Ouders publiceren dagboek van dochter na zelfmoord

27 september 2016 om 16:09 door Zoë Boven
Ouders publiceren dagboek van dochter na zelfmoord
Foto: Colourbox

De ouders van de Franse Émilie (17) begrepen er niets van toen hun dochter zichzelf begin dit jaar van het leven beroofde. Ze wisten dat ze het niet naar haar zin had op school, maar hadden er geen weet van dat Émilie zo ongelukkig was. Toen ze haar dagboek vonden, viel alles op zijn plek. Ze laten het dagboek publiceren door een Franse krant, om anderen te helpen.

Het Franse meisje werd in januari dood gevonden in het huis van haar vader in de Franse stad Lille. Na haar dood vonden de ouders het dagboek. Daarin omschreef Émilie de dagelijkse pesterijen waarmee ze te maken had op school.

‘Buitenbeentje’

Voor het meisje waren de pesterijen traumatisch, zo staat in het dagboek. Ze werd door klasgenootjes niet geaccepteerd omdat ze zich niet netjes genoeg zou kleden en andere interesses had.

„Ik zag ze lachen als ze het over mij hadden. Ik zag ze kijken naar mijn oude sneakers, spijkerbroek, coltrui en rugzak. ‘Zwerver’, hoorde ik een paar keer.”

Émilie. Foto: La Voix du Nord

Het meisje schreef ook hoe medescholieren kauwgom in haar haren plakten, de bandjes van haar rugzak doorknipten en vieze zakdoekjes in haar gezicht gooiden. Een leraar zou de andere kant op hebben gekeken toen hij zag dat ze werd uitgelachen.

Het bleef niet bij deze pesterijen. „Proberen niet te worden geslagen, onderuit te worden gehaald of te worden bespuugd.” Deze taferelen waren volgens het meisje aan de orde van de dag op het schoolplein.

Schaamte

Émilie zei uit schaamte niets tegen haar ouders over de pesterijen. „Ik wil niet dat mijn ouders weten dat ik zo ongelukkig ben. Dat ze een stuk stront op de wereld hebben gezet.”

Haar ouders besloten het dagboek wel met de buitenwereld te delen, door het aan de Franse krant La Voix du Nord te geven. De krant publiceert het dagboek letterlijk. De ouders hopen dat scholen en andere ouders er iets van kunnen leren en dat pesten meer bespreekbaar wordt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!