Rotterdam

Rob van Es. / Vincent van Dordrecht

Bekende Rotterdamse deurwaarder nu hulp bij schulden

Rob van Es. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Job Halkes'

28 MRT 2016

Voor velen in Rotterdam en omgeving was het geen goed teken als Rob van Es voor je de deur stond. Deze deurwaarder was 45 jaar lang een begrip in de regio, maar nu gooit hij op zijn 72e het roer om en begint schuldhulpverleningsbureau Robes.

Waarom dacht je, het roer moet om?
Als je 70 voorbij bent, dan ben je deurwaarder af en moet je volgens de wet ook de meerderheid van je aandelen van je bedrijf inleveren. Dat had ik allemaal al geregeld. Ik zit niet meer in de directie en heb niks meer te vertellen. Logisch, er staan nieuwe mensen aan het roer.

Maar je dacht niet, 72, mooie leeftijd, huisje aan zee…
Ik heb geen zin om thuis te zitten. Ik vind het een leuke en uitdagende baan. Als deurwaarder kun je zonder al te veel moeite bewindvoerder worden. Ik heb een juridische achtergrond en weet meer van wet- en regelgeving af dan de gemiddelde bewindvoerder die alleen een financiële achtergrond heeft.

Is het een voordeel dat je ook ‘aan de andere kant hebt gestaan’?
Ja, dat denk ik wel. Ik ken natuurlijk heel die wereld. Tot een aantal maanden geleden kwam ik nog in die wijken als kandidaat-deurwaarder. De armoede valt al op bij het aanbellen. Woningen met luxaflex en lakens voor de ramen, zodat je als deurwaarder niet naar binnen kan kijken en dingen in beslag kan nemen. De meeste mensen hebben meerdere schulden lopen. Soms sta je versteld, want dan staat er een prachtige tv. Sommige mensen kan je alleen tot betaling dwingen bij een inkomenssprong.

Had je in de tijd als deurwaarder al het idee om vanuit de andere kant de mensen te helpen, dus te voorkomen dat er een deurwaarder aan de deur komt?
Ja, zeker wel. Ik was vroeger al een sociale deurwaarder. We zijn niet hard, maar wel rechtvaardig. Je kan tegen alles nee zeggen, maar die mensen zijn ook niet geholpen als je ze kapotmaakt. Minnelijk oplossen is in ieders belang. Vorig jaar ben ik echt op die gedachte gekomen en ben ik dit bedrijf gaan opbouwen. We hebben al een paar klanten en zijn druk aan het opbouwen.

Wat kan je voor die mensen doen?
Je kan voor rust zorgen. Alle facturen gaan op een stapel of mensen gooien ze zelfs weg. Wij kunnen zorgen dat alle inkomens in kaart worden gebracht, om te kijken of ze voldoende toeslagen krijgen. Of ze misschien recht hebben op een persoonsgebonden budget. Maar ook de beslagvrije voet goed berekenen kan waardevol zijn. Als je de vaste lasten en leefgeld aftrekt, blijft er wel wat over om de schulden af te lossen. Het zal niet altijd lukken om iedere schuldeiser terug te betalen.

Zijn er veel Rotterdammers met problematische schulden?
Zeker, zo’n kwart of misschien wel meer. Het hebben van een schuld wordt wel steeds meer bespreekbaar, als je kijkt naar de tv-programma’s. We kunnen er echt wel wat aan doen, als de mensen meewerken. Wij betalen de vaste lasten en geven de mensen leefgeld. Zelf oplossen wordt steeds moeilijker, is mijn ervaring. Ons eerste dossier had 440.000 euro schuld. Daar kom je zelf niet meer uit. Daar zit wel de hypotheek bij en een belastingschuld.

Hoe komen mensen vaak in de schulden terecht?
Het begint met die postorderbedrijven. Lekker makkelijk kopen en zo gaat het verder. Als het eenmaal bij een deurwaarder komt, dan komen er een hoop kosten bij. Het niet betalen van boetes levert enorme verhogingen op. Soms honderden procenten. Dat is een groot probleem. Wij hebben meegemaakt dat vier boetes voor onverzekerd rondrijden met een brommer tot in de duizenden euro’s waren gelopen door alle verhogingen. Dat is om armoe vragen. Mensen kunnen het niet betalen en krijgen toch een verhoging. Ze rijden niet uit luxe rond zonder verzekering. Ze willen wel betalen, maar kunnen het niet.

Is het niet lastig om tegenover je oud-collega’s en klanten te staan?
Nee, deurwaarders zijn wel gewend dat ze tegengas krijgen. Er zijn veel bewindvoerders en gemeentes. Ik heb nog geen echte aanvaring gehad, maar ik deins er niet voor terug. Zij moeten gewoon de wet hanteren, dan is er niks aan de hand. De meeste houden zich er wel aan. De mensen die schulden hebben, hebben gebrek aan kennis. Er zijn echt wel veel partijen waar men terechtkan om bijvoorbeeld de beslagvrije voet te berekenen.

Is het gewoon niet te makkelijk om je in Nederland in de schulden te werken?
Dat is inderdaad vrij makkelijk. Dat zou de regering dan moeten aanpakken. Er zijn regels dat je de koopovereenkomst kan ontbinden, maar dat weten veel mensen niet. Je kan de koop vaak nog ongedaan maken en je geld terugkrijgen.

Wat wil je bereiken?
Ik wil een middelgroot bedrijf opzetten om zo contact te houden met mensen. Ik wil mensen zelfredzaam maken, zodat ze op eigen benen kunnen staan. Het zijn niet alleen lageropgeleiden, maar ook mensen die 4000 netto verdienen, die gesaneerd moeten worden. Wij helpen ook mensen die psychische problemen hebben en die daarom niet met geld om kunnen gaan. Ook ouderen helpen wij. Er zijn er veel die alleen AOW en een klein pensioentje hebben. Ik had laatst iemand met een huurschuld van 8000 euro. Dat is twee jaar niet betalen. Daar heeft ook de verhuurder een rol. Maar ik hoop te bereiken dat we mensen weer op de rit kunnen krijgen en schuldenvrij en zelfredzaam verder te kunnen laten leven.


Views

200+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

3k+

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Fun voor jong en oud(er) bij Camping Crooswijk. Foto: Evert Buitendijk

Foto van 'Ilja Post'

13 AUG 2018

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen


Views

400+

Volop gin tastings langs Schiedamse grachten

Foto van 'Ilja Post'

10 AUG 2018

Gin liefhebbers kunnen zaterdag 25 augustus hun lol op. In de Schiedamse binnenstad vindt dan het zomerfestival GinFever plaats. Het ‘zusje’ van het populaire Jeneverfestival, dat dit keer een jaartje overslaat vanwege renovatie van de Havenkerk.

GinCity


Views

800+

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

BlueCity zoekt Rotterdammers die in september mee willen doen aan het plastic dieet.

In BlueCity zijn verschillende ondernemers bezig met de circulaire economie, oftewel het hergebruiken van reststromen. Daarnaast initieert en ondersteund BlueCity zelf circulaire initiatieven, zoals het plastic dieet waarbij in de maand september zo min mogelijk plastic afval wordt gemaakt.

Festival


Views

500+

Rotterdamse bekent doden eigen zoontje

De Rotterdamse vrouw zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te duwen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 AUG 2018

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam heeft bekend dat zij in april dit jaar haar eigen zoontje heeft gedood. Het kind was pas zeven maanden oud. Het is niet bekend waarom Katiuscia R. haar eigen zoontje om het leven bracht.

De officier van justitie verdenkt R. van moord. Ze zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te drukken. Terwijl ze dat deed, zou haar andere zoon ook aanwezig zijn geweest in de woning in Rotterdam. Hij zou er niets van hebben meegekregen.

Veel onduidelijkheid


Views

2k+

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

Ketels aan de Kade, het zomerse dorpsfeest inclusief streekmarkt in Historisch Delfshaven, bestaat dit weekeinde vijf jaar.

Het historische culinaire festival Ketels aan de Kade wil ervoor zorgen dat Rotterdam tenminste één keer per jaar stilstaat bij haar verleden. Organisator Rachid Benhammou: ,,Ketels aan de Kade is het enige historische festival in deze moderne stad, waar het vaak over het heden en de toekomst gaat.”

Gouden concept


Views

1k+

Dood aan het ‘groene monster’

Met een speciale maaimachine maaien bestrijders de duizendknoop weg. Het snoeisel wordt opgevangen en resten zorgvuldig verwijderd. Foto: gemeente Rotterdam

Foto van ''

8 AUG 2018

Echt lelijk is de plant nog geen eens. Probleem is meer dat de Japanse duizendknoop zó snel groeit dat hij alle andere soorten wegdrukt. Daarom bindt de gemeente nu de strijd aan met dit ‘groene monster’, dat zelfs dwars door steen en beton groeit.

Invasieve exoot


Views

600+

Boijmans zoekt nieuw kinderbestuur

Foto van ''

8 AUG 2018

Alle kinderen verzamelen. Museum Boijmans zoekt ook dit jaar weer basisscholieren om lid te worden van het kinderbestuur dat meedenkt over het beleid, de programmering en de identiteit van het museum. Solliciteren kan via de website van Boijmans van Beuningen.

Meer jonge bezoekers


Views

500+

Honderden extra fietsrekken voor Bergpolder

Foto van ''

8 AUG 2018

Goed nieuws voor fietseigenaren in de wijk Bergpolder. Vanaf 14 augustus plaatst de gemeente daar meer dan 600 extra fietsrekken. Handig voor wanneer je, zoals voor veel bewoners daar geldt, geen eigen berging hebt.

Actiepunt


Views

300+

Thuis na vakantie? Spoel je kranen goed door

Foto van ''

7 AUG 2018

Langere tijd van huis geweest? Spoel dan na thuiskomst alle kranen en leidingen één minuut door. In stilstaand water kan namelijk de ziekmakende legionellabacterie ontstaan.

Minuutje doorspoelen


Views

500+

Regen of zonneschijn voor Pleinbioscoop?

Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Foto van ''

7 AUG 2018

Morgen begint dan eindelijk de Pleinbioscoop Rotterdam. Oftewel: negentien zomeravonden genieten van film in het Museumpark.

Neem je eigen stoeltje mee of huur er één voor een euro. En vergeet vooraf ook niet Buienradar te checken. Want na een aantal kurkdroge weken lijkt er vanaf morgen een flink pak regen op ons neer te dalen.


Views

400+

130 man orkest, koor en solisten op drijvend podium

Foto van ''

7 AUG 2018

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zaterdag 25 augustus voor het eerst op het jaarlijkse Veerhavenconcert. Verwacht veel Italiaanse klassiekers, waaronder highlights uit de opera’s Nabucco en La Traviata van Verdi en Madame Butterfly van Puccini.

Drijvend podium


Views

300+

Kinderboerderijen doen sigaret in de ban

Een rookvrij-bordje op kinderboerderij De Blijde Wei. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van 'Ilja Post'

3 AUG 2018

Buiten een sigaretje opsteken, terwijl de kinderen de geitjes aaien? Vergeet het maar. Voortaan zijn alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen off-limits voor rokers.

Meeroken


Views

49

Tien jaar Duizel in het Park

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Bijzondere tijden voor de organisatie van Duizel in het Park. Maar ook voor haar bezoekers: een 10-jarig jubileum betekent immers een nóg betere line-up.

Magische wereld


Views

91

Likeability of 5

Wavey Cartel gaat voor meer vrouwen in de dj-booth

Aaliyah (links van het midden) en Jacqueline (met het grote haar) temidden van een deel van hun girls. Foto: Lisa Elean Top

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Aaliyah van Stiphout (22) vindt het maar vreemd. Die scheve man-vrouwverhouding op de radio, festivalpodia en achter de draaitafels. Daarom richtte ze samen met Jacqueline Monteiro (23) Wavey Cartel op, een artiesten- en evenementbureau met een all-female bestand.

Niet meer van deze tijd


love
user_09d02d9aee097a4a20d130b18f3896a784d7af11_avatar

Views

800+

Opnieuw gaan stemmen op voor een Dance Parade 2.0

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Rotterdam Festivals viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en vraagt mensen te stemmen op hun leukste evenement van de afgelopen 25 jaar. Organisator JMR grijpt de verkiezing aan om de campagne om de Dance Parade weer tot leven te wekken een extra duwtje in de rug te geven.

Pompende dancemuziek


Views

100+

Geluidsoverlast nekt Sjatzi alsnog

Sjatzi in betere tijden, net voor de opening. Met helemaal rechts: Kris de Leeuw. Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Foto van 'Ilja Post'

31 JUL 2018

Aanhoudende klachten over geluidsoverlast hebben eigenaar Kris de Leeuw doen besluiten de deur van Sjatzi voorgoed op slot te doen. Na dit weekend is het over en uit voor de hippe ‘paaldans-bierstube’ in het Scheepvaartkwartier.

Voormalige animeerbar


Views

400+

Ontmoet de Urban Witches Rotterdam

Foto: Timothy van den Dolder

Foto van 'Ilja Post'

30 JUL 2018

Amanda Wams (32) richtte twee jaar geleden Urban Witches Rotterdam op. Geen verzameling oude vrouwen met haakneus en wrat, maar moderne, stadse dames die zij leert te dansen onder de volle maan en vooral om te doen wat hun hartje hen ingeeft.

De fascinatie voor hekserij heeft ze van haar moeder, van wie ze een voorliefde voor al het vreemde en afwijkende geërfd heeft. Zo legde ze op 11-jarige leeftijd al tarotkaarten en begon ze zich twee jaar later te verdiepen in ‘maanmagie’.


Views

700+

Miljoenenvondst aan drugs in Rotterdams appartement

De tas met crystal meth. / Foto: politie Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

30 JUL 2018

De politie heeft in Rotterdam een grote drugsvondst gedaan. In een appartement in Zuidwijk vonden agenten ruim 13 kilo aan crystal meth, met een straatwaarde van ruim twee miljoen euro.

Spookwoning

Het appartement in Zuidwijk viel al een tijdje op. Niemand stond ingeschreven op het adres van het appartement, maar toch liepen steeds mensen in en uit de woning met grote tassen in hun hand.


Views

1k+