Koppel dat 290 miljoen won, leeft 'normaal' verder

De loten gingen vorig jaar hard over de toonbank/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 JUL 2017

David Kaltschmidt (56) en Maureen Smith (71) werden in februari 2016 in een klap een van de rijkste koppels ter wereld. Met de loterij wonnen ze maar liefst 328 miljoen dollar (een slordige 290 miljoen euro), de grootste jackpot ooit in de Verenigde Staten.

Hetzelfde huis

Het kon hun leven drastisch veranderen, maar dat gebeurde niet. Want ondanks al het geld op de bank is er weinig veranderd voor David en Maureen. De twee wonen nog altijd in hetzelfde huis in Melbourne Beach (Florida), hebben weliswaar een nieuwe auto gekocht, maar dan slechts een nieuwere versie van hun oude auto. Ook is er geen mooie jacht aangeschaft, maar vaart David (visser van beroep) nog zijn rondjes op zijn oude vissersboot.

Ook hun gewoonten zijn ongewijzigd. De twee gaan gewoon naar dezelfde supermarkt, dezelfde restaurants en spelen ook nog altijd mee met de lotto.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Niets spannend

De grote vraag die iedereen zich stelt, is dan ook wat ze met dat geld doen. „Oh, niets spannends. Ik zorg gewoon voor mijn familie", aldus Maureen, die verder niet veel op lijkt te hebben met de media-aandacht.

Dat ze hun geld niet over de balk smijten, is iets dat de mensen in hun omgeving zeer weten te waarderen. „Het is eens iets anders dan al die verhalen over lottowinnaars die ongelukkig zijn geworden", aldus hun buurman. „Ze hebben hebben honderden miljoenen die er om smeken om uitgegeven te worden", zegt een andere vriend. „Maar het is alsof er niks is veranderd. Ze geven nog hetzelfde uit als anders."

NB. Op de cheque die de twee hebben staat 528 miljoen. Ze konden er uiteindelijk voor kiezen dat bedrag gespreid over dertig jaar te ontvangen of 328 in een keer. Ze gingen voor die laatste optie.


Views

1

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
#vliegendemieren houden social media bezig

Camera video#vliegendemieren houden social media bezig

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

5 JUL 2017

De vliegende mier is weer opgedoken, met zwermen tegelijk. Niet alleen in onze huizen en tuinen, maar ook op Twitter. #Vliegendemieren is een ding.

Elk jaar in de zomer is het raak tijdens de paarperiode van de mier. Je ziet dan niet alleen de werksters, maar ook de mannetjes en jonge koninginnen. Ze paren hoog in de lucht en daarom krijgen de mannetjes tijdelijk vleugels.

Drukkend weer

Het is niet toevallig dat we ze nu zien. De mieren vliegen samen uit om een nieuw volk te beginnen bij drukkend weer, vertelt de Rotterdamse stadsecoloog André de Baerdemaeker aan het ED.

„Mieren, mieren, overal mieren. In alle hoeken, gaten en kieren. En vandaag ook vooral in de lucht. #vliegendemieren” en „De week van de #vliegendemieren is ook weer begonnen….” klonk het dinsdag op Twitter.

De meeste mensen zijn niet echt dol op de vliegende mieren. Gelukkig hoeven ze er zich niet langer druk om te maken, de paringsvlucht van de mieren duurt doorgaans maar een dag.


Views

0

Ierse tieners zingen Despacito in Keltisch

Luis Fonsi (L) en Daddy Yankee (R) tijdens een optreden. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

3 JUL 2017

Hij gaat zonder twijfel de boeken in als één van de zomerhits van 2017: Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber. En een goede zomerhit vraagt om een goede cover. Leerlingen van een taalschool in Ierland weten daar wel raad mee: ze vertaalden het nummer in de Keltische taal Gaelic én zongen het in.

Taalschool

De studenten zitten op een zomerschool waar ze talen leren, Coláiste Lurgan in County Galway in Ierland. Ze zingen het nummer niet alleen alsof er een Ierse One Direction in de maak is, ze doen er ook een dans bij én voegen wat Ierse details toe aan het nummer.

Je hoort wel dat het om Despacito gaat, maar het klinkt toch wel anders dan de reggaetonversie die op dit moment een grote hit is. In het refrein hoor je alle leerlingen van de school meezingen en klinkt onder andere de typische Ierse fluit. Ook klinkt de tekst nogal anders: Gaelic heeft een hele andere klank dan het Spaans. De bridge van het nummer is wel in het Spaans.

Justin Bieber

Despacito werd in januari van dit jaar al uitgebracht door Luis Fonsi en Daddy Yankee. Het duurde echter even voor het nummer grote bekendheid verwierf: Justin Bieber moest zijn naam eraan verbinden. Sindsdien is het nummer niet meer weg te denken uit de hitlijsten.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Nieuwe maand betekent nieuwe titels op Netflix

Getty Images

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

1 JUL 2017

Time flies when you're having fun, want ineens zijn we alweer in juli 2017 aangekomen. Het typisch Hollandse herfstweer doet misschien anders denken, maar het is echt zo: de tweede helft van het jaar is hier. En juist omdat het zomerweer ver te zoeken is, kan er weer volop worden genoten van Netflix. In de maand juli worden er namelijk weer behoorlijk wat nieuwe titels toegevoegd.

Zondag 2 juli: Pretty Little Liars - Seizoen 7
Eindelijk is het moment voor fans van deze serie daar: in het zevende en laatste seizoen zal onthuld worden wie A. is, degene die de levens van de vijf vriendinnen jarenlang een hel maakte. Sinds april voegde Netflix wekelijks een aflevering toe van dit seizoen, maar de laatste aflevering ontbreekt momenteel nog. Vanaf zondag 2 juli kun je genieten van het gehele seizoen.

Vrijdag 14 juli: To The Bone
Deze Netflixfilm gaat over de eetstoornis anorexia, waar de jonge Ellen (gespeeld door Lily Collins) mee kampt. Ze glijdt steeds verder af, totdat ze naar therapie wordt gestuurd en een dokter ontmoet die haar dwingt om haar ziekte onder ogen te zien. Een extra bijzondere film wanneer je weet dat zowel de regisseur en schrijver van de film, Marti Nixon, als hoofdrolspeelster Lily Collins kampten met een eetstoornis. De film is dan ook zo realistisch mogelijk gemaakt.

Vrijdag 14 juli: Friends from College - Seizoen 1
Deze serie is een Netflix Original waar al lang naar wordt uitgekeken. Daar heeft de topcast met onder andere Coby Smulders (Robin in How I Met Your Mother) en Keegan-Michael Key (Fargo) alles mee te maken. De serie vertelt het verhaal van een getrouwd stel dat terugkeert naar New York bij hun oude universiteitsvrienden. Dat, in combinatie met Coby Smulders als een van de hoofdrolspelers, doet je bijna denken dat de serie een spin-off van How I Met Your Mother te zien krijgt. Helaas: dat zal het niet worden, maar de verwachtingen zijn alsnog hoog.

Zaterdag 15 juli: Sherlock - Seizoen 4
Wie de eerste drie seizoenen van deze serie nog nooit gezien heeft: lucky you. Deze moderne vertolking van Sherlock met Benedict Cumberbatch als Sherlock is alles wat je deze maand nodig hebt. Dit vierde seizoen is al een paar maanden uit, maar nu zijn ook de Netflix-abonnees aan de beurt. Recensenten noemen het 'het beste wat de BBC ooit gemaakt heeft'. Dat belooft wat!

Vrijdag 21 juli: Ozark - Seizoen 1
Een andere Netflix Original waar naar uit wordt gekeken is van het minder komische soort. Ozark speelt zich af in het gelijknamige dorpje in het Amerikaanse Missouri. Topacteur Jason Bateman (onder andere bekend van Arrested Development) speelt een familieman die in zijn vrije tijd een Mexicaans drugskartel financieel advies geeft. Wanneer dat misgaat, vlucht hij samen met zijn gezin naar Ozark. Deze serie belooft een combinatie te worden tussen Breaking Bad en Narcos.

Vrijdag 28 juli: The Incredible Jessica James
Veel fans waren teleurgesteld toen Jessica Williams ontslag nam bij The Daily Show zodat ze haar pijlen op acteren kon richten. Uit deze film blijkt dat het niet voor niets is geweest: ze heeft meteen de hoofdrol te pakken. In de film papt de net gedumpte Jessica James aan met een man die ook net aan de kant is gezet. De film kreeg niets dan lof op het Sundance Film Festival en is dus veelbelovend. Helaas wel nog even geduld hebben, maar dan kun je de maand juli goed afsluiten met deze Netflixfilm.

Benieuwd naar de andere titels die deze maand worden toegevoegd? Dan verwijzen we je graag door naar Netflix Nederland.


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

100+

Inbreker gaat in bad, kookt en speelt op Playstation

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JUN 2017

Een Australische inbreker heeft het er van genomen toen hij inbrak in een huis in Melbourne. Tijdens zijn 'verblijf' ging hij in bad, kookte hij een maaltijd, masturbeerde hij, speelde op de Playstation en droeg kleding van de bewoners van het huis.

De inbreker spendeerde zo'n vijf uur in een woning, terwijl de bewoners van huis waren. De man zou honger hebben gekregen en wat noodles voor zichzelf hebben gemaakt, na afloop zou hij zelfs een tandenborstel van de bewoners hebben geleend. Uiteindelijk ging de onbekende twintiger er vandoor met een aantal elektronische apparaten, meldt de Australische krant The Age.

In de buurt van het huis stond een camera, waardoor de politie kon vaststellen dat de dader ongeveer vijf uur binnen was. De inbreker is nog niet gevonden, maar aangezien hij nog wat DNA-sporen achterliet moet het waarschijnlijk een stukje gemakkelijker zijn om hem op te sporen.


Views

0

Met het 'Suikerfeest'  worden er echt niet alleen zoete gerechten gegeten. Foto: ANP

Wanneer en hoe vier je 'Suikerfeest'?

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JUN 2017

Na een maand lang vasten is het voor moslims van zondagavond 25 juni tot woensdag 28 juni tijd voor feest. Het einde van de ramadan wordt feestelijk gevierd met de 'Eid al-Fitr', maar in Nederland wordt deze feestdag altijd 'suikerfeest' genoemd. Hoe wordt Suikerfeest gevierd en waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt door de Koran voorgeschreven, tijdens de vastenmaand wordt zelfdiscipline geleerd. Het vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen in de vastentijd verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Van 27 mei tot zondag mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen.

Moslims komen samen voor het ochtendgebed. Foto: ANP

Wanneer gevierd?

Het einde van de ramadan is meestal na 29 of 30 dagen, dit is afhankelijk van de zichtbaarheid van de sikkel van de nieuwe maan. Per land kan het verschillen wanneer het feest begint, dit heeft te maken met het verschil in tijdzone en astronomische berekeningen. In sommige landen moet de maan met het blote oog zichtbaar zijn, in andere landen is het ook al voldoende als de maan met een telescoop zichtbaar is.

Waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De Arabische benaming voor het verbreken van het vasten is Eid al-Fitr, maar in Nederland wordt deze dag het Suikerfeest genoemd. Bij een feestdag horen zoetigheden, maar de dag staat zeker niet alleen in het teken van het eten van suiker. Het zou kunnen dat de term 'suikerfeest' uit het Turks komt. Daar gebruikt men 'Şeker Bayrami', 'seker' betekent suiker en 'bayrami' betekent feest. Taalkundige Thomas Milo heeft 'Şeker Bayrami' terug gevonden in een Turks-Engels woordenboek uit 1890 en denkt dat het misschien een verwijzing is naar de zoetigheid die men nuttigt, maar een andere mogelijke theorie is dat het om een geval van spraakverwarring gaat, dit meldt Trouw.

Foto: ANP

Hoe wordt het suikerfeest gevierd?

Het feest duurt drie dagen en wordt in veel landen verschillend gevierd. Eid al-Fitr draait om verbinding en het samenzijn met vrienden en familie. Op de ochtend van de eerste dag bezoeken mannen en vrouwen de moskee om een gezamenlijk gebed te doen. De meeste moslims trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra netjes gemaakt. De rest van de dag gaan mensen bij familie op bezoek en worden cadeautjes uitgewisseld. Het vasten wordt verbroken en er mag weer gegeten worden. In veel landen begint het Suikerfeest met het eten van iets zoets, maar daarna staan er ook net zoveel hartige gerechten op het menu. In Egypte begint het feest met het eten van een dadel en het drinken van een glas melk, in India eten ze een dessert gemaakt van vermicelli en gesneden amandelen en in Syrië eten ze traditiegetrouw vaak een pudding gemaakt van kaneel en gesneden amandelen.


Views

2

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Wekker achter muur gaat al 13 jaar lang elke dag af

Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

21 JUN 2017

Denk je het zwaar te hebben omdat je de wekker van de buren weleens hoort? Maak dan kennis met Jerry Lynn. Al dertien jaar lang gaat elke avond om dezelfde tijd een wekker af. En daar kan Jerry niets aan doen, want de wekker zit achter een muur.

Elke dag weer

Tegenover Amerikaanse media doet Lynn zijn bijzondere verhaal. Elke dag om 18.50 uur (bij zomertijd om 19.50 uur) gaat het alarm af. Elke dag. En er is geen ontkomen aan.

Lynn verwachtte dat de batterijen na een maand of twee, drie wel aan vervanging toe zouden zijn, maar de wekker houdt het sinds september 2004 onafgebroken vol: „Het hindert ons niet echt. Eigenlijk is het wel schattig”, stelt hij.

De wekker weerklinkt een minuut lang in de woning in Pennsylvania. Eerst is het geluid nog zacht en nauwelijks hoorbaar, maar langzaam maar zeker wordt het geluid harder en duidelijker hoorbaar. Lynn kan de weker dan vanuit elke kamer op de eerste verdieping horen, zo vertelt hij.

TV-aansluiting

Dat het alarm achter de muur terechtkwam, was helemaal de bedoeling, maar dat de wekker daarna niet meer weg te krijgen was, uiteraard niet. Dertien jaar geleden bevestigde Lynn de wekker aan een koord en liet deze door de ventilator achter de muur in de woonkamer zakken. Hij wilde erachter komen waar hij een gat in de muur kon maken voor zijn tv-aansluiting en dacht dat het geluid van de wekker hem wel verder zou helpen.

Wat er gebeurde laat zich raden: het koord brak en de klok viel naar beneden, achter de muur. Sindsdien gaat het elke dag om dezelfde tijd af. Een voordeel: Lynn kon dankzij de wekker wel horen waar hij een gat in de muur moest maken: „Zo’n slecht idee was het dus niet. Alleen de uitvoering had wat beter gekund.”

Lynn en zijn vrouw zijn niet meer van plan het alarm weg te halen. Maar aangezien ze steeds ouder worden, komt het moment dat ze hun woning moeten verkopen wel steeds dichterbij. Gaan ze dit ‘geheim’ onthullen? „Wij hebben het zelf niet eens door, omdat we het zo gewend zijn. Maar als we gasten over de vloer hebben, wil het nog weleens onderwerp van gesprek zijn.”


Views

2

Het onzichtbare gevaar van ruimteafval

Foto: iStock

Foto van 'Metro World'

20 JUN 2017

Welke filmliefhebber was er niet in shock toen de hoofdrolspeler van de spraakmakende film Gravity (2013) geraakt werd door ruimteafval tijdens een tour buiten het ruimteschip? Hoewel dit een – fictieve – film is, toont de scène iets wat daadwerkelijk zou kunnen gebeuren. Er vliegen namelijk duizenden nuttelozen objecten in het heelal, die een bedreiging vormen voor astronauten. Zelfs op het oppervlak van de planeet.

Er zijn duizenden ruimteschepen en satellieten de ruimte ingestuurd sinds we begonnen zijn met het ontdekken van de ruimte in 1957. Volgens cijfers van de ruimteafdeling van de European Space Agency (ESA), zijn er de afgelopen zestig jaar zo’n 5250 raketten gelanceerd vanaf de aarde. Deze raketten plaatsten zo’n 7500 satellieten, waarvan slechts 1200 nog steeds in werking zijn. In totaal wordt de massa van alle objecten in de baan rondom de aarde op zo’n 750.000 geschat.

Botsingen

De aanwezigheid van alle ruimteschepen en satellieten heeft ook nog eens voor tonnen afval gezorgd, dat nog altijd ongecontroleerd rond onze planeet zweeft. Momenteel worden meer dan 500.000 stukken ruimteafval gevolgd, en dit aantal neemt met elke lancering toe.

„Door de groei van het aantal loszwevende objecten in de ruimte, neemt de kans op een rampzalige botsing ook steeds meer toe”, verklaart ESA in een recent gepubliceerd onderzoek. „Wanneer het aantal objecten verdubbelt, wordt de kans op botsing zo’n vier keer groter. Als de omvang van het ruimteafval toeneemt, zullen er botsingen plaatsvinden.”

Risico op aarde

Specialisten hebben de verschillende risico’s al onderzocht. Het blijkt dat de meeste risico’s aanwezig zijn in de ruimte, waar het afval kan botsen met ruimteschepen, satellieten en zelfs met het internationale ruimtestation.

„Risico’s in de ruimte zouden ons op de aarde beïnvloeden omdat we afhankelijk zijn van de ononderbroken beschikbaarheid van diensten die worden verstrekt door de infrastructuur in de ruimte”, legt Tim Flohrer, die ruimteafval analyseert bij ESA, uit aan Metro World News. „Grote objecten die opnieuw de atmosfeer binnenkomen op een ongecontroleerde manier kunnen de grond raken en brengen dus risico met zich mee voor ons op aarde.”

Het gevaar is niet alleen theoretisch. Sterker nog, er zijn al enkele ongelukken gebeurd die te maken hebben met ruimteafval. Alleen al het afgelopen jaar vonden er minstens twee grote incidenten plaats. De eerste vond plaats in mei, toen afval het internationale ruimtestation raakte en voor een kleine scheur in het raam zorgde. De tweede keer werd een zonnepaneel op een ruimteschip van ESA geraakt door een klein stuk ruimteafval.

Oplossingen?

Verschillende onderzoeken van NASA en ESA voorspellen dat de aanwezigheid van het afval toe zal nemen en daarmee ook de kans op botsingen. Wetenschappers werken daarom aan oplossingen die de hoeveelheid afval dicht bij de aarde moeten doen verminderen. Zo is er voorgesteld om netwerken en zelfs een robotarm te gebruiken om het afval te pakken te krijgen. Naast oplossingen zijn experts ook bezig met een duurzame toekomst in de ruimte, waarbij er steeds minder ruimteafval loskomt bij raketlanceringen.

Flohrer: „Het is belangrijk om de hoeveelheid afval te beperken. Elk nieuw gelanceerd object moet voldoen aan bepaalde richtlijnen. Helaas laten simulaties zien dat alleen deze beperkingen niet genoeg zijn voor een duurzame toekomst in de ruimte.”

Vier projecten die ruimteafval moeten uitschakelen

1. Een laser
Amerikaanse wetenschappers bij NASA overwegen een laser vanaf de aarde te gebruiken om ruimteafval te vernietigen. Het krachtige ‘laser broom’-concept zou de objecten moeten doen verdampen.

2. Een groot net
ESA onderzoekt de mogelijkheid om een missie te starten om ruimteafval te verwijderen, met als doel een satelliet van ESA die laag bij de aarde zweeft. De zogeheten e.Deorbit zou afval kunnen vangen met een groot net en het vervolgens veilig kunnen verbranden. De lancering staat gepland voor 2023.

3. Een speer
Onderzoekers van het Britse Astrium ontwikkelen een systeem waarbij nutteloze satellieten met een speer uit de ruimte worden getrokken. Ook in dit systeem kan het afval vervolgens veilig verbrand worden.

4. Een robotarm
Een andere optie van ESA’s missie is het gebruik van een lange, robotische arm die vastzit aan een ruimteschip. Net als met het grote net zou het afval zo naar de atmosfeer van de aarde kunnen worden gebracht en veilig worden verbrand.


Views

1