Rotterdam

Tess van Wijnen zwerft al weken over de Boergoensevliet om geluidsopnames te verzamelen voor haar audiotour ‘Tour de Bourgondië’. Binnenkort te horen tijdens Charlois Speciaal. /BART JANSEN

Audiotour ter ere van de groenste straat in Charlois

Tess van Wijnen zwerft al weken over de Boergoensevliet om geluidsopnames te verzamelen voor haar audiotour ‘Tour de Bourgondië’. Binnenkort te horen tijdens Charlois Speciaal. /BART JANSEN

Foto van 'Job Halkes'

2 JUN 2016

Zij die op Zuid wonen, kennen ‘m allemaal. De Boergoensevliet. Of simpelweg: ‘de vliet’. Een stroom die dwars door het hart van het oude Charlois voert. Een wijk die zijn naam dankt aan een man wier naam nog maar een enkeling kent, Karel de Stoute. Hij was hertog van Bourgondië en de stichter van Charlois.

Eén iemand die zijn naam in ieder geval wel onthouden heeft, is lokaal kunstenares Tess van Wijnen. Althans, ze zal haar kunstproject niet voor niets ‘Tour de Bourgondië’ hebben gedoopt. Al enkele weken maakt ze geluidsopnames langs de oevers van de vliet, om die vervolgens te editen tot een bijzondere audiotour die voor het eerst tijdens Charlois Speciaal te horen zal zijn.

Het resultaat: een soort silent disco zonder disco. Maar mét geluidsfragmenten van nestelende vogels, de voorbijrazende tram en herinneringen van (oud-)bewoners die de Boergoensevliet al kenden nog voor zij op 7 maart 1900 haar naam kreeg.

Alles vastleggen

“Alles wat ik onderweg tegenkom, wil ik vastleggen”, zegt ze. “Zowel geluiden van de straat als verhalen van voorbijgangers. Een ieder die mee wil doen, komt aan bod. Van de mensen die er hun hond uitlaten of op een bankje bij het water zitten, tot de bezoekers van de Bethelkerk en het Poolse tabakswinkeltje. Zo trek ik al interviewend door de buurt om zij die de Boergoensevliet ‘maken’ - omdat ze er wonen, werken of vaak komen - te vragen hoe zij de straat beleven.”

Dat Tess hiervoor speciaal de Boergoensevliet heeft uitgekozen, is niet zo gek. De straat is bekend terrein voor haar. “Mijn opa en oma woonden vroeger om de hoek. Als klein meisje was ik al gefascineerd door die groene en landelijk aandoende Boergoensevliet. Toen al wilde ik er dolgraag wonen. Iets wat drie jaar geleden dan ook eindelijk gebeurde.”

Tour de Bourgondië is wat Tess betreft dan ook een ode aan de vliet. Het ‘toont’, in geluid, de rauwe rafelrandjes van het Charloise centrum dat op sommige plekken niet veel anders oogt als bijvoorbeeld zeventig jaar geleden.

Tijdcapsule

“Door alle stemmen en geluiden te bewaren voor volgende generaties, fungeert Tour de Bourgondië tevens als tijdcapsule”, zegt ze. “Bedoeld om mensen in de toekomst te helpen een beeld te krijgen van hoe de Charloiser anno 2016 de vliet ervaart. Op die manier dragen de opnames zelf ook bij aan de historie van dit unieke stukje Charlois.”

Nieuwsgierig geworden? Tijdens Charlois Speciaal worden er op 18 en 19 juni drie tours per dag aangeboden. Bezoekers krijgen een hoofdtelefoon op en worden door lokale gidsen meegenomen over de Boergoensevliet. Per tour is plek voor maximaal tien deelnemers. ILJA POST


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats