Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Good vibes 4 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Canadese ouder vecht tegen geslacht op geboorteakte

Kori Doty beviel al in november van Searyl Atli. De baby heeft maanden later echter nog steeds geen geboortecertificaat. De reden? Ouder Kori, die zich niet als man of vrouw identificeert, wil dat het geslacht van het kind wordt weggelaten uit officiële documenten.

De provincie British Columbia weigert vooralsnog om Searyl een geboortecertificaat waarop het geslacht ontbreekt te geven. Toch lijkt Doty al een stapje dichter bij het doel te zijn: om het kind toegang tot medische diensten te bieden, heeft de provincie wel al een gezondheidskaart met daarop een ‘U’ (‘undetermined’ of ‘unassigned’) voor geslacht uitgegeven.

Eigen genderidentiteit ontdekken

Doty, die ook lid is van de actiegroep Gender-Free I.D. Coalition, is van mening dat het kind zijn of haar eigen genderidentiteit zelf moet ontdekken. „Ik voed Searyl zo op dat tot het zelfbewustzijn heeft en de vocabulaire om mij te vertellen wie hij of zij is, ik het als een baby erken en hem of haar alle liefde en steun geef om de meeste complete persoon mogelijk te zijn. Buiten de restricties die hokjes als ‘jongen’ en ‘meisje’ geven”, vertelt de ouder tegen CBC.

Genderneutrale geboortecertificaten

Momenteel zijn ‘man’ en ‘vrouw’ de enige opties op certificaten van de provincie. Samen met acht anderen strijdt Doty daarom via een rechtszaak voor genderneutrale geboortecertificaten. Volgens Doty is een visuele inspectie bij de geboorte niet genoeg om te bepalen welk geslacht of gender dat persoon zal hebben in de rest van zijn of haar leven.

Mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat zij bij de geboorte hebben toegewezen, ervaren diverse problemen als ze hun documenten willen veranderen, meent Doty. „Toen ik werd geboren keken de doktoren naar mijn geslachtsdelen en maakten zij assumpties over wie ik zal zijn, en dit volgde mij in mijn gehele leven”, vertelt Doty. „Die aannames klopten niet, en sindsdien heb ik vele aanpassingen moeten maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.