‘Er zijn te weinig standbeelden voor vrouwen’

17 mei 2017 om 16:00 door Metro World News
‘Er zijn te weinig standbeelden voor vrouwen’
Foto: ANP

Elke stad heeft er wel een paar: grote standbeelden waar helden vereeuwigd worden. Wat blijkt? In de Verenigde Staten verbeeldt 92 procent van die standbeelden een man. Daar moet verandering in komen, vinden de makers van de app The Whole Story.

Want dat er zo weinig standbeelden voor vrouwen in de wereld zijn, betekent niet dat vrouwen door de eeuwen heen geen standbeelden verdienen. Integendeel. Wel kost het veel tijd en geld om nieuwe standbeelden uit de grond te stampen. Dat moet makkelijker kunnen, dachten medewerkers van het bedrijf Young & Rubicam. Ze ontwikkelden de augmented reality-app The Whole Story, die historische vrouwen virtueel op een voetstuk plaatst. Metro sprak met de makers.

Hoe is dit idee tot stand gekomen?
De geschiedenisboeken worden gedomineerd door mannen. Dat terwijl het niet alleen mannen waren die goed deden. Er zijn ook veel historische vrouwfiguren, maar die raken in de vergetelheid. Weet je hoeveel vrouwelijke standbeelden er zijn in Central Park, New York? Nul. En in de gehele stad in Chicago? Nul. Londen? Nul. We willen met onze app de balans herstellen.

Een écht standbeeld plaatsen, is niet zo snel gedaan. Het kost veel geld, en je moet door de hele bureaucratische molen om toestemming te krijgen. De app werkt met augmented reality (zoals de Pokémon Go-app dat ook deed, red.) en toont virtuele beelden van heldhaftige vrouwen op verschillende plekken in de wereld. Vind jij dat een vrouw een standbeeld verdient? Bouw dan zelf een 3D-standbeeld, vertel ons waar deze moet staan en wij zorgen dat het in de app komt en mensen haar nooit zullen vergeten.

Wat hopen jullie hiermee te bereiken?
We hopen bij te kunnen dragen om de gender gap te dichten. Op deze manier vertellen we de verhalen van vergeten vrouwen waar we een voorbeeld aan kunnen nemen.

Hoe komt het dat er er veel standbeelden voor mannen zijn, en nauwelijks voor vrouwen?
Standbeelden spiegelen het leven, maar vooral de tijdsgeest. Dat betekent niet dat er geen historische vrouwen waren die in het verleden fantastische dingen hebben gedaan. Wél hebben vrouwen lang moeten strijden voor gelijkheid, en kunnen we nog steeds spreken van genderdiscriminatie. Plat gezegd, mannen worden ook vandaag de dag nog gezien als geboren leiders. Vrouwen eerder als moeders en verzorgers, die zich niet geroepen voelen om de wereld te veranderen.

Hoe werkt de app?
Nadat je de app hebt gedownload, kun je virtuele standbeelden in jouw buurt verkennen door gebruik te maken van de kaart. De meeste virtuele standbeelden staan naast bestaande standbeelden. Wanneer je in de buurt bent van een virtueel vrouwelijk standbeeld, zal je telefoon in cameramodus alles vertellen over die historische vrouw in kwestie. Daarnaast kun je zelf ook vrouwelijke standbeelden toevoegen aan het systeem.

Hoe wordt jullie project ontvangen?
Heel positief! Verschillende bedrijven en organisaties hebben inmiddels al contact met ons opgenomen voor eventuele samenwerkingen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!