Rotterdam

De zussen Paula en Linda Kroesen willen gerechtigheid voor de dood van hun moeder. Ze willen dat de artsen die verantwoordelijk zijn voor de medische missers aangepakt worden. / VINCENT VAN DORDRECHT

Zussen strijden na dood moeder door medische missers

De zussen Paula en Linda Kroesen willen gerechtigheid voor de dood van hun moeder. Ze willen dat de artsen die verantwoordelijk zijn voor de medische missers aangepakt worden. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

6 JUN 2016

De verhuisdozen staan al klaar in de kamer, pal naast het altaar van hun overleden moeder. De zussen Paula en Linda Kroesen strijden al 3,5 jaar lang voor gerechtigheid voor de in hun ogen onnodige dood van hun moeder Wil van Dijken door een serie medische missers. Donderdag mogen ze voor het eerst hun verhaal doen tegenover het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Vijf behandeld artsen uit het voormalige Ruwaard van Puttenziekenhuis uit Spijkenisse zijn ook opgeroepen voor de hoorzitting, maar zij hebben laten weten niet te komen. En volgende week dient er bij hetzelfde college een zaak tegen het verpleeghuis.

Linda en Paula hopen dat er donderdag nu eens wel serieus naar ze wordt geluisterd. „De klachtencommissies en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben ons nooit serieus genomen”, vertelt Paula. „We leven al zes jaar in een nachtmerrie. We missen haar nog dagelijks, even een kusje geven is er niet meer bij. Dat is wat die prutsende artsen allemaal hebben aangericht. We hopen dat we eindelijk gerechtigheid krijgen en dat dit college niet weer vriendjespolitiek is.”

De ellende begon volgens de zussen in 2010 toen hun moeder verkouden was en naar de dokter ging. „Ze had nooit klachten en was nooit ziek. Ze was verkouden en ging naar de dokter. Die gaf antibiotica, en nog een keer, en nog een keer. Maar het ging niet over en ze werd doorgestuurd naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis.” Volgens Paula ging het daar helemaal mis. „Ze kreeg te horen dat ze een longembolie had. Maar het ging niet beter en de diagnose COPD (longziekte, red.) werd gesteld.” Als de familie een telefoontje krijgt dat het slecht gaat, spoeden ze zich naar het ziekenhuis. „Om haar uit haar lijden te verlossen zou ze een morfinepomp krijgen, maar mijn broer Harry zei ‘niets daarvan’. Drie dagen later was ze thuis. Wat als we wel die morfine hadden toegestaan? Dan was ze al in 2010 overleden. En de arts uit het Maasstad Ziekenhuis, die ook werd geraadpleegd over de situatie van mijn moeder, schreef later doodleuk een andere naam op. Misschien was hij wel in de war?”

Kamer niet goed schoongemaakt

Maar daar bleef het niet bij wat medische missers betreft. Zo gaat een arts op vakantie zonder iets over te dragen, wordt de familie niet op de hoogte gehouden, krijgt hun moeder last van doorligwonden en krijgen ze een rouwkaart door de bus van het Ruwaard van Puttenziekenhuis. „Onze moeder was op een gegeven moment besmet geraakt met de E-coli-bacterie. Naast haar op haar kamer was een man eraan overleden. Ze hebben gewoon die kamer niet goed schoongemaakt. Maar de verzekering zegt dan dat ze dat ook kan hebben opgelopen door niet goed doorbakken stuk vlees thuis. Geloof je het zelf?”

Paula verheft haar stem nog wat meer als ze vertelt dat haar moeder gewoon voor gek werd verklaard. „Ze zeiden dat de klachten psychisch waren. Nou, ik ken mijn moeder als geen ander. Ze was echt niet in de war.” In 2013 gaat het snel slechter als hun moeder in verzorgingstehuis Breede Vliet terechtkomt. „Ze had COPD, maar zat soms weken niet aan het zuurstof. Ook kreeg ze veel te weinig drinken, ondanks dat ze zware plastabletten slikte. Studenten waren de behandelaars. Als ik een arts wilde spreken, dan koste dat heel erg veel moeite.”

Uitdroging

Doordat Wil te weinig vocht binnenkrijgt, droogt ze uit en gaat het snel achteruit. Als het verpleeghuis voorstelt geen eten en drinken meer te geven, zegt hun broer weer resoluut nee. Paula: „Als we aan ons moeder, die niet meer kon praten, vroegen of ze wat wilde drinken, knikte ze ja. Mijn broer zei toen ‘als jullie nu geen drinken halen, stuur ik een filmpje naar de media’. En toen konden ze ineens heel hard lopen.” Hun moeder overlijdt uiteindelijk na een strijd van 24 dagen. „En dat met weinig drinken en zonder sondevoeding. En dat zo’n directeur dan zegt dat ze een verschrikkelijke dood heeft gehad. Dat lag niet aan ons, hoor! Als je iemand geen drinken geeft, is dat gewoon moord.”

De verzekeraar wees alle claims af en zegt dat er geen medische missers zijn gemaakt en dat de protocollen zijn gevolgd. Ook de zorginstanties werken niet echt mee, aldus Paula. Zo heeft ze nog steeds het medisch dossier van haar moeder nog niet in kunnen zien. „Het is een grote doofpot. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd.” Paula houdt donderdag zelf het pleidooi bij het tuchtcollege. „Als het oordeel negatief is, knokken we door. We gaan voor gerechtigheid. Deze mensen mogen er niet mee wegkomen. Ik ben een bokser en geef nooit op. Bij een positieve uitspraak hebben we eindelijk rust en kunnen we verhuizen naar Spanje, waar mijn broer ook al woont. De dozen staan al klaar.”

Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse. / ANP

Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse. / ANP

Hoe het Ruwaard van Putten ten onder ging

* November 2010. In het ziekenhuis breekt een bestuurscrisis uit.

* November 2011. Als de sterftecijfers over 2010 bekend worden gemaakt, blijken er opvallend veel sterfgevallen te zijn op de afdelingen hart- en longziekten.

* November 2012. De Inspectie voor de Gezondheidszorg grijpt in en sluit de hartafdeling.

* December 2012. De directie van het Ruwaard van Puttenziekenhuis laat 800 dossiers van sterfgevallen in 2010 doorzoeken door een commissie.

* Juni 2013. Het Ruwaard van Puttenziekenhuis gaat failliet.

* November 2013. Het Openbaar Ministerie vervolgt de artsen niet vanwege onvoldoende bewijs.

* December 2013. De inspectie kraakt in een kritisch rapport de gang van zaken in het ziekenhuis, waar geld verdienen en ruziemaken belangrijker was dan goede zorg verlenen.

* December 2015. De betrokken artsen worden door het centraal tuchtcollege berispt, maar mogen wel blijven werken, dit tot verdriet van nabestaanden.


Met Erasmus denken aan de keukentafel

Met Erasmus denken aan de keukentafel

/ Jan de Bas

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je verwacht het misschien niet in de stad van niet lullen maar poetsen, maar Rotterdam bouwde door de eeuwen heen een aardige denkersreputatie op. Jan de Bas (55 jaar), dichter, docent, historicus en filosoof, onderwijst Rotterdammers op een laagdrempelige manier over filosofie. Met zijn Filosofiegroep Rotterdam organiseert Jan cursussen, historische wandelingen en schrijf- en dichtworkshops. Voor Metro licht hij vier plekken uit met een voor hem speciale betekenis.

Van: Suzanne Stam

Jan trapt meteen lekker filosofisch af: „Het probleem van de tijd waar je zelf in leeft, is dat je die nu moeilijk op waarde kunt schatten voor de latere geschiedenis. Maar wat wel kenmerkend is voor deze tijd, is dat iedereen wel erg met zichzelf bezig is. Het ver-ikken en het materialisme maken een grote bloei door. Daardoor kun je vijandigheid ervaren. Zo zie je groepen die alleen oog hebben voor hun eigen perspectief en de deur naar het denken dichtgooien. De Rotterdamse filosofen die ik aanhaal, maakten het niet zo persoonlijk. Ze waren groot voorstander van vrijheid, van denken en in godsdienst. Hun boodschap was eigenlijk: stel je open voor andere standpunten zonder je eigen standpunt te verlaten."


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Floating Farm: 'Itzz a liddle bit kreezziiee'

Floating Farm: 'Itzz a liddle bit kreezziiee'

De koeien op de Rotterdamse Floating Farm / Jaap van Rijn

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„But itzz a greet idea!" De zichtbaar geamuseerde Franse architect maakt met zijn mobieltje foto’s van de open-potstal van de Floating Farm die drijft in de Merwehaven vlakbij Schiedam. Hij vindt het een prima initiatief en ziet mogelijkheden om op deze manier in Parijs vlakbij de consument voedsel te produceren.

Van: Jaap van Rijn

Dat zal veel transport dus vervuiling schelen. En stadskinderen uit de buurt kunnen er wat van opsteken. Het is in ieder geval een maf gezicht om roodbonte koeien in een industriële omgeving met veel smaak geurend hooi van voetbalclub Feyenoord en Natuurmonumenten te zien vermalen tot niet-afgeroomde melk – lekker in de koffie – die de boer na verwerking in zijn zuivelfabriekje in flessen stopt en aan de man brengt in de drijfstalwinkel.


De onmetelijke wildernis van Tiengemeten

Rotterdam.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

Wildernis, om de hoek van Rotterdam, zo kun je het eiland Tiengemeten omschrijven. Hier mag de natuur sinds 1997 haar eigen gang gaan. En die verovering op de mens is op de voormalige zandplaat in het Haringvliet goed zicht- en hoorbaar.

Eenmaal van boord gestapt valt alvast het vele vogelgekwetter op. Alsof je een volière binnenstapt. En dan te bedenken dat op deze bijzondere plek ooit een vliegveld was bedacht. Voorheen bedreven boeren hier akkerbouw, wat, al ver voordat de natuur de ruimte kreeg, een aflopende zaak was. De boeren werden uitgekocht, in 2007 werd een gat in de dijk gestoken en vervolgens mocht het 10 vierkante kilometer grote Tiengemeten verder uitgroeien tot de grootste natuurontwikkeling van Nederland. Maar niet alle menselijke sporen zijn uitgewist: een deel van het oude cultuurlandschap werd hersteld. En het buurtschap bij het haventje bestaat nog steeds. In de oude boerderijen en schuren vonden het bezoekerscentrum, het Rien Poortvliet Museum (veel kabouters!), het Landbouw Museum en Speelnatuur Tiengemeten een plek. Wie de dijk naast het buurtschap op loopt, krijgt direct een indruk van wat het eiland biedt: een onmetelijke vlakte met natte natuur waarin je ontmoetingen kunt verwachten met onder meer hooglanders, bevers (als het meezit), zeearenden, bijzondere eenden, kluten en lepelaars. Wil je dit allemaal meemaken, dan heb je een flinke struintocht voor de boeg. Voor wie dit net even iets te veel van het goede is, die huurt een fiets. Waar je ook voor kiest, je zult een overweldigende stilte ervaren. Op dit eiland kun je echt je hoofd leegmaken en helemaal uitgerust weer inschepen in het haventje.

Wat kun je van een dagje Tiengemeten met de Spido verwachten?


Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Sander de Kramer is ambassadeur van de club van Zuid en ondersteunt onder meer de Feyenoord Foundation: “Mensen hebben vaak maar een klein duwtje in de goede richting nodig. Maar dat duwtje moet wel worden gegeven. Feyenoord geeft die duwtjes.” Foto: Peter Tetteroo

Foto van 'Metrorotterdam.nl'

13 JUN 2019

Georginio Wijnaldum, Giovanni van Bronckhorst en Tonny Vilhena, zomaar wat topvoetballers die groot groeiden op Varkenoord, onder de slagschaduw van De Kuip. Talkshow Gelül verlaat voor deze gelegenheid zijn stek op Katendrecht om op het Varkenoordse veld met Feyenoorders afscheid te nemen van dit roemruchte trainingscomplex. Emile Roemer en Sander de Kramer zetten de laatste punt achter Varkenoord, met gasten als Gerda Lems: “Bij Pauw zap je weleens weg bij een rotonderwerp. Dat is hier niet nodig, want alles gaat over ons favoriete onderwerp: Feyenoord.”

Tekst: Ellen Mannens
Beeld: Peter Tetteroo

Gelül


Liever een verre vriend dan een slechte buur

Fica Djohani.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

“7.00 uur is een heel normale tijd om op te staan.” Hij zei het echt, mijn buurman. Elke dag gilt zijn wekker om 7.00 uur, ook naar mij, een uur voordat ik op moet staan. Ik hoor hem boven mijn hoofd rondstampen. Er ligt geen tapijt op de houten vloer, zijn schoenen zijn van hard leer. Op de een of andere manier moet hij veel rondlopen voordat hij eindelijk weggaat om 7.40 uur en ik nog 20 minuten kan slapen. Toen ik hem op een ochtend om 7.42 uur vroeg of hij misschien zijn schoenen pas bij het weggaan aan wilde trekken, kreeg ik te horen dat ik maar om 7.00 uur wakker moest worden. Hij liep verder. Ik gooide de deur iets te hard dicht.

Schrijnende verhalen

Problemen tussen buren heb je in alle soorten en maten. Van kleine ergernissen over een kinderfietsje dat in de weg staat tot ernstige geluidsoverlast en serieuze pesterijen. Ruzie met de buren kan zo hoog oplopen dat je je niet meer op je gemak of zelfs onveilig voelt in je eigen huis.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn