Kunnen sterren het feminisme echt een boost geven?

Kunnen sterren het feminisme echt een boost geven?

Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 MAA 2017

Waarom Internationale Vrouwendag belangrijk is? Je hoeft niet per se een feminist aan het woord te laten om een passend antwoord op die vraag te krijgen. Het lijkt namelijk wel duidelijk: vrouwen worden op veel gebieden nog steeds niet hetzelfde behandeld als mannen. Wel heeft er in de vorige eeuw een flinke verschuiving plaatsgevonden. Dat hebben we te danken aan feministen, oftewel vrouwen die in de bres springen voor de gelijkheid tussen man en vrouw.

Bij de klassieke feminist denk je als Nederlander misschien eerst aan de namen van Aletta Jacobs of Wilhelmina Drucker of vrouwen die in paarse tuinbroeken gekleed gaan, stekeltjeshaar hebben of hun okselhaar laten groeien. Dat deze laatste eigenschappen van feministen echter mythes zijn waar je ‘u’ tegen zegt, hoeven we je hopelijk niet te vertellen.

Emma Watson

De vrouwen die vechten voor gelijke rechten voor beide geslachten heb je in alle soorten, maten en leeftijden. Ook in Hollywood lopen ze veelvuldig rond. En die vrouwen hebben veel invloed, want ze krijgen - of liever gezegd - nemen een podium om hun mening te uiten. Niet onbegrijpelijk, als jonge vrouw kun je je beter identificeren met Beyoncé, Lena Dunham of Emma Watson dan met de Dolle Mina's die bijna vijftig jaar geleden met spandoeken de straat opgingen.

De factor beroemdheid gaat gepaard met een groot bereik. Maar, vertelt Musimbi Kanyoro, voorzitter van het Global Fund for Women, aan Metro, social media heeft het feminisme niet in gang gezet. „We zijn hier al vijftig jaar mee bezig. We hebben actie gevoerd via echte netwerken en andere methoden. Ze (social media, red.) zijn bruikbaar, staan ons toe om onze ideeën globaal te verspreiden en te kijken wat er allemaal gaande is.”

Als je jezelf als feminist neerzet, dan mag je tegenwoordig wel uitkijken. Social media kunnen dan namelijk de verkeerde kant op werken. Neem de zaak Emma Watson in Vanity Fair versus de feministen. De actrice die we kennen als Hermelien uit de Harry Potter-filmreeks, maakt zich hard voor de vrouw en haar rechten. Toen ze een paar weken geleden in een semitopless outfit te zien was in Vanity Fair, waren de reacties niet van de lucht. ‘Maar Emma Watson is toch een feminist?’

Natuurlijk had Watson daar wat op te zeggen. Ze sloeg keihard terug in een gesprek met de BBC: „Wat hebben mijn tieten ermee te maken? Feminisme is niet een stok om andere vrouwen mee te slaan. Het gaat over vrijheid, over vrijlaten. Het gaat om gelijkheid.” Hier is Nana Darkoa Sekyiamah het roerend mee eens. Ze is geen beroemdheid, maar werd door de Britse krant The Guardian opgespoord vanwege een foto op Instagram, waarin we haar in bed zien liggen met haar vriend, beiden naakt.

Nana: „Ik ben het eens met Watson dat seksualiteit en feminisme naast elkaar kunnen bestaan, maar ik denk dat ‘tieten’ alles te maken hebben met feminisme. Sommige lichaamstypen domineren de tijdschriften en worden een onmogelijke schoonheidsnorm ten opzichte van alle andere lichaamstypen.” Ze doelt hiermee op weer een ander punt in de emancipatiediscussie: dat vrouwen zouden moeten voldoen aan een ideaalplaatje en dat wie daarbuiten valt, niet meedoet. Oftewel: het uiterlijk staat bij de vrouw voorop.

Een proces

Dat bewijst ook de cover van de Vogue met een naakt poserende Doutzen Kroes en Lara Stone. De fotoshoot vond plaats in het kader van het 5-jarig bestaan van de Nederlandse editie van het modeblad. Alhoewel seksualiteit en feminisme inderdaad hand in hand kunnen gaan, heeft de toelichting van fotograaf Mario Testino op de shoot toch een zeer eenzijdige bijsmaak.

Doutzen Kroes en Lara Stone op de cover van Vogue

Foto: Mario Testino voor Vogue

„Ik heb Lara naakt samen met Doutzen gefotografeerd. Lara heeft geweldige borsten en Doutzen een geweldige kont, perfect samen. En over het zoenen met elkaar deden ze niet moeilijk.” De resultaten van de sexy shoot gaan als een lopend vuurtje het internet over en geven - in combinatie met de woorden van Testino - juist geen boost aan het feminisme. Het bereik van sterren op social media kan dus voor- en nadelen hebben.

Volgens socioloog Edward Salazar is het zogenoemde ‘pop feminisme’ slechts een fase in het proces van vrouwenemancipatie en een resultaat van het actievoeren dat in het verleden is gebeurd. Tevens benadrukt hij dat het vooral onder bepaalde mensen leeft: goedgeïnformeerde, politiek geëngageerde consumenten met een bepaald opleidingsniveau. „Er heeft inderdaad een transformatie plaatsgevonden, maar het is een normaal proces”, aldus Salazar.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

#vliegendemieren houden social media bezig

Camera video#vliegendemieren houden social media bezig

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

5 JUL 2017

De vliegende mier is weer opgedoken, met zwermen tegelijk. Niet alleen in onze huizen en tuinen, maar ook op Twitter. #Vliegendemieren is een ding.

Koppel dat 290 miljoen won, leeft 'normaal' verder

De loten gingen vorig jaar hard over de toonbank/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

4 JUL 2017

David Kaltschmidt (56) en Maureen Smith (71) werden in februari 2016 in een klap een van de rijkste koppels ter wereld. Met de loterij wonnen ze maar liefst 328 miljoen dollar (een slordige 290 miljoen euro), de grootste jackpot ooit in de Verenigde Staten.

Hetzelfde huis

Ierse tieners zingen Despacito in Keltisch

Luis Fonsi (L) en Daddy Yankee (R) tijdens een optreden. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 JUL 2017

Hij gaat zonder twijfel de boeken in als één van de zomerhits van 2017: Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber. En een goede zomerhit vraagt om een goede cover. Leerlingen van een taalschool in Ierland weten daar wel raad mee: ze vertaalden het nummer in de Keltische taal Gaelic én zongen het in.

Likeability of 5

Nieuwe maand betekent nieuwe titels op Netflix

Getty Images

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

1 JUL 2017

Time flies when you're having fun, want ineens zijn we alweer in juli 2017 aangekomen. Het typisch Hollandse herfstweer doet misschien anders denken, maar het is echt zo: de tweede helft van het jaar is hier. En juist omdat het zomerweer ver te zoeken is, kan er weer volop worden genoten van Netflix. In de maand juli worden er namelijk weer behoorlijk wat nieuwe titels toegevoegd.

Zondag 2 juli: Pretty Little Liars - Seizoen 7
Eindelijk is het moment voor fans van deze serie daar: in het zevende en laatste seizoen zal onthuld worden wie A. is, degene die de levens van de vijf vriendinnen jarenlang een hel maakte. Sinds april voegde Netflix wekelijks een aflevering toe van dit seizoen, maar de laatste aflevering ontbreekt momenteel nog. Vanaf zondag 2 juli kun je genieten van het gehele seizoen.

Inbreker gaat in bad, kookt en speelt op Playstation

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Een Australische inbreker heeft het er van genomen toen hij inbrak in een huis in Melbourne. Tijdens zijn 'verblijf' ging hij in bad, kookte hij een maaltijd, masturbeerde hij, speelde op de Playstation en droeg kleding van de bewoners van het huis.

Met het 'Suikerfeest'  worden er echt niet alleen zoete gerechten gegeten. Foto: ANP

Wanneer en hoe vier je 'Suikerfeest'?

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Na een maand lang vasten is het voor moslims van zondagavond 25 juni tot woensdag 28 juni tijd voor feest. Het einde van de ramadan wordt feestelijk gevierd met de 'Eid al-Fitr', maar in Nederland wordt deze feestdag altijd 'suikerfeest' genoemd. Hoe wordt Suikerfeest gevierd en waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt door de Koran voorgeschreven, tijdens de vastenmaand wordt zelfdiscipline geleerd. Het vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen in de vastentijd verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Van 27 mei tot zondag mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen.

Wekker achter muur gaat al 13 jaar lang elke dag af

Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

Metro

21 JUN 2017

Denk je het zwaar te hebben omdat je de wekker van de buren weleens hoort? Maak dan kennis met Jerry Lynn. Al dertien jaar lang gaat elke avond om dezelfde tijd een wekker af. En daar kan Jerry niets aan doen, want de wekker zit achter een muur.