmplaat loop de straat uit en moet je langs stinkende containers waar de maden uitkruipen. Mensen gooiden hun zakken maar ergens neer omdat hun containers vol zitten. Terug naar 1x per week legen”, schrijft een van de ondertekenaars. Een andere inwoner heeft de petitie ondertekent ‘omdat Hoogvliet bezig is om 1 grote vuilnisbelt te worden. Smerig gewoon. De stank, maden, meeuwen, ratten’.

Kritiek

Maar er is ook kritiek. „Hou de boel dan ook schoon ipv lukraak alles maar los in die bak te kiepen. Hier worden al 15 jaar de bakken 1 maal per 2 weken geleegd en ik heb nog nooit één made gehad, geen van mijn buren trouwens”, is een van de reacties. Volgens Danielle raakt deze reactie kant noch wal. „Alles zit hier in vuilniszakken en om vleesafval doe ik zelfs nog een extra boterhamzakje. Zelfs dan komen de maden nog mijn bak uit kruipen.”


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel