Zweedse toerist nodigt dakloze Schot uit voor kerst

30 december 2016 om 14:44 door Jurgen van der Hoeven
Zweedse toerist nodigt dakloze Schot uit voor kerst
De dakloze Johan Fraser had de tijd van zijn leven in Zweden. Foto: Facebook Anna Lindkvist

Een dakloze man uit het Schotse Edinburgh heeft de kerst van zijn leven achter de rug. Een Zweedse toeriste nodigde hem uit de kerstdagen met haar door te brengen. In Zweden, welteverstaan. Dat meldt de BBC.

Dakloze uitgenodigd door Zweedse toerist

Jimmy Fraser was aan het bedelen op straat toen de Zweedse toeristen Annis Lindkvist en haar zus Emma hem de weg vroegen. Gedurende hun trip bouwden ze een vriendschap op met de dakloze man. Voor de Zweedse dames terugvlogen naar huis, wisselden ze nummers uit.

Eenmaal terug in het Zweedse Sagmyra besloot Linkdvist om haar nieuwe vriend uit te nodigen om de kerstdagen met haar familie door te brengen. Linkdvist regelde een paspoort voor Fraser en kocht een retourvlucht, zodat hij een week lang over kon komen. Linkdvist woont in het Zweedse Sagmyra met haar man Daniel en drie kinderen van 13, 8 en 5 jaar oud: „Hij heeft een plaats in mijn hart gekregen. We maken elke maand geld over naar een goed doel, maar zoiets als dit hadden we nog nooit gedaan. Er waren vrienden en familie die ons voor gek verklaarden, maar ik heb mijn deuren geopend en gezegd dat alles van ons ook van hem was.”

Spijt kreeg ze daar absoluut niet van. Fraser vloog op 21 december naar Zweden en keerde op 27 december terug. Sinds zijn terugkeer heeft ze hem elke dag gebeld.

Mevrouw Lindkvist en meneer Fraser. Foto: Facebook Anna Lindkvist.

Droom komt uit voor dakloze man

Voor Fraser, die 13 jaar geleden naar Edinburgh trok toen hij na een scheiding dakloos werd, was het een droom die uitkwam.

Fraser komt oorspronkelijk uit Lanark en is een voormalig beveiliger en vader van twee kinderen: „Het is vreemd, dat weet ik. Ik stond te bedelen op George Street en deze vrouwen kwamen op me af. Voor ik het wist zat ik in Zweden”, stelt hij. „Mensen beloven je constant dingen op straat, maar ze maken het nooit waar. Vrienden zeiden dat ik niet moest gaan, maar ik ging toch.”

Het bleek uiteindelijk een fantastische ervaring voor de man: „De familie was fantastisch”, vat hij samen. „Annis is zo’n prachtig, vriendelijk en vrijgevig persoon. Was iedereen maar zoals zij. Dakloos zijn is koud, eenzaam en deprimerend en je krijgt veel naar je hoofd van mensen. Dit was een prachtige daad en ik vond het heerlijk om Annis’ vrienden, familie en collega’s te ontmoeten.”

In Zweden nam de familie van Linkdvist hem onder mee mee naar een ijshockeywedstrijd en een kerstmarkt. De dakloze man kan een nieuwe uitnodiging tegemoet zien. Met pasen zal Lindkvist hem opnieuw uitnodigen, omdat hij nu „onderdeel van de familie” is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!