Er worden steeds minder Donalds en Caitlyns geboren

14 mei 2017 om 16:49 door Sofie Smulders
Er worden steeds minder Donalds en Caitlyns geboren
Foto: AFP

Net als in Nederland wordt er in andere landen elk jaar een lijst van de populairste babynamen gepubliceerd. Zo ook in de Verenigde Staten. Wat blijkt? Er worden steeds minder Donalds op de wereld gezet. Ook de naam Caitlyn (plus varianten hierop) kwam opvallend weinig voor.

Misschien komt het door het incident tijdens zijn verkiezingsperiode, waarbij Donald Trump bij een rally in Virginia een moeder met huilende baby de zaal uit bonjourde. Of de afname van het aantal Donalds echt iets te maken heeft met Trumps aantreden als president, valt te betwijfelen. Ja, er zijn genoeg Amerikanen wiens nekharen overeind gaan staan bij het horen van zijn naam, maar laten we niet vergeten dat hij net zo goed veel aanhangers heeft.

 

Daarbij moeten we er rekening mee houden dat Donald een beetje in de categorie ‘ouderwetse namen’ valt. De populariteit van de naam nam de afgelopen twintig jaar behoorlijk af, elk jaar kwam hij een beetje lager te staan op de ranglijst van meest gekozen babynamen. Waren dat er in 2015 nog 690, in 2016 waren het er 621, blijkt uit cijfers van The Social Security Administration.

Presidenten

Bij TIME zochten ze uit hoe dat doorgaans gaat met de namen van nieuw aangestelde presidenten. Barack, niet echt een doorsnee naam, steeg in populariteit toen Obama gekozen werd tot president. Waar er in 2007 vijf kinderen Barack werden genoemd, waren dat er in het jaar waarin hij de verkiezingen won 52. In het jaar dat hij aan zijn eerste ambtstermijn begon, werden er nog eens 69 Barackjes geboren. Hierna nam het weer af.

Opvallend is ook dat veel Amerikaanse ouders hun kinderen naar zittende presidenten vernoemden. Die trend zette decennialang door - de voornaam George nam met 355 procent toe toen Washington president werd - maar werd een halt toegeroepen toen Nixon aan de macht kwam. De naam Richard was destijds niet zo’n hit en dat zou volgens statisticus Howard Friedman te maken hebben met de associatie die de Amerikanen met zijn bewindsperiode hebben.

Dat steeds minder Amerikanen hun kind Donald noemen, zou eenzelfde reden kunnen hebben. Aan de andere kant is er wel een opvallende toename te zien in het aantal kinderen dat Melania (van 90 in 2015 naar 131 in 2016) en Ivanka (van 37 in 2015 naar 111 in 2016) werd genoemd.

Caitlyn

Een ander opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat er veel minder Caitlyns werden geboren in de VS. Sterker nog: Caitlyn en varianten Caitlin, Katelynn en Kaitlynn zijn de vier meisjesnamen die samen het meest afnamen in populariteit. We hebben het dan over het jaar 2015, nadat Bruce Jenner na zijn geslachtsverandering zijn nieuwe naam aankondigde.

Laura Wattenberg van BabynameWizard.com noemt het verschijnsel ‘onvermijdelijk’. Volgens haar heeft het niet per se iets te maken met een vorm van homofobie, Caitlyn Jenner is namelijk ook in de LGBT-gemeenschap niet zo populair. Het gaat ouders volgens Wattenberg veel meer om het gegeven dat Jenner een controversieel publiek figuur is, net als Trump. Daarom zouden ook zijn aanhangers hun kind niet graag Donald noemen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!