‘Er zijn te weinig standbeelden voor vrouwen’

Foto: ANP

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

17 MEI 2017

Elke stad heeft er wel een paar: grote standbeelden waar helden vereeuwigd worden. Wat blijkt? In de Verenigde Staten verbeeldt 92 procent van die standbeelden een man. Daar moet verandering in komen, vinden de makers van de app The Whole Story.

Want dat er zo weinig standbeelden voor vrouwen in de wereld zijn, betekent niet dat vrouwen door de eeuwen heen geen standbeelden verdienen. Integendeel. Wel kost het veel tijd en geld om nieuwe standbeelden uit de grond te stampen. Dat moet makkelijker kunnen, dachten medewerkers van het bedrijf Young & Rubicam. Ze ontwikkelden de augmented reality-app The Whole Story, die historische vrouwen virtueel op een voetstuk plaatst. Metro sprak met de makers.

Hoe is dit idee tot stand gekomen?
De geschiedenisboeken worden gedomineerd door mannen. Dat terwijl het niet alleen mannen waren die goed deden. Er zijn ook veel historische vrouwfiguren, maar die raken in de vergetelheid. Weet je hoeveel vrouwelijke standbeelden er zijn in Central Park, New York? Nul. En in de gehele stad in Chicago? Nul. Londen? Nul. We willen met onze app de balans herstellen.

Een écht standbeeld plaatsen, is niet zo snel gedaan. Het kost veel geld, en je moet door de hele bureaucratische molen om toestemming te krijgen. De app werkt met augmented reality (zoals de Pokémon Go-app dat ook deed, red.) en toont virtuele beelden van heldhaftige vrouwen op verschillende plekken in de wereld. Vind jij dat een vrouw een standbeeld verdient? Bouw dan zelf een 3D-standbeeld, vertel ons waar deze moet staan en wij zorgen dat het in de app komt en mensen haar nooit zullen vergeten.

Wat hopen jullie hiermee te bereiken?
We hopen bij te kunnen dragen om de gender gap te dichten. Op deze manier vertellen we de verhalen van vergeten vrouwen waar we een voorbeeld aan kunnen nemen.

Hoe komt het dat er er veel standbeelden voor mannen zijn, en nauwelijks voor vrouwen?
Standbeelden spiegelen het leven, maar vooral de tijdsgeest. Dat betekent niet dat er geen historische vrouwen waren die in het verleden fantastische dingen hebben gedaan. Wél hebben vrouwen lang moeten strijden voor gelijkheid, en kunnen we nog steeds spreken van genderdiscriminatie. Plat gezegd, mannen worden ook vandaag de dag nog gezien als geboren leiders. Vrouwen eerder als moeders en verzorgers, die zich niet geroepen voelen om de wereld te veranderen.

Hoe werkt de app?
Nadat je de app hebt gedownload, kun je virtuele standbeelden in jouw buurt verkennen door gebruik te maken van de kaart. De meeste virtuele standbeelden staan naast bestaande standbeelden. Wanneer je in de buurt bent van een virtueel vrouwelijk standbeeld, zal je telefoon in cameramodus alles vertellen over die historische vrouw in kwestie. Daarnaast kun je zelf ook vrouwelijke standbeelden toevoegen aan het systeem.

Hoe wordt jullie project ontvangen?
Heel positief! Verschillende bedrijven en organisaties hebben inmiddels al contact met ons opgenomen voor eventuele samenwerkingen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

#vliegendemieren houden social media bezig

Camera video#vliegendemieren houden social media bezig

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

5 JUL 2017

De vliegende mier is weer opgedoken, met zwermen tegelijk. Niet alleen in onze huizen en tuinen, maar ook op Twitter. #Vliegendemieren is een ding.

Koppel dat 290 miljoen won, leeft 'normaal' verder

De loten gingen vorig jaar hard over de toonbank/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

4 JUL 2017

David Kaltschmidt (56) en Maureen Smith (71) werden in februari 2016 in een klap een van de rijkste koppels ter wereld. Met de loterij wonnen ze maar liefst 328 miljoen dollar (een slordige 290 miljoen euro), de grootste jackpot ooit in de Verenigde Staten.

Hetzelfde huis

Ierse tieners zingen Despacito in Keltisch

Luis Fonsi (L) en Daddy Yankee (R) tijdens een optreden. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 JUL 2017

Hij gaat zonder twijfel de boeken in als één van de zomerhits van 2017: Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber. En een goede zomerhit vraagt om een goede cover. Leerlingen van een taalschool in Ierland weten daar wel raad mee: ze vertaalden het nummer in de Keltische taal Gaelic én zongen het in.

Likeability of 5

Nieuwe maand betekent nieuwe titels op Netflix

Getty Images

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

1 JUL 2017

Time flies when you're having fun, want ineens zijn we alweer in juli 2017 aangekomen. Het typisch Hollandse herfstweer doet misschien anders denken, maar het is echt zo: de tweede helft van het jaar is hier. En juist omdat het zomerweer ver te zoeken is, kan er weer volop worden genoten van Netflix. In de maand juli worden er namelijk weer behoorlijk wat nieuwe titels toegevoegd.

Zondag 2 juli: Pretty Little Liars - Seizoen 7
Eindelijk is het moment voor fans van deze serie daar: in het zevende en laatste seizoen zal onthuld worden wie A. is, degene die de levens van de vijf vriendinnen jarenlang een hel maakte. Sinds april voegde Netflix wekelijks een aflevering toe van dit seizoen, maar de laatste aflevering ontbreekt momenteel nog. Vanaf zondag 2 juli kun je genieten van het gehele seizoen.

Inbreker gaat in bad, kookt en speelt op Playstation

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Een Australische inbreker heeft het er van genomen toen hij inbrak in een huis in Melbourne. Tijdens zijn 'verblijf' ging hij in bad, kookte hij een maaltijd, masturbeerde hij, speelde op de Playstation en droeg kleding van de bewoners van het huis.

Met het 'Suikerfeest'  worden er echt niet alleen zoete gerechten gegeten. Foto: ANP

Wanneer en hoe vier je 'Suikerfeest'?

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Na een maand lang vasten is het voor moslims van zondagavond 25 juni tot woensdag 28 juni tijd voor feest. Het einde van de ramadan wordt feestelijk gevierd met de 'Eid al-Fitr', maar in Nederland wordt deze feestdag altijd 'suikerfeest' genoemd. Hoe wordt Suikerfeest gevierd en waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt door de Koran voorgeschreven, tijdens de vastenmaand wordt zelfdiscipline geleerd. Het vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen in de vastentijd verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Van 27 mei tot zondag mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen.

Wekker achter muur gaat al 13 jaar lang elke dag af

Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

Metro

21 JUN 2017

Denk je het zwaar te hebben omdat je de wekker van de buren weleens hoort? Maak dan kennis met Jerry Lynn. Al dertien jaar lang gaat elke avond om dezelfde tijd een wekker af. En daar kan Jerry niets aan doen, want de wekker zit achter een muur.