Er worden steeds minder Donalds en Caitlyns geboren

Er worden steeds minder Donalds en Caitlyns geboren

Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

14 MEI 2017

Net als in Nederland wordt er in andere landen elk jaar een lijst van de populairste babynamen gepubliceerd. Zo ook in de Verenigde Staten. Wat blijkt? Er worden steeds minder Donalds op de wereld gezet. Ook de naam Caitlyn (plus varianten hierop) kwam opvallend weinig voor.

Misschien komt het door het incident tijdens zijn verkiezingsperiode, waarbij Donald Trump bij een rally in Virginia een moeder met huilende baby de zaal uit bonjourde. Of de afname van het aantal Donalds echt iets te maken heeft met Trumps aantreden als president, valt te betwijfelen. Ja, er zijn genoeg Amerikanen wiens nekharen overeind gaan staan bij het horen van zijn naam, maar laten we niet vergeten dat hij net zo goed veel aanhangers heeft.

Daarbij moeten we er rekening mee houden dat Donald een beetje in de categorie ‘ouderwetse namen’ valt. De populariteit van de naam nam de afgelopen twintig jaar behoorlijk af, elk jaar kwam hij een beetje lager te staan op de ranglijst van meest gekozen babynamen. Waren dat er in 2015 nog 690, in 2016 waren het er 621, blijkt uit cijfers van The Social Security Administration.

Presidenten

Bij TIME zochten ze uit hoe dat doorgaans gaat met de namen van nieuw aangestelde presidenten. Barack, niet echt een doorsnee naam, steeg in populariteit toen Obama gekozen werd tot president. Waar er in 2007 vijf kinderen Barack werden genoemd, waren dat er in het jaar waarin hij de verkiezingen won 52. In het jaar dat hij aan zijn eerste ambtstermijn begon, werden er nog eens 69 Barackjes geboren. Hierna nam het weer af.

Opvallend is ook dat veel Amerikaanse ouders hun kinderen naar zittende presidenten vernoemden. Die trend zette decennialang door - de voornaam George nam met 355 procent toe toen Washington president werd - maar werd een halt toegeroepen toen Nixon aan de macht kwam. De naam Richard was destijds niet zo’n hit en dat zou volgens statisticus Howard Friedman te maken hebben met de associatie die de Amerikanen met zijn bewindsperiode hebben.

Dat steeds minder Amerikanen hun kind Donald noemen, zou eenzelfde reden kunnen hebben. Aan de andere kant is er wel een opvallende toename te zien in het aantal kinderen dat Melania (van 90 in 2015 naar 131 in 2016) en Ivanka (van 37 in 2015 naar 111 in 2016) werd genoemd.

Caitlyn

Een ander opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat er veel minder Caitlyns werden geboren in de VS. Sterker nog: Caitlyn en varianten Caitlin, Katelynn en Kaitlynn zijn de vier meisjesnamen die samen het meest afnamen in populariteit. We hebben het dan over het jaar 2015, nadat Bruce Jenner na zijn geslachtsverandering zijn nieuwe naam aankondigde.

Laura Wattenberg van BabynameWizard.com noemt het verschijnsel ‘onvermijdelijk’. Volgens haar heeft het niet per se iets te maken met een vorm van homofobie, Caitlyn Jenner is namelijk ook in de LGBT-gemeenschap niet zo populair. Het gaat ouders volgens Wattenberg veel meer om het gegeven dat Jenner een controversieel publiek figuur is, net als Trump. Daarom zouden ook zijn aanhangers hun kind niet graag Donald noemen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

#vliegendemieren houden social media bezig

Camera video#vliegendemieren houden social media bezig

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

5 JUL 2017

De vliegende mier is weer opgedoken, met zwermen tegelijk. Niet alleen in onze huizen en tuinen, maar ook op Twitter. #Vliegendemieren is een ding.

Koppel dat 290 miljoen won, leeft 'normaal' verder

De loten gingen vorig jaar hard over de toonbank/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

4 JUL 2017

David Kaltschmidt (56) en Maureen Smith (71) werden in februari 2016 in een klap een van de rijkste koppels ter wereld. Met de loterij wonnen ze maar liefst 328 miljoen dollar (een slordige 290 miljoen euro), de grootste jackpot ooit in de Verenigde Staten.

Hetzelfde huis

Ierse tieners zingen Despacito in Keltisch

Luis Fonsi (L) en Daddy Yankee (R) tijdens een optreden. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 JUL 2017

Hij gaat zonder twijfel de boeken in als één van de zomerhits van 2017: Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber. En een goede zomerhit vraagt om een goede cover. Leerlingen van een taalschool in Ierland weten daar wel raad mee: ze vertaalden het nummer in de Keltische taal Gaelic én zongen het in.

Likeability of 5

Nieuwe maand betekent nieuwe titels op Netflix

Getty Images

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

1 JUL 2017

Time flies when you're having fun, want ineens zijn we alweer in juli 2017 aangekomen. Het typisch Hollandse herfstweer doet misschien anders denken, maar het is echt zo: de tweede helft van het jaar is hier. En juist omdat het zomerweer ver te zoeken is, kan er weer volop worden genoten van Netflix. In de maand juli worden er namelijk weer behoorlijk wat nieuwe titels toegevoegd.

Zondag 2 juli: Pretty Little Liars - Seizoen 7
Eindelijk is het moment voor fans van deze serie daar: in het zevende en laatste seizoen zal onthuld worden wie A. is, degene die de levens van de vijf vriendinnen jarenlang een hel maakte. Sinds april voegde Netflix wekelijks een aflevering toe van dit seizoen, maar de laatste aflevering ontbreekt momenteel nog. Vanaf zondag 2 juli kun je genieten van het gehele seizoen.

Inbreker gaat in bad, kookt en speelt op Playstation

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Een Australische inbreker heeft het er van genomen toen hij inbrak in een huis in Melbourne. Tijdens zijn 'verblijf' ging hij in bad, kookte hij een maaltijd, masturbeerde hij, speelde op de Playstation en droeg kleding van de bewoners van het huis.

Met het 'Suikerfeest'  worden er echt niet alleen zoete gerechten gegeten. Foto: ANP

Wanneer en hoe vier je 'Suikerfeest'?

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Na een maand lang vasten is het voor moslims van zondagavond 25 juni tot woensdag 28 juni tijd voor feest. Het einde van de ramadan wordt feestelijk gevierd met de 'Eid al-Fitr', maar in Nederland wordt deze feestdag altijd 'suikerfeest' genoemd. Hoe wordt Suikerfeest gevierd en waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt door de Koran voorgeschreven, tijdens de vastenmaand wordt zelfdiscipline geleerd. Het vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen in de vastentijd verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Van 27 mei tot zondag mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen.

Wekker achter muur gaat al 13 jaar lang elke dag af

Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

Metro

21 JUN 2017

Denk je het zwaar te hebben omdat je de wekker van de buren weleens hoort? Maak dan kennis met Jerry Lynn. Al dertien jaar lang gaat elke avond om dezelfde tijd een wekker af. En daar kan Jerry niets aan doen, want de wekker zit achter een muur.