Rotterdam

Brendo Festen en Robert Boevé zijn zeer succesvol met hun festivals, waarbij eten en muziek gecombineerd worden. / VINCENT VAN DORDRECHT

Muziek als hoofdgerecht bij Culinesse

Brendo Festen en Robert Boevé zijn zeer succesvol met hun festivals, waarbij eten en muziek gecombineerd worden. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

12 JUL 2016

Wat acht jaar geleden voor Robert Boevé en Brendo Festen begon als een studieopdracht, is uitgegroeid tot een vaste plek op de festivalkalender. Met onder meer Culinesse in augustus en Rotterdamse Kost in september brengen ze muziek en eten bij elkaar. De kaarten voor beide festivals vliegen de deur uit.

„We hadden een scriptie gemaakt voor een fictieve opdracht en de opdrachtgever was zo enthousiast dat hij zei: meteen doen”, vertelt Brendo. „Daaruit is ons bedrijf Vivre Productions ontstaan. Het idee was dat bedrijven ons zouden inhuren voor producties, maar dat gebeurde toch niet zo snel. Daarop dachten we, we moeten ons eigen feestje maken. We kunnen niet goed koken, maar houden wel van eten. En daarbij wilden we een mix van jong muziektalent en bekende namen. Zo is Culinesse begonnen.”

Met elke editie groeide het aantal bezoekers en werden de namen van de artiesten steeds groter. „De eerste editie hadden we ongeveer 5500 mensen binnen”, aldus Robert. „Vorig jaar trokken we meer dan 18.000 bezoekers.” Het succes ligt volgens hem ook in de combinatie van eten en muziek. „Toen wij begonnen waren culinaire evenementen in opkomst. Maar wij wilden wel wat anders. Bij ons hoor je geen muziek bij het eten, maar vormt het allebei de hoofdmoot. Intussen staan de restaurants ook in de rij om aanwezig te kunnen zijn. „De eerste editie moesten we nog heel veel moeite doen om een restaurant aan ons te binden en nu hebben we er tien.”

Kensington

Dit jaar staan onder meer Kensington en Nielson op het programma van Culinesse. „Vorig jaar hadden we Di-rect en dat was al supergaaf”, aldus Robert. Dat het ieder jaar lukt om aansprekende namen te halen is mede te danken aan hun vrienden. „We hangen ieder jaar lijsten op in ons kantoor en dan mogen zij een turfje zetten bij wie zij willen zien. De artiest of band met de meeste turfjes proberen we dan te regelen.”

Rotterdamse Kost is een ander festival wat de twee organiseren. „Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat iets leuker vind”, aldus Brendo. „Het is meer cult, iets minder massaal en een eerbetoon aan de Rotterdamse klassiekers. Daarbij haken ook musea aan, die dingen tentoonstellen.” Voor de editie van dit jaar is The Kik and Friends als band gestrikt. „Rotterdamse Kost gaat meer over de trots op de stad, terwijl Culinesse het beste uit de omgeving laat zien.”

Meer op komst

Maar het blijft niet bij Culinesse en Rotterdamse Kost. De twee organiseerden ook de Kookgoot en Azië aan de Maas. „Binnenkort gaan twintig topchefs koken voor maximaal 150 mensen tijdens Het Rozentuin diner”, aldus Festen. „Dat is uniek en nog nooit eerder gebeurd.” Volgens hem loopt Rotterdam echt voorop. „Mensen staan er echt voor open.”

Dromen hebben de twee zeker nog. „We zeggen weleens gekscherend dat als we Coldplay hebben gehad, we ermee stoppen”, aldus Brendo. „Dit jaar hebben we een tweede podium. We willen graag uitgroeien tot een groot evenement in de regio.”

De komende maanden staan er twee grote culinaire festivals op het programma.
- Culinesse. Van 18 tot en met 20 augustus aan de Zevenhuizerplas met onder meer Kensington, Van Dik Hout en Nielson.
- Rotterdamse Kost. Van 15 tot en met 18 september in het Museumpark met onder meer The Kik and Friends.

BEKIJK OOK


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Haute Cuisine voor max 10 Satebar, Campus EUR

Foto van 'Tara Lewis'

16 MEI 2019

In de zon op de campus van de EUR geniet Marko de Haan van gado gado met saté én alle knappe jonge mensen.

Master Criminologie


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht