Bekende Rotterdamse deurwaarder nu hulp bij schulden

28 maart 2016 om 20:00 door Job Halkes
Bekende Rotterdamse deurwaarder nu hulp bij schulden
Rob van Es. / Vincent van Dordrecht

Voor velen in Rotterdam en omgeving was het geen goed teken als Rob van Es voor je de deur stond. Deze deurwaarder was 45 jaar lang een begrip in de regio, maar nu gooit hij op zijn 72e het roer om en begint schuldhulpverleningsbureau Robes.

Waarom dacht je, het roer moet om?
Als je 70 voorbij bent, dan ben je deurwaarder af en moet je volgens de wet ook de meerderheid van je aandelen van je bedrijf inleveren. Dat had ik allemaal al geregeld. Ik zit niet meer in de directie en heb niks meer te vertellen. Logisch, er staan nieuwe mensen aan het roer.

Maar je dacht niet, 72, mooie leeftijd, huisje aan zee…
Ik heb geen zin om thuis te zitten. Ik vind het een leuke en uitdagende baan. Als deurwaarder kun je zonder al te veel moeite bewindvoerder worden. Ik heb een juridische achtergrond en weet meer van wet- en regelgeving af dan de gemiddelde bewindvoerder die alleen een financiële achtergrond heeft.

Is het een voordeel dat je ook ‘aan de andere kant hebt gestaan’?
Ja, dat denk ik wel. Ik ken natuurlijk heel die wereld. Tot een aantal maanden geleden kwam ik nog in die wijken als kandidaat-deurwaarder. De armoede valt al op bij het aanbellen. Woningen met luxaflex en lakens voor de ramen, zodat je als deurwaarder niet naar binnen kan kijken en dingen in beslag kan nemen. De meeste mensen hebben meerdere schulden lopen. Soms sta je versteld, want dan staat er een prachtige tv. Sommige mensen kan je alleen tot betaling dwingen bij een inkomenssprong.

Had je in de tijd als deurwaarder al het idee om vanuit de andere kant de mensen te helpen, dus te voorkomen dat er een deurwaarder aan de deur komt?
Ja, zeker wel. Ik was vroeger al een sociale deurwaarder. We zijn niet hard, maar wel rechtvaardig. Je kan tegen alles nee zeggen, maar die mensen zijn ook niet geholpen als je ze kapotmaakt. Minnelijk oplossen is in ieders belang. Vorig jaar ben ik echt op die gedachte gekomen en ben ik dit bedrijf gaan opbouwen. We hebben al een paar klanten en zijn druk aan het opbouwen.

Wat kan je voor die mensen doen?
Je kan voor rust zorgen. Alle facturen gaan op een stapel of mensen gooien ze zelfs weg. Wij kunnen zorgen dat alle inkomens in kaart worden gebracht, om te kijken of ze voldoende toeslagen krijgen. Of ze misschien recht hebben op een persoonsgebonden budget. Maar ook de beslagvrije voet goed berekenen kan waardevol zijn. Als je de vaste lasten en leefgeld aftrekt, blijft er wel wat over om de schulden af te lossen. Het zal niet altijd lukken om iedere schuldeiser terug te betalen.

Zijn er veel Rotterdammers met problematische schulden?
Zeker, zo’n kwart of misschien wel meer. Het hebben van een schuld wordt wel steeds meer bespreekbaar, als je kijkt naar de tv-programma’s. We kunnen er echt wel wat aan doen, als de mensen meewerken. Wij betalen de vaste lasten en geven de mensen leefgeld. Zelf oplossen wordt steeds moeilijker, is mijn ervaring. Ons eerste dossier had 440.000 euro schuld. Daar kom je zelf niet meer uit. Daar zit wel de hypotheek bij en een belastingschuld.

Hoe komen mensen vaak in de schulden terecht?
Het begint met die postorderbedrijven. Lekker makkelijk kopen en zo gaat het verder. Als het eenmaal bij een deurwaarder komt, dan komen er een hoop kosten bij. Het niet betalen van boetes levert enorme verhogingen op. Soms honderden procenten. Dat is een groot probleem. Wij hebben meegemaakt dat vier boetes voor onverzekerd rondrijden met een brommer tot in de duizenden euro’s waren gelopen door alle verhogingen. Dat is om armoe vragen. Mensen kunnen het niet betalen en krijgen toch een verhoging. Ze rijden niet uit luxe rond zonder verzekering. Ze willen wel betalen, maar kunnen het niet.

Is het niet lastig om tegenover je oud-collega’s en klanten te staan?
Nee, deurwaarders zijn wel gewend dat ze tegengas krijgen. Er zijn veel bewindvoerders en gemeentes. Ik heb nog geen echte aanvaring gehad, maar ik deins er niet voor terug. Zij moeten gewoon de wet hanteren, dan is er niks aan de hand. De meeste houden zich er wel aan. De mensen die schulden hebben, hebben gebrek aan kennis. Er zijn echt wel veel partijen waar men terechtkan om bijvoorbeeld de beslagvrije voet te berekenen.

Is het gewoon niet te makkelijk om je in Nederland in de schulden te werken?
Dat is inderdaad vrij makkelijk. Dat zou de regering dan moeten aanpakken. Er zijn regels dat je de koopovereenkomst kan ontbinden, maar dat weten veel mensen niet. Je kan de koop vaak nog ongedaan maken en je geld terugkrijgen.

Wat wil je bereiken?
Ik wil een middelgroot bedrijf opzetten om zo contact te houden met mensen. Ik wil mensen zelfredzaam maken, zodat ze op eigen benen kunnen staan. Het zijn niet alleen lageropgeleiden, maar ook mensen die 4000 netto verdienen, die gesaneerd moeten worden. Wij helpen ook mensen die psychische problemen hebben en die daarom niet met geld om kunnen gaan. Ook ouderen helpen wij. Er zijn er veel die alleen AOW en een klein pensioentje hebben. Ik had laatst iemand met een huurschuld van 8000 euro. Dat is twee jaar niet betalen. Daar heeft ook de verhuurder een rol. Maar ik hoop te bereiken dat we mensen weer op de rit kunnen krijgen en schuldenvrij en zelfredzaam verder te kunnen laten leven.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!