Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Plan voor megamoskee Rotterdam voor 5.000 gelovigen

Als het aan een groep Rotterdamse moslims ligt, komt er in Rotterdam-West een moskee te staan voor 5.000 gelovigen. De Annasr-moskee aan de Van Citterstraat wordt daarmee drie keer zo groot als de Essalam Moskee nabij de Kuip.

Maar om de megamoskee te kunnen bouwen moet een voormalige kerk uit 1931 worden gesloopt. De kerk staat echter op de monumentenlijst van de gemeente Rotterdam. Middels een procedure bij de Raad van State wil het moskeebestuur de beschermde status laten schrappen, zo schrijft het AD.

Nieuwbouw is volgens het moskeebestuur hard nodig. „We kunnen nu maar zo’n 2600 mensen kwijt. Steeds kregen we van de gemeente te horen dat we moesten wachten met onze plannen en nu staat de kerk ineens op de monumentenlijst”, aldus voorzitter Ali Tachi. Hoewel hij geen bewijs heeft, denkt hij dat de gemeente de bouw bewust traineert.

Unieke pui

In een eerdere procedure bij de rechtbank kreeg het moskeebestuur ongelijk. De gemeente voert aan dat het behoud van de unieke pui van de kerk voorop staat. Daarachter mag er best gebouwd worden. Ook stelt de gemeente de bouw niet bewust te willen tegenhouden.

Als beide partijen er alsnog niet uitkomen doet de Raad van State over zes weken uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.