Zussen gaven mogelijk zetje bekentenis Bart van U.

4 februari 2016 om 16:29 door Job Halkes
Zussen gaven mogelijk zetje bekentenis Bart van U.
Advocate Noëlle Pieterse. Zij staat Bart van U. bij. / ANP

Een bezoek van zijn twee zussen heeft mogelijk de doorslag gegeven bij Bart van U. om de moord op oud-minister Els Borst te bekennen. Woensdag bezochten zij hem voor het eerst sinds zijn arrestatie in de penitentiaire inrichting in Vught, waar ze op een indringende manier met hem spraken. Een dag later bekende hij de moord.

„Het gaat erg slecht met hem”, vertelt zijn advocate Noëlle Pieterse. „Sinds december, toen hij aangaf zelfmoordneigingen te hebben, zit hij in een isoleercel en dat valt hem zwaar. „Hij heeft verklaard dat hij een opdracht van God heeft gekregen om de verantwoordelijke voor het invoeren van de euthanasiewet te doden.” De opdracht daartoe zou hij al op zijn 7e ontvangen hebben van God, toen hij erg ziek was. „Hij had toen een blindedarmontsteking en was er slecht aan toe. Hij verkeerde in een soort comateuze toestand en kreeg toen de opdracht binnen, zo verklaarde hij.”

Van U. vertelde in de twee uur dat hij werd bevraagd ook dat hij drie keer eerder voor haar huis had gestaan. „Hij wilde haar spreken over adressen”, aldus Pieterse. Borst zelf had al laten vallen dat een verwarde man bij haar aan de deur was geweest om te vragen naar de adressen van de oud-premiers Wim Kok en Ruud Lubbers. „Tijdens het verhoor was hij erg gespannen, maar werd later wat rustiger.”

'Geen politieke moord'

Sommige mensen roepen dat het wellicht om een politieke moord gaat, maar daar is zijn advocaat het niet mee eens. „Zoals ik uit zijn verklaring heb begrepen was er geen vooropgezet plan. Het was voor hem niet duidelijk wie er achter de euthanasiewet zat. Dat werd hem pas op die dag duidelijk”, legt Pieterse uit. „Hij is vanuit Rotterdam gefietst naar Bilthoven. Hij wilde haar spreken.” Waarom dat gesprek omsloeg in een steekpartij met fatale afloop kon de advocate niet zeggen.

Op 29 maart gaat de inhoudelijke behandeling tegen Van U. van start. Dan staat hij terecht voor zowel de moord op zijn zus Lois als de moord op Borst. De rechtbank in Rotterdam heeft voor de behandeling drie dagen voor uitgetrokken.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!