Rotterdam

Rotterdamse ambtenaar beklimt de Mount Everest

Eric Arnold /Eric Arnold

Foto van 'Saloua Ousseur'

13 JAN 2016

Het is weer wat anders, van je baan bij de gemeente Rotterdam naar de top van de hoogste berg ter wereld. De 35-jarige Rotterdammer Eric Arnold gaat in april dit jaar voor de vijfde keer een poging wagen de top van de Mount Everest te bereiken. Bij eerdere pogingen daartoe raakte hij geblesseerd, was er een lawine of vond er een aardbeving plaats. Maar Eric stopt niet voor hij de top heeft bereikt.

Verslaving

Waarom ga je het weer proberen?
Ik heb vaak te horen gekregen dat het gekkenwerk is, hoor. Dat het lot me iets probeert te vertellen. Maar mijn passie trekt me toch steeds weer terug. De top bereiken, is de laatste tijd minder belangrijk geworden, maar het gaat voor de buitenwereld om de top. Klimmen levert me zoveel op. Ik heb mensen ontmoet en dingen meegemaakt die de meesten nooit meemaken. Het is net een verslaving, zonder het negatieve dan. De expeditie is een ervaring waar je steeds meer van wilt. En als je bij de berg bent, armoedig en zonder Whatsapp, denk je heel veel aan jezelf en je leven. Ik klim ook om geld in te zamelen voor Stichting ALS.

Voorbereiding

Hoe bereid je je voor op zo’n expeditie?
Er zijn geen specifieke eisen. De hele expeditie duurt ongeveer acht weken. Het duurt negen dagen om van Kathmandu naar de voet van de berg te lopen, want er is geen weg. Je moet drie of vier keer steeds hoger klimmen om je lichaam te laten wennen aan de omstandigheden: weinig zuurstof en de kou. Om me daarop voor te bereiden, probeer ik nu twaalf uur per dag in een zuurstoftent te zitten. De echte topbeklimming duurt uiteindelijk vijf dagen. Dan ben je bij de top. Het duurt twee dagen om weer naar beneden te komen.

Buitenaardse wezens

Ben je niet bang dat het weer misgaat?
Nee, het kan best misgaan, maar ik kan het nu loslaten. Het is natuurlijk een omstandighedensport. Ook al ben je nog zo goed voorbereid, je kunt uiteindelijk niks doen aan een storm of een aardbeving. Ik heb het vier keer geprobeerd en vier keer is er iets tussengekomen. Een aardbeving, een lawine, weersomstandigheden en een blessure aan mijn achillespees. Volgens een vriend van me mis ik alleen nog een invasie van buitenaardse wezens op mijn lijst.

Tien minuten op de top

Wat verwacht je van de top?
Hopelijk is er tijd voor een euforisch moment. Je bent uiteindelijk maar zo’n tien minuten boven. Het is niet zo dat je daar even kunt picknicken. En je bent natuurlijk moe en bang. Je moet nog naar beneden en er kan van alles gebeuren. En na deze reis ga ik gewoon weer door naar het volgende. Het lijkt me heel leuk om de eerste Nederlander op de Kangchenjunga, de derde hoogste berg van de wereld, te zijn. Ook wil ik de oversteek van Groenland en een Zuidpoolexpeditie doen. Maar je moet geen slaaf worden van je eigen dromen. Everest eerst, daarna zie ik wel.

Nieuwe waardering

Wat is het mooiste aan zo’n expeditie?
Er zijn veel kleine dingen die je dan opeens waardeert. Het basiskamp, waarvan je eerst vond dat het armoedig was, lijkt opeens luxe na de hoogtekampen waar je helemaal niks hebt. De smaak van echte koffie, nadat je alleen maar oploskoffie hebt gedronken op de berg. Wekenlang alleen maar ijs en steen om je heen en dan weer de geur van gras en bloemen ruiken. Er zijn ook momenten waar je niet zo dankbaar voor bent. Als je midden in de nacht je tent uit moet om te plassen, ben je opeens niet meer zo blij met je hobby.

Terug naar Nederland

Hoe is het om terug te komen naar je leven in Nederland?
Het is heel moeilijk. In het begin kreeg ik nog vaak te horen dat ik heel raar deed, maar het wordt steeds makkelijker om van bergmodus terug te schakelen naar Nederlandmodus. Je moet je opeens druk maken om heel andere dingen. Je leven hangt niet meer aan een zijden draadje en dat is even wennen. Maar ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en het maakt me gelukkig. Daar gaat het om.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

1 UUR

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

3 UUR

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

3 UUR

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

GISTEREN

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats