Woord van het jaar in Dordrecht: 'loempiadichter'

Afbeelding ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

10 DEC 2016

Oostenrijk benoemde vrijdag 'Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung' tot woord van het jaar. Ook dichterbij huis werd een woord van het jaar gekozen: de stad Dordrecht heeft voor 'loempiadichter' gekozen als woord van het jaar 2016. Loempiadichter slaat op Vietnamees Xuan Tran. Hij heeft niet alleen een eigen loempiakraam, maar schrijft ook gedichten.

'Blèrocratie'

Het woord won het van 'gevoelsmonument' - dat slaat op het sloopplan van gebouw de Willemshoeve: veel mensen dachten dat dit een monument was, maar dit bleek niet het geval - en 'kauwgomtaks', een woord dat ontstond door discussies over straten die met kauwgom werden vervuild. 'Blèrocratie' kreeg een eervolle vermelding, maar voldeed niet aan alle vereiste criteria, meldt RTV Rijnmond. Blèrocratie refereert aan lokale politici die soms slechts door hard te schreeuwen de democratie naar hun hand proberen te zetten.

De verkiezing van het 'Dordste woord van het jaar' is verzonnen door voormalig raadslid Jacqueline van Dongen. Woorden die meedingen moeten voortkomen uit een Dordts brein, naar aanleiding van Dordste gebeurtenissen.

Eerder wonnen weesfiets (een fiets die in een openbare ruimte staat en niet wordt gebruikt), swaffeltherapeut (wat slaat op een Zwijndrechtse fysiotherapeut die een nieuwsbegrip werd nadat hij met zijn ontblote penis tegen een patiënte aan stond te rijden) en pantoffelritje (bijnaam voor de in Dordrecht erg populaire korte taxiritjes in goedkope, elektrische wagentjes) de verkiezing. De jury bestond uit meerdere Dordrechtse journalisten.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

#vliegendemieren houden social media bezig

Camera video#vliegendemieren houden social media bezig

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

5 JUL 2017

De vliegende mier is weer opgedoken, met zwermen tegelijk. Niet alleen in onze huizen en tuinen, maar ook op Twitter. #Vliegendemieren is een ding.

Koppel dat 290 miljoen won, leeft 'normaal' verder

De loten gingen vorig jaar hard over de toonbank/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

4 JUL 2017

David Kaltschmidt (56) en Maureen Smith (71) werden in februari 2016 in een klap een van de rijkste koppels ter wereld. Met de loterij wonnen ze maar liefst 328 miljoen dollar (een slordige 290 miljoen euro), de grootste jackpot ooit in de Verenigde Staten.

Hetzelfde huis

Ierse tieners zingen Despacito in Keltisch

Luis Fonsi (L) en Daddy Yankee (R) tijdens een optreden. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 JUL 2017

Hij gaat zonder twijfel de boeken in als één van de zomerhits van 2017: Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber. En een goede zomerhit vraagt om een goede cover. Leerlingen van een taalschool in Ierland weten daar wel raad mee: ze vertaalden het nummer in de Keltische taal Gaelic én zongen het in.

Likeability of 5

Nieuwe maand betekent nieuwe titels op Netflix

Getty Images

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

1 JUL 2017

Time flies when you're having fun, want ineens zijn we alweer in juli 2017 aangekomen. Het typisch Hollandse herfstweer doet misschien anders denken, maar het is echt zo: de tweede helft van het jaar is hier. En juist omdat het zomerweer ver te zoeken is, kan er weer volop worden genoten van Netflix. In de maand juli worden er namelijk weer behoorlijk wat nieuwe titels toegevoegd.

Zondag 2 juli: Pretty Little Liars - Seizoen 7
Eindelijk is het moment voor fans van deze serie daar: in het zevende en laatste seizoen zal onthuld worden wie A. is, degene die de levens van de vijf vriendinnen jarenlang een hel maakte. Sinds april voegde Netflix wekelijks een aflevering toe van dit seizoen, maar de laatste aflevering ontbreekt momenteel nog. Vanaf zondag 2 juli kun je genieten van het gehele seizoen.

Inbreker gaat in bad, kookt en speelt op Playstation

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Een Australische inbreker heeft het er van genomen toen hij inbrak in een huis in Melbourne. Tijdens zijn 'verblijf' ging hij in bad, kookte hij een maaltijd, masturbeerde hij, speelde op de Playstation en droeg kleding van de bewoners van het huis.

Met het 'Suikerfeest'  worden er echt niet alleen zoete gerechten gegeten. Foto: ANP

Wanneer en hoe vier je 'Suikerfeest'?

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

25 JUN 2017

Na een maand lang vasten is het voor moslims van zondagavond 25 juni tot woensdag 28 juni tijd voor feest. Het einde van de ramadan wordt feestelijk gevierd met de 'Eid al-Fitr', maar in Nederland wordt deze feestdag altijd 'suikerfeest' genoemd. Hoe wordt Suikerfeest gevierd en waarom heet het Suikerfeest het Suikerfeest?

De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt door de Koran voorgeschreven, tijdens de vastenmaand wordt zelfdiscipline geleerd. Het vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Moslims voelen in de vastentijd verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Van 27 mei tot zondag mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen.

Wekker achter muur gaat al 13 jaar lang elke dag af

Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

Metro

21 JUN 2017

Denk je het zwaar te hebben omdat je de wekker van de buren weleens hoort? Maak dan kennis met Jerry Lynn. Al dertien jaar lang gaat elke avond om dezelfde tijd een wekker af. En daar kan Jerry niets aan doen, want de wekker zit achter een muur.