Blond bier van Rotterdams onkruid

Havenkruit bier gemaakt van Rotterdams onkruid /Jamy van Baarsel en Kimberly Kluskens

Foto van 'Saloua Ousseur'

Saloua Ousseur

14 JAN 2016

Een nuttige en misschien zelfs lekkere oplossing voor het Vierhavengebied in Rotterdam. Twee studentes van de Willem de Kooning Academie, Jamy van Baarsel en Kimberly Kluskens hebben een speciaal bier gebrouwd met onkruid uit het braakliggende landschap.

Schoolopdracht

Hoe zijn jullie hierop gekomen?
We moesten voor een schoolopdracht een project opbouwen in het Vierhavengebied in Rotterdam. We gingen de omgeving in en zagen vooral veel braakliggend land. We wilden dat gebied ook onder de aandacht brengen. We zagen veel onkruid, dus probeerden we daar wat dingen mee. We hebben geëxperimenteerd met koffie en plastic, maar dat was niks. Er is de laatste tijd steeds meer interesse in speciaal bier en in de middeleeuwen werd bier ook gebrouwd met onkruid. Dus gingen we daar mee aan de slag.

Havenkruit

Hoe hebben jullie het bier gebrouwd?
We vonden 35 verschillende soorten onkruid. Daar hebben wij er zes van geselecteerd. Dat hebben we gedaan in samenwerking met de buurtbewoners en advies van Erik van der Lugt van brouwerij de Pelgrim in Delfshaven. Het brouwen hebben we gedaan in samenwerking met een kleine startup brouwerij Browery. We hebben in totaal twintig liter blond bier gemaakt genaamd Havenkruit.

Hoe smaakt het bier?
Het heeft een zware nadruk. Het smaakt heel erg naar zoetstokken en je proeft het onkruid echt goed. Wel op een goede manier natuurlijk. Het is erg kruidig en bloemig. Het overgebleven onkruid hebben we trouwens gebruikt om papier van te maken voor het label, viltjes en de verpakking.

Toekomst

Wat gaan jullie nu met het bier doen?
We gaan er eerst voor zorgen dat we een voldoende halen. Maar we zijn al benaderd door geïnteresseerden. We hebben het met veel plezier gebrouwd, maar het zou wel heel tof zijn als het uiteindelijk echt te bestellen is in cafés. We krijgen veel steun uit de bierwereld, terwijl we wel dachten dat het een echte mannenwereld zou zijn.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

ANP

Moskee wacht Wilders op met koffie en koekjes

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

48 MIN

Komt hij wel of komt hij niet? Dat was de afgelopen maanden de vraag in de Rotterdamse politiek. Maar Geert Wilders komt en maakt donderdag bekend wie de lijsttrekker is van de PVV Rotterdam in maart 2018. Hij doet dat op een pikante plek, namelijk tegenover de Essalam Moskee.

Lastig

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

GISTEREN

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.

ANP

Aboutaleb pakt criminele broers hun huis af

ANP

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Burgemeester Aboutaleb verbiedt twee gedetineerde op de Antillen geboren broers van 22 en 26 jaar terug te keren naar hun huis in Rotterdam-Zuid zodra ze weer vrij zijn. Reden is dat ze overlast voor de buurt veroorzaken op het adres omdat ze het door een groep hangjongeren laten gebruiken om criminele plannetjes te beramen.

Berovingen

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

11 DEC 2017

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Camera videoUitgebrande shishalounge onderwerp van onderzoek

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

Forensische opsporing van de politie loopt af en aan naar busjes om materiaal te pakken. Mannen in speciale pakken struinen door de restanten van shishalounge Comptoir aan de Wijnhaven. De brand was zo heftig dat een aantal bovengelegen verdiepingen ook forse schade heeft opgelopen. Een aantal appartement is nog ontoegankelijk.

Sirenes

26 kogels afgevuurd op huis in Rotterdam-Spangen

Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In de Rotterdamse Van Lennepstraat is in de nacht van dinsdag op woensdag een woning beschoten. Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Ook is op straat een handgranaat gevonden.

De schietpartij vond plaats rond 03.00 's nachts. Volgens getuigen zou het gaan om een automatisch wapen, vermoedelijk een kalasjnikov. Er zou maar liefst 26 keer geschoten zijn op het huis in Rotterdam-Spangen. Ook is er waarschijnlijk geprobeerd om een granaat door het kapotte raam naar binnen te gooien, zo meldt RTV Rijnmond.

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Veel steun voor aangevallen dj April Grey

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

DJ April Grey (29) krijgt veel steun van collega’s en onbekenden nadat ze in Opsporing Verzocht dinsdag haar verhaal heeft gedaan. De Rotterdamse is de afgelopen maanden twee keer aangevallen en deed geëmotioneerd haar verhaal in de hoop dat de dader wordt gevonden.

Gek